Home Blog Ik won het Wereldkampioenschap Havermout!

Ik won het Wereldkampioenschap Havermout!

door Miriam Groot

Het World Porridge Making Championship is gewonnen door vegan foodblogger Miriam Groot.” Zo luiden nieuwsberichten wereldwijd. Het is echt waar: ik ben wereldkampioen in havermout 2021!

En ik versloeg kandidaten uit onder andere America, Canada, Australië, Engeland en Schotland.

World Porridge Making Championship: het bestaat

Toen ik erachter kwam dat dit jaar het 28e Golden Spurtle® World Porridge Making Championship zou plaatsvinden, wist ik het zeker: hier móest ik aan meedoen! Havermout is mijn basis. Niet alleen in de ochtend, want havermoutpap is de reden dat ik mijn blog ben gestart. Ik wilde graag laten zien hoe vrolijk mijn (vegan) ontbijt eruitzag.

3x niet saaie havermoutpap (vegan en glutenvrij)

Nu, bijna vijf jaar later, mag ik mezelf de winnaar van het WK Havermoutpap noemen, iets wat ik nooit had durven dromen. De competitie vond online plaats (hopelijk ben ik er volgend jaar bij in Schotland!). Het recept dat ik instuurde, was er eentje uit het gratis havermout e-book Goeie Grutjes! dat ik met Meesters van De Halm maakte. De vegan arancini van havergrutten of arancini di farina d’avena is geïnspireerd op Siciliaanse arancini. Goedgekeurd door een Italiaanse vriend, daar hecht ik veel waarde aan.

vegan arancini van havergrutten
Mijn inzending: vegan arancini van havergrutten

Arancini van havergrutten

Het ‘Golden Spurtle® World Porridge Making Championship®’ wordt al sinds 1994 georganiseerd. Normaal gesproken gebeurt dat in het Schotse dorp Carrbridge, maar vanwege de coronapandemie werden de kandidaten gevraagd een receptvideo te creëeren met haver als thema. In mijn recept gebruik ik havergrutten, gemengde paddenstoelen en een veganistische vervanger van kaas om de arancini te maken. De recepten voor het wereldkampioenschap werden beoordeeld op uiterlijk, uitvoering, originaliteit, flair en ‘virtuele smaak’ — wat staat voor het gerecht dat de jury het liefst wilde proberen. De tweede en derde plaats in de competitie gingen naar een Baked Oat Alaska uit Schotland en een Japans fusion gerecht uit New Jersey.

Het World Porridge Making Championship is wereldwijd nieuws

Het nieuws wordt wereldwijd opgepakt. Zo sprak ik met Radio New Zealand, BBC Radio en de nationale Canadese zender CBC. Allemaal vroegen ze waarom ik dacht dat mijn recept won. Ik denk dat het recept nummer één werd, omdat het iets is waarvan je niet verwacht dat het met haver kan worden gemaakt — en de arancini is echt heel lekker!

Zelf proberen? Download mijn gratis e-book Goeie Grutjes! hier!

Cover Goeie Grutjes!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maand breng ik je op de hoogte van de nieuwste artikelen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

1 reageren

Annemarie 16 oktober 2021 - 07:26

Famous!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie