Home Diner Vegan paddestoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken

Vegan paddestoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken

door Miriam Groot

Dit prachtige torentje van vegan paddestoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken is bijna te mooi om op te eten. Bijna, maar de smaak is zó goed dat je wel wil!

Naar recept gaan

Vegan paddestoelenragout: een vegan kerst

Geen kerst zonder een romige paddestoelenragout als je het mij vraagt. Ik zal eerlijk zijn dat ik geen idee had dat het gerecht zo makkelijk is te veganizen. Vervang de bladerdeeg door een plantaardige variant (Koopmans original), evenals de boter (bijv. Blue Band voor koken, bakken en braden). Wanneer je wijn gebruikt, zijn daar ook voldoende vegan varianten voor te vinden. Mijn favoriet is de biologische wijn van Terra Viva. Gebruik je vegan kaas in je ragout, dan raad ik daar edelgistvlokken voor aan. Het voegt net een beetje extra toe. Probeer het zelf!

Allerhande kerstrecepten, maar dan vegan!

Hebben jullie het kerstnummer van de Allerhande al doorgebladerd? Hartstikke mooi, maar zo weinig vegan. En dat terwijl vegan zo goed mogelijk is! In samenwerking met de Vegetariërsbond mag ik met een aantal fantastische receptontwikkelaars en vegan bloggers een handvol recepten uit de Allerhande veganizen. Zie hier een van mijn bijdrages, een vegan paddestoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken. Scrol vooral verder voor het uitgeschreven recept.

De rest van de recepten van de andere vegan makers vind je in het gratis e-book. Download ‘m hier!

Ook een lekker kerstrecept: Vegan panna cotta met passievrucht

Op zoek naar vegan kerstrecepten?

Deze vegan recepten wil je maken voor tijdens de feestdagen!

Vegan paddenstoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken

Paddestoelenragout met bladerdeeg en edelgistvlokken

Miriam Groot
Dit prachtige torentje van vegan bladerdeeg met paddestoelenragout en edelgistvlokken is bijna te mooi om op te eten. Bijna, maar de smaak is zó goed dat je wel wil!
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Vegan
Porties 4 personen

Equipment

 • Oven
 • Bakring (diameter van 7 cm)

Ingrediënten
  

 • 6 plakken diepvries bladerdeeg Koopmans original
 • 7,5 g funghi porcini secchi gedroogd eekhoorntjesbrood
 • 125 ml heet water
 • 1 teen knoflook
 • 200 g paddestoelen voor pasta
 • 3 el margarine Blue Band voor koken, bakken en braden
 • 2 el tarwebloem
 • 75 ml vegan droge witte wijn Terra Viva
 • 2 tl dijonmosterd
 • 45 g edelgistvlokken
 • Versgemalen peper en zout naar smaak

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Steek uit elk plakje twee cirkels met de bakring. De afsnijdsels worden niet gebruikt. Leg ze naast elkaar met wat tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en leg daar weer een vel bakpapier op. Wacht zo’n 5 minuten tot de plakken ontdooid zijn en leg er iets zwaars op, zoals een braadslede, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in 15 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven, keer na 10 minuten om. Haal uit de oven en laat in 10 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Doe ondertussen het eekhoorntjesbrood in een kom en giet er 75 milliliter van het hete water over tot ze helemaal onderstaan. Snijd de knoflook fijn. Snijd alleen de grote paddenstoelen voor pasta in stukjes van 1 centimeter. Ris de blaadjes van de achtergehouden takjes oregano uit de verpakking paddenstoelen voor pasta (de tijm gebruik je niet). Laat het gewelde eekhoorntjesbrood uitlekken (maar vang het vocht op) en snijd fijn.
 • Smelt de helft van de margarine op laag vuur in een (steel)pan en bak de paddenstoelen en knoflook in 7 minuten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout. Schep de hele paddestoelen uit de pan en houd apart. Strooi de bloem in de pan met gesneden paddestoelen en roer 2 minuten door. Voeg de rest van de margarine toe. Blus af met de witte wijn. Laat 2 minuten verdampen, voeg dan al roerend het eekhoorntjesbrood samen met het opgevangen vocht, de mosterd, oregano uit het bakje paddenstoelen en de rest van het hete water toe. Breng aan de kook en laat 5-10 minuten op laag vuur zachtjes koken en indikken tot een stevige ragout.
 • Meng ⅔ van de edelgistvlokken door de ragout en haal de pan van het vuur. Laat 10 minuten staan, roer halverwege.
 • Zet de bakring op het bord en schep op het midden van het bord een lepeltje ragout. Dit zorgt ervoor dat het taartje niet gaat schuiven. Leg hier een bladerdeegcirkel op, schep hier een lepel ragout op. Herhaal dit nog een keer tot je een torentje hebt van bladerdeeg en ragout. Haal de bakring van het bord. Leg de derde cirkel bladerdeeg erop en schep hier ¼ van de achtergehouden gebakken paddestoelen op.Herhaal dit met de rest van de bordjes. Bestrooi met de rest van de edelgistvlokken en vers gemalen zwarte peper.

Notities

Origineel recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1196076/paddenstoelenragout-met-bladerdeeg-en-parmezaan
Trefwoord kerst, voorgerecht, winter
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Eens in de zoveel tijd breng ik je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met de Vegetariërsbond. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie