Home Recepten Easy vegan banketletter met amandelspijs

Easy vegan banketletter met amandelspijs

door Miriam Groot

Niets gaat boven een warme, zelfgemaakte vegan banketletter op pakjesavond (of banketstaaf, wat jij wil). Deze easy vegan banketletter met amandelspijs maak je makkelijk en snel!

Vegan banketletters

Ze zijn niet makkelijk te vinden in de winkel, die vegan banketletters. Gelukkig zijn ze wel ontzettend makkelijk te maken. Dat doe je met bladerdeeg – bij voorkeur een rol, zoals die van Tante Fanny, amandelmeel, suiker, citroen en plantaardige melk. Voor de smaak kun je er nog wat kruidige specerijen aan toevoegen, zoals kaneel en kardemom. Ook lekker is om er wat speculaaskruiden doorheen te gooien. Een recept voor zelfgemaakte speculaaskruiden vind je in mijn recept voor speculaas boterkoek.

Zelf amandelspijs maken

Voor deze vegan banketletter maken we een ontzettend makkelijke variant op amandelspijs. We gaan de amandelen namelijk niet zelf malen, maar gebruiken amandelmeel. Voel je vrij om wel zelf de amandelen te maken, hoor. Je kunt hiervoor het beste geblancheerde amandelen gebruiken, zodat je het bruine, soms wat scherpe jasje niet meekrijgt.

Verder is het belangrijk om niet zuinig te zijn met de citroenrasp. Dit geeft de letter een heerlijk, friszure smaak, wat perfect gaat met het zoete en kruidige in de vegan banketletter. Let op: gebruik hiervoor een biologische citroen. Niet alleen om de gifstoffen die op niet-biologische citroenen zijn gespoten, maar ook om de schellak. Het waslaagje op niet-biologische citroenen is namelijk niet vegan.

Gewoon vegan

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Alexandra Perhyn Lowe. Je kent haar vast wel van het boek Gewoon vegan (zo niet, lees de recensie!). Alexandra maakt echt de lekkerste en meest toegankelijke recepten.

Meer feestelijke recepten voor Sinterklaas?

Vegan banketletter

Easy vegan banketletter

Miriam Groot
Niets gaat boven een warme, zelfgemaakte vegan banketletter op pakjesavond (of banketstaaf, wat jij wil). Deze easy vegan banketletter met amandelspijs maak je makkelijk en snel!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Dessert, Tussendoortje
Keuken Dutch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

 • 1 rol vers bladerdeeg ik gebruik Tante Fanny (je gebruikt de helft van het deeg)
 • 130 gram amandelmeel
 • 130 gram witte basterdsuiker
 • 1 biologische citroen, alleen de rasp
 • 1 snufje kaneel
 • 1 snufje kardemom
 • 2 el plantaardige melk + extra om te bestrijken (ik gebruik sojamelk)
 • 1 tl ahornsiroop

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Voeg het amandelmeel, de witte basterdsuiker, citroenrasp en specerijen samen in een kom en roer goed. Meng 2 eetlepels plantaardige melk door het mengsel en kneed tot een kleverig deeg. Als het nog te droog is, kun je een extra eetlepel plantaardige melk toevoegen.
 • Snijd de rol verse bladerdeeg in de lengte (!) door midden en leg deze op de bakplaat. Bewaar de andere helft voor iets anders, of verdubbel de rest van de ingrediënten en maak gewoon nog een letter!
 • Vorm een lange staaf van de spijsbal en leg deze op het bladerdeeg. Hij moet net iets korter zijn dan het bladerdeeg.
 • Vouw de randen strak om de spijs, probeer zo min mogelijk lucht erin te hebben. Druk de naad voorzichtig dicht met een vork. Zorg ervoor dat er geen opening in zit.
 • Leg de naad aan de onderkant en vorm voorzichtig een S van de staaf. Je mag het natuurlijk ook gewoon een banketstaaf laten worden, of een andere letter kiezen 😉
 • Meng 2 el plantaardige melk (bij voorkeur sojamelk) met 1 tl ahornsiroop en bestrijk de letter of staaf met het mengsel. Spray wat water met een plantenspuit op het bakpapier (optioneel, maar gaat het uiteindelijk wel beter maken) en bak de letter voor 25 minuten in de voorverwarmde oven. Geniet!

Notities

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Alexandra (gewoon_vegan), die zich weer heeft laten inspireren door Vegetus.
Trefwoord sinterklaas, vegan, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

5 Reacties

Femke Oevering 1 december 2020 - 22:00

5 sterren
Vanavond uitgeprobeerd, top-recept! Gemakkelijk en leuk om te maken. De eerste keer gelijk goed gelukt en hij smaakt ook nog eens veel lekkerder dan kant-en-klaar! Vooral de citroenrasp is een lekkere toevoeging. 🙂 Thanks!

Reageer
Miriam Groot 27 december 2020 - 12:03

Wat leuk om te horen! Dank je wel!

Reageer
Renée 17 december 2020 - 13:32

Mijn man is echt verzot op deze, en ik ook! Ik maak kleinere versies van bladerdeegvierkantjes. Ga ze nu ook weer maken op verzoek van mijn man zodat hij ze op het werk kan uitdelen. Bedankt voor dit superrecept!

Reageer
Miriam Groot 27 december 2020 - 12:01

Wat super om te horen!

Reageer
Vegan aanbiedingen week 48 - 2022 - Bonusvegan 27 november 2022 - 10:23

[…] te maken. Of Amandelmeel om een banket lekker mee te maken. Zoals dit recept van Veggiereporter: Easy vegan banketletter met amandelspijs. Het is vegan chocomel feest bij Albert Heijn, Coop, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo en Plus! Bij […]

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie