Home Diner Vegan kipspiesjes met baharat

Vegan kipspiesjes met baharat

door Aafje

Zelf vegan kipspiesjes maken? Dat doe je zo! Deze plantaardige spiesjes zijn lekker uit de pan, op de barbecue en op je gourmetstel.

Dit is een recept van Aafje.

Recept: vegan kipspiesjes met baharat

Nu hoor ik je denken; baha-wat? Baharat. Letterlijk vertaald vanuit het Arabisch betekent het ‘specerij’. Een potje specerijen, dus! In de meeste Nederlandse supermarkten kun je van verschillende merken een potje baharat kopen, evenals in de toko. Zelf gebruik ik die van Euroma/Jonnie Boer.

Wat is baharat?

Jonnie Boer beschrijft het potje baharat als “warme, volle melange uit het Midden-Oosten.” Wat zit hier dan allemaal in? Paprika, korianderzaad, peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper. En geloof me, dit is de perfecte combi aan kruiden en specerijen uit een potje!

Als je dit in een pan gooit, word je meteen honderd procent gelukkig van de geur die zich door je huis verspreid. Ik overdrijf niet! Sinds ik deze kruiden heb ontdekt, gooi ik ze het liefst overal doorheen. Mijn huis ruikt nu minstens één keer in de week naar deze heerlijke kruiden.

vegan kipspiesjes met baharat
Beeld: Van den Oord fotografie

Hoe gebruik je baharat?

Baharat is lekker in couscous met ui, aubergine, paprika, tomaten, dadels en cranberries of rozijnen. Bijpassende ingrediënten zijn granaatappelpitjes, linzen of kikkererwten, verse kruiden (bijv. munt), (pecan)noten, peper en zout en dus een flinke lepel (of twee) baharat.

Couscous maken is geen hogere wiskunde. Je bereidt de couscous volgens de verpakking en bakt tegelijkertijd alle groenten op een laag vuurtje. Hierbij is het handig om eerst de groenten te bakken die echt gebakken moeten worden (ui, aubergine en paprika) en vervolgens alvast wat baharat toe te voegen. Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe, behalve de granaatappelpitjes, de verse kruiden en de couscous zelf. Meng deze door je couscous en meng er naar smaak meer baharat en olijfolie door.

Bekijk ook: Groene maaltijdsalade met linzen, broccoli en parelcouscous

Zo maak je vegan kipspiesjes

Heel lekker hierbij zijn vegan kipspiesjes, maar dan net even wat anders! Gebruik hiervoor de SoFine SoChicken Spiesjes bij bijv. de Jumbo of rijg andere vegan kipstuckjes aan spiesjes. Leg de spiesjes in een afsluitbaar bakje. In een schaaltje meng je vervolgens 2 uitgeperste tenen knoflook, 1 (kleine) eetlepel Baharat, 1,5 eetlepel olijfolie en een scheutje water. Dit meng je door elkaar heen en verdeel je vervolgens met een lepel over de spiesjes. Doe de deksel op het bakje en laat het 1,5 tot twee uur staan. Schud elk half uur.

Zet een koekenpan op laag vuur en laat opwarmen. Leg de spiesjes erin (je hebt geen extra olie nodig) en bak ze rondom krokant. Tip: deze spiesjes kunnen ook op de barbecue of je gourmetstel!

Serveer de vegan kipspiesjes met de couscous. Ook lekker met bijvoorbeeld een harira soep of linzensoep met Libanees platbrood. Dit zijn ook allemaal geschikte gerechten om in grote hoeveelheden te maken als je gasten krijgt hebt. Ook kun je jouw tafel zo uitgebreid maken als je maar wil door er bijvoorbeeld ook dipjes als humus of baba ganoush bij te serveren. Allemaal smaken die enorm goed samen gaan!

Tip: deze spiesjes zijn ideaal om te mealpreppen. Je kunt ze een dag van tevoren al maken.

vegan kipspiesjes met baharat

Vegan kipspiesjes met baharat

Aafje
Zelf vegan kipspiesjes maken? Dat doe je zo! Deze plantaardige spiesjes zijn lekker uit de pan, op de barbecue en op je gourmetstel.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 1 pakje SoFine SoChicken Spiesjes a 150g of kipstuckjes naar keuze
 • 2 tenen knoflook geperst
 • 1 eetlepel baharat
 • 1,5 eetlepel olijfolie
 • scheutje water

Om te serveren

 • Couscoussalade

Instructies
 

 • Wanneer je kipstuckjes gebruikt, rijg deze dan aan zes spiesjes. Leg in een afsluitbaar bakje.
 • Meng de geperste knoflook, baharat, olijfolie en een scheutje water in een kom. Giet over de spiesjes.
 • Doe de deksel op het bakje en laat het 1,5 tot twee uur staan. Schud elk half uur.
 • Zet een koekenpan op laag vuur en laat opwarmen. Leg de spiesjes erin (je hebt geen extra olie nodig) en bak ze rondom krokant. Tip: deze spiesjes kunnen ook op de barbecue of je gourmetstel!
 • Serveer de vegan kipspiesjes met bijvoorbeeld couscoussalade, harira soep of linzensoep.

Notities

Tip: deze spiesjes zijn ideaal om te mealpreppen. Je kunt ze een dag van tevoren al maken!
Trefwoord bbq, diner, eiwitrijk, hoofdgerecht, less than 10 ingredients, mealprep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie