Home Blog 8 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet

8 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet

door Lauri van Oosterom

We weten het allemaal: de huidige klimaatverandering is een groot probleem. Denk alleen al aan de stijgende temperaturen wereldwijd, de grote overstromingen aflopen jaar in Duitsland en de bosbranden in Australië en Canada. Natuurlijk moeten bedrijven en de overheid aan de slag, zodat er eindelijk concreet en succesvol beleid komt. Maar er zijn gelukkig ook kleine dingen die jij zelf kunt doen om een verschil te maken. Want ook hoe en wat jij dagelijks consumeert heeft gevolgen. En je kunt een aantal dingen makkelijk toepassen als je duurzamer en groener wilt leven. Dit zijn de 8 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet. 

1. Let op je watergebruik

Sta jij regelmatig lang onder de douche? Dan ben je zeker niet de enige. Nederlanders houden van douchen en staan gemiddeld zo’n negen minuten per dag onder de douche. Het zou goed zijn als we allemaal proberen om voortaan vier minuten per dag te douchen. En de douche ook een paar graden lager te zetten. Niet alleen beter voor je energierekening, ook goed voor je huid. Vind je dit lastig? Dan kan je bijvoorbeeld een douchethermometer kopen of een wekker zetten op je telefoon. We kunnen je garanderen: het went heel snel!

2. Eet plantaardig(er)

Misschien eet je al weleens een plantaardige maaltijd, misschien zijn al je maaltijden al plantaardig. Wist jij dat er per jaar maar liefst 80 miljard dieren worden geslacht? Deze dieren worden allemaal gevoed met veevoer, wat geteeld wordt op akkerland. En dit akkerland kan ook gebruikt worden voor het telen van ons eten. Kortom: skip het vlees en eet vaker plantaardig. Niet alleen goed voor een groenere planeet, ook voor het dierenwelzijn. Qua smaak hoef je niets in te leveren, op onze website vind je tal van heerlijke recepten. Welke is jouw favoriet?

3. Geef kleding een tweede leven

Op zoek naar een nieuwe broek? Of een leuk jurkje voor dat feestje volgende week? Vraag dan eens aan je vrienden of zij geen kleding hebben liggen die je kunt lenen. Je kunt dit nog leuker maken door een feestelijke kledingruil te organiseren. Compleet met plantaardige hapjes en drankjes. Na afloop gaat iedereen naar huis met een nieuwe outfit (of meer), gegarandeerd! Zo krijgt alle kleding een welverdiend tweede leven. Geen tijd of zin in een kledingruil? Breng dan een bezoekje aan de kringloop of je lokale vintagewinkel. Hier kun je ook kleding naartoe brengen die je zelf niet meer draagt.

Sustainable fashion matters borden

4. Wees kritisch bij je aankopen

Wat geldt voor kleding, geldt natuurlijk ook voor andere producten. Heb je dat fancy servies wel nodig? En die nieuwe koffiemok? Heb je niet stiekem al 5 andere mokken in de kast staan? Wij snappen je: nieuwe dingen zijn leuk, maar gebruik je het ook echt? Ons advies: denk kritisch na bij je aankopen en koop alleen producten die je daadwerkelijk veel gaat gebruiken. Twijfel je? Zet het product dan op een (digitaal) verlanglijstje. Merk je dat het in je hoofd blijft hangen, dan kun je het altijd nog aanschaffen. Bovendien kun je ook vaak mooie spullen vinden bij de kringloop. En zo zijn er meer kleine stappen die je kunt zetten: word bijvoorbeeld lid van de bibliotheek, dé ideale plek om leuke boeken te scoren. Na afloop lever je je boek weer in en kan iemand anders ervan genieten. Ideaal toch?

5. Koop seizoensgebonden 

Koop groente en fruit uit het seizoen, zo zorg je ervoor dat producten geen eindeloos lange reis hebben afgelegd, niet voor extra (onnodige) uitstoot zorgen, en bovendien ook lekkerder zijn! Het kan soms best lastig zijn om uit te zoeken wat nu precies in het seizoen is, want in de supermarkt liggen sommige producten het hele jaar door in de schappen. De oplossing: bestel je groente en fruit bij gebana! Zij weten perfect wanneer welk product in het seizoen is. Sterker nog: je kunt het product niet eens bestellen als het niet in het seizoen is. Leuk pluspunt: je krijgt bij aankoop ook het verhaal van de boer of teler cadeau. Wat tof om te weten waar jouw groente en fruit vandaan komen!

Lees ook: De voetafdruk van de mango: moeten we stoppen met mango’s eten?

Citrusvruchten
Citrusvruchten zijn voornamelijk tussen november en april in het seizoen volgens de seizoenskalender van gebana.

6. Draai de verwarming lager

Ben je overdag thuis aan het werk? Zet de verwarming dan maximaal op 19 graden. Mocht je het koud krijgen, kun je altijd een extra trui aantrekken of een dekentje pakken. Vertrek je van huis? Draai de verwarming dan lager, naar 15 graden. Ook ’s avonds en ’s nachts kun je de verwarming lager draaien. Zo bespaar je niet alleen energiekosten, maar draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Mocht je zelf kunnen beslissen over je energieleverancier, probeer dan te kiezen voor een zo groen mogelijke optie.

7. Neem je eigen beker mee en gebruik herbruikbare zakjes

Even een koffie to go scoren op het station? Neem je eigen beker van huis mee, waarin je gemakkelijk je warme drankje mee kunt nemen in de trein. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, het scheelt ook weer afval. Want zeg nou eerlijk: het is toch best onzinnig om elke dag een beker weg te gooien, als je er ook gewoon zelf eentje mee kan nemen? Kleine moeite, groot resultaat! Hetzelfde geldt voor je boodschappen. Stop je eigen herbruikbare zakjes in je (boodschappen)tas en neem zo fruit, maar bijvoorbeeld ook noten, bonen en brood mee naar huis. In steeds meer supermarkten kun je zelf de juiste hoeveelheid afwegen. Zo voorkom je ook dat je teveel koopt en hoef je niets weg te gooien. Ideaal! 

8. Laat je inspireren door anderen

Online kun je tal van duurzame influencers en organisaties vinden, die dagelijks nieuwe tips delen over hoe jij jouw steentje bij kunt dragen aan een groenere planeet. Abonneer je op nieuwsbrieven, ga eens naar een lezing bij jou in de buurt, leen een duurzaam boek uit de bibliotheek of sluit je aan bij een demonstratie. Zo ontmoet je niet alleen gelijkgestemde mensen, maar doe je ook veel inspiratie op. Samen kunnen we zoveel meer impact maken dan alleen! 

We hopen dat je inspiratie hebt gehaald uit onze 8 manieren om bij te dragen aan een groenere planeet. Wat zijn jouw tips? Wij zijn benieuwd!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie