Home Glutenvrij Vegan omelet van kikkererwtenmeel

Vegan omelet van kikkererwtenmeel

door Miriam Groot

Een vegan omelet maak je gemakkelijk van een beslag bestaande uit kikkererwtenmeel, plantaardige drink, maizena, edelgistvlokken en zwart zout. Nog lekkerder is die met een vulling van groente én knapperige kiemen.

Vegan omelet maken van kikkererwtenmeel

Ideaal voor je tijdens je vegan lunch: een plantaardige omelet! Deze omelet maken we met kikkererwtenmeel. Dit meel heeft een ietwat hartige smaak en leent zich uitstekend voor een omelet zonder ei. Je kunt kikkererwtenmeel kopen in de toko of in de biologische supermarkt. Soms ligt het zelfs bij de speciale voeding van de reguliere supermarkt! Maar dit is niet het enige essentiële ingrediënt voor de lekkerste vegan omelet: je hebt ook kala namak zout nodig!

Belangrijk ingrediënt: kala namak zout

Ooit gehoord van zwart zout of kala namak? Zwart zout of kala namak is typisch iets wat de meeste doorgewinterde veganisten in hun keukenkastje hebben staan, net als edelgistvlokken (om bijvoorbeeld ‘parmezaanse kaas‘ mee te maken. Met kala namak maak je geen kaas, maar kun je de geur en smaak van ei nabootsen.

Het Indiase zout, ook wel vulkanisch steenzout genoemd, heeft een hoger sulfide- en ijzergehalte dan ‘gewoon’ zout. Hierdoor krijgt het zout een bijzondere smaak en geur van ei. Misschien niet je favoriete geur, maar absoluut een geweldige toevoeging aan je ‘eiersalade‘ of je vegan omelet.

Waar kun je kala namak zout kopen?

Ik koop mijn kala namak in de natuurwinkel of in de toko. Gelukkig is het ook gewoon online te bestellen, zoals hier via bol.com.

Wat zijn kiemen?

Je bent vast wel bekend met taugé, dat knapperige, witte worteltje. Taugé is een kiemgroente, een kleine groente ontstaan uit een zaadje. Kiemgroenten worden als jonge plantjes geoogst, waardoor ze een enorm hoge concentratie aan vitamines, mineralen, enzymen en proteïnen bevatten. Deze hebben ze natuurlijk al op voorraad om tot een grote plant te groeien, maar daarvoor kunnen ze al genuttigd worden. Het zijn dus echt bommetjes vol gezonde voedingsstoffen!

Wij mensen nemen de voedingsstoffen die net uit zaden ontkiemd zijn goed op. Vaker kiemgroenten eten, dus! In dit recept voor een vegan omelet voegen we China Rose kiemen toe, maar je kunt elke soort kiem gebruiken.

Deze groen-paarse radijskiemen lijken erg op de gele radijskiem, maar de China Rose is de enige kiem in twee kleuren. De groen-paarse kiemen hebben de scherpste smaak van de radijs kiemen en zijn rijk aan Vitamine C, B6 en E.

Lees ook: Gevulde tortilla wrap met pulled tempeh

Waar kun je China Rose kiemen kopen?

China Rose kiemen vind je in de biologische natuurwinkel en bij de grotere supermarkten als Albert Heijn en Jumbo. Een enkele keer kun je het zelfs vinden bij de Hoogvliet. Wil je meer weten over kiemen? Check dan vooral even de website van Van der Plas Sprouts, een van de grootste telers van kiemgroenten.

Let op: Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden door het Voedingscentrum afgeraden om kiemgroenten rauw te eten.

Vegan omelet van kikkererwtenmeel

Miriam Groot
Een vegan omelet maak je gemakkelijk van een beslag bestaande uit kikkererwtenmeel, plantaardige drink, maizena, edelgistvlokken en zwart zout. Nog lekkerder is die met een vulling van groente én knapperige kiemen.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 gram kikkererwtenmeel
 • 1 eetlepel maizena of tapiocameel voor glutenvrije optie
 • 4 eetlepels edelgistvlokken
 • 1 theelepel kala namak zout
 • 1/2 theelepel kurkuma
 • 300 milliliter water
 • Snufje versgemalen zwarte peper
 • Olie om in te bakken

Voor de toppings

 • 200 gram champignons in plakjes
 • 100 gram doperwtjes uit de vriezer, ontdooid
 • 50 gram China Rose kiemen

Instructies
 

 • Mix het kikkererwtenmeel met de maizena, edelgistvlokken, het zout, de kurkuma, het water en de zwarte peper in een kom.
 • Verhit de olie op middelhoog vuur in een koekenpan. Bak de champignons voor 2-3 minuten. Zet apart als je ze tussen de omelet wil, voeg de doperwtjes toe en giet het beslag er overheen als je ze ín de omelet wil. Houd dan wel de helft apart voor de tweede omelet.
 • Giet de helft van het beslag in de koekenpan. Bak voor 5 minuten tot het beslag redelijk droog is aan de bovenkant. Keer dan voorzichtig om.
 • Serveer de omelet met de champignons en doperwtjes als je deze niet hebt meegebakken en voeg wat plukjes China Rose kiemen toe.
Trefwoord glutenvrij, glutenvrije optie, lunch
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Vegan omelet met China Rose kiemen

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Van der Plas Sprouts. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie