Home Recepten Speculaas boterkoek (vegan)

Speculaas boterkoek (vegan)

door Miriam Groot

Vegan speculaas boterkoek anyone?! Het is zo ongezond als wat, maar who cares? Boterkoek is fantastisch! Dit is een recept voor vegan boterkoek met een feestelijk decembertintje: er zitten namelijk speculaaskruiden doorheen. Enjoy!

Degene die boterkoek heeft uitgevonden, moet een levensgenieter zijn geweest. Boter, suiker en meel – en veel van dat allemaal. Meer heb je niet nodig, toch? Ik zal je eerlijk zeggen: ik kan geen hele punten boterkoek op en na één keer hoef ik het ook maanden niet meer te eten. Maar als ik het maak en eet, dan maak en eet ik het goed.

Boterkoek met speculaaskruiden

Omdat het koud is buiten en alles dat ik wil ‘speculaas en thee’ is, heb ik besloten deze boterkoek in een winters jasje te steken: we gaan er namelijk speculaaskruiden doorheen gooien. Vegan speculaas boterkoek. Best of both worlds. Speculaaskruiden kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Als je geen speculaaskruiden hebt, zou je ook nog chai kruiden kunnen gebruiken. Ik heb daar een receptje voor uitgeschreven. Voor speculaaskruiden ziet de verhouding er ongeveer zo uit:

DIY speculaaskruiden

 • 4 el gemalen kaneel
 • 2,5 el gemberpoeder
 • 2 tl gemalen nootmuskaat
 • 2 tl gemalen korianderzaad
 • 1 tl gemalen anijszaad
 • 1 tl gemalen kruidnagel
 • 1,5 tl gemalen kardemom

Het basisrecept voor vegan boterkoek

Voor het originele boterkoekrecept ben ik in het Wannee kookboek van mijn moeder gedoken. Zo eentje met een rode kaft en bladzijdes die van ouderdom geel zijn verkleurd. Wat blijkt: de basis voor boterkoek is helemaal vegan. Het enige dat niet vegan is, is het eigeel dat over de bovenkant wordt gesmeerd. Nou, daar weet ik wel raad mee.

Eigeel vervangen in een recept

Om eigeel (waarmee je deeg bestrijkt) te vervangen, kun je heel makkelijk een mengsel van 2 el sojamelk en 1 tl ahornsiroop gebruiken. De sojamelk zit vol met eiwitten en de ahornsiroop zorgt voor dat kleine extra beetje kleur. In dit geval helpt het mengsel ook nog om het amandelschaafsel te laten plakken, want bij de baksels in decembermaanden hoort natuurlijk amandelschaafsel!

Speculaas boterkoek

Op zoek naar meer feestelijke recepten?

Probeer deze eens!

Speculaas boterkoek

Vegan speculaas boterkoek

Miriam Groot
Vegan speculaas boterkoek anyone?! Het is zo ongezond als wat, maar who cares? Boterkoek is fantastisch! Dit is een recept voor vegan boterkoek met een feestelijk decembertintje: er zitten namelijk speculaaskruiden doorheen. Enjoy!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Dutch
Porties 15 stukjes

Ingrediënten
  

 • 250 g bloem
 • 125 g bruine basterdsuiker
 • 225 g koude, harde, plantaardige boter zoals Wajang, Flora, Blue Band of The Flower Farm (laatste is zonder palmolie)
 • 3 el speculaaskruiden
 • 1 tl pure vanille
 • 1 mespunt zout

Voor over de boterkoek

 • 2 el sojamelk
 • 1 tl ahornsiroop
 • 30 g amandelschaafsel

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakblik of boterkoekvorm van 24 tot 26 centimeter in.
 • Zeef de bloem in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Snijd de boter in stukjes en kneed tot een samenhangend deeg.
 • Druk het deeg in de vorm.
 • Meng de sojamelk met de ahornsiroop en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het mengsel. Strooi het amandelschaafsel er overheen.
 • Bak de boterkoek in 30 minuten gaar. Laat volledig afkoelen voor je 'm serveert. Je kunt de boterkoek het beste in de koelkast bewaren.
Trefwoord kerst, sinterklaas, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Annemarie 28 november 2020 - 07:18

5 sterren
Wat een heerlijk recept weer! Je maakt echt goede foto’s.

Reageer
Miriam Groot 28 november 2020 - 07:22

Dank je wel Annemarie, wat lief van jou!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie