Home Blog Boekrecensie: No Milky Way – vegan desserts en zoetigheden

Boekrecensie: No Milky Way – vegan desserts en zoetigheden

door Maaike Wessels

No Milky Way is een boek vol zoete recepten zonder, de naam zegt het al, melk! Alle recepten zijn vegan. Lees de review over No Milky Way!

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Maaike No Milky Way van Stijn de Kock en Elke Aerts. Benieuwd? Lees snel verder!

No Milky Way: vegan toetjeshemel

Verheug jij je ook altijd zo op een dessert als je ergens gaat eten? Of wil je thuis eens wat anders dan een bakje (plantaardige) yoghurt als toetje? Lees dan vooral dit boek. In No Milky Way vind je 65 recepten voor vegan desserts en zoetigheden. Ik heb er heel wat voor je getest en schrijf er met plezier deze review over!

Vegan zonder poespas

De auteurs van dit boek, Stijn de Kock en Elke Aerts, hebben samen een blog gehad waarop vaak de vraag door lezers werd gesteld hoe je melk en eieren kunt vervangen in gebak en desserts. Een logische vraag, want dit is een categorie die doorgaans veel dierlijke producten bevat.

Ze gingen met deze vraag aan de slag en ontdekten dat alles wel te veganizen is. En dat hoeft niet perse met hele hippe producten, vaak worden er gewone huis-, tuin- en keukenproducten gebruikt. Dat spreekt mij persoonlijk aan! De Kock en Aerts hebben voor dit boek zowel bekende klassieke gerechten als unieke recepten geveganized. In hun boek staat: ‘No Milky Way is bedoeld voor iedereen die houdt van een lekker dessert, maar dan wel eentje waar de wereld en dieren net wat beter van worden’. Klinkt mij als muziek in de oren!

No Mily Way

De inhoud van het boek

Dit boek staat uiteraard vol met recepten. Maar voordat je daar bent, geven ze een uitleg over wat veganisme inhoudt en raden ze vegan alternatieven voor dierlijke producten aan. Heel veel is, denk ik, wel bekend, maar onthoud dat dit boek uit 2017 komt en er in korte tijd echt enorm veel veranderd is op het gebied van vegan producten en toegankelijkheid.

Lees ook: Boekrecensie: No Milky Way 2 – vegan lunch

Desserts zijn vaak zoet. In dit boek worden zowel gewoon kristalsuiker als suikervervangers gebruikt of geadviseerd. Als je door de introductie heen bent, zie je dat de hoofdstukken met de recepten zijn opgedeeld in categorieën. Denk aan pudding, taart & gebak en go crazy.  Klinkt goed, hè! Boven elk recept staan icoontjes die aangeven of iets snel klaar is en of het allergenen bevat. Heel handig.

De auteurs komen uit België en soms is dat terug te lezen in de teksten, ik kon daar wel om glimlachen! Wat ik heel leuk vind, is dat er achterin het boek een inhoudsopgave van de recepten staat in foto’s. Dat oogt hartstikke vrolijk en als ik eerlijk ben, onthoud ik beter hoe een recept eruit ziet dan hoe het heet. 

Houd een gaatje over voor het vegan dessert

Als je schrijft over een boek met recepten, moet je natuurlijk wel de recepten uitproberen. Niet alleen om te kijken of het net zo lekker is als dat het lijkt, maar ook om te kijken of het recept klopt en goed uitvoerbaar is. Dus: ik heb getest!

Alle recepten testen werd een beetje veel, maar ik heb o.a de chocoladetaart, griesmeel-kokosgebak met sinaasappelsiroop, bosbessenbavarois, groente thee muffins, vegan cheesecake, pindakoekjes, chocolade quinoasticks en lavendelkoekjes met amandelsmaak gemaakt – en het was genieten!

De recepten vond ik overal het algemeen heel goed te volgen. Persoonlijk vind ik het fijn als een recept op één pagina past en dat er niet een onderdeel van het recept een apart recept is. Soms was dat wel het geval. Mijn favoriet is toch wel de bosbessen bavarois als toetje. Zo’n mooie, paarse bavarois in tulbandvorm, omringd met mooie bessen. Het staat meteen feestelijk op tafel! En met de paasdagen in het vooruitzicht zou je deze ook zo kunnen maken met geel fruit natuurlijk. 

Toetjesparadijs 

Conclusie: ik vind dit een heel leuk boek vol heerlijke recepten. Er staan veel recepten in die goed uit te voeren zijn. Je kunt gaan voor een subtiel lavendelkoekje, voor een klassieke bavarois of cheececake of je gaat over the top met een freakshake. Mooie recepten voor jezelf, maar ook om mensen kennis te laten maken met vegan desserts.

Winactie

Je leest het: Ik ben enthousiast over dit boek! Het mooie is dat ik, Maaike, samen met The Veggie Reporter jou een boek mag geven. Er komt een winactie aan op m’n Instagram, houd het even in de gaten als je een kans wil maken op dit toffe boek vol vegan desserts en zoetigheden. 

No Mily Way

No Milky Way — vegan desserts en zoetigheden
Stijn de Kock en Elke Aerts
Graphius
€34,-
ISBN 9789082767414

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie