Home Blog De voetafdruk van de mango: moeten we stoppen met mango’s eten?

De voetafdruk van de mango: moeten we stoppen met mango’s eten?

door Miriam Groot

Wanneer ik in de supermarkt sta met een mango in mijn handen, voel ik ineens een soort schuldgevoel. Ik weet dat de productie en het transport van een mango absoluut niet altijd milieuvriendelijk is — voor vele andere tropische vruchten als avocado’s net zo. Maar wat kan ik het beste doen met die ‘tropische schaamte’? Stoppen met kopen? Hoe zit het eigenlijk met de voetafdruk van de mango?

De voetafdruk van mango en ander tropisch fruit

Tropische vruchten… Het is een onderwerp dat me bezighoudt en ik ben erg benieuwd naar jullie gedachten hierover. Onze voetafdruk wordt namelijk groter met elke kilometer die gereisd wordt, met elke lamp die aangaat en met elke hap die we nemen. Aan veel kanten wordt gewerkt om die voetafdruk op de aarde te verkleinen, maar we staan lang niet altijd stil bij de afdruk van onze voeding.

Nu weet ik dat wij met z’n allen hier meer mee bezig zijn dan de gemiddelde persoon, omdat we ofwel vegan eten, ofwel interesse hebben hierin. Ervan uitgaande dat dit voor jou ook geldt, aangezien je een artikel op een veganistische blog leest. Dus: yay voor minder uitstoot door dierlijke producten, lekker bezig!

De CO2-uitstoot van onze voeding

Toch eet en drink ik bijna dagelijks producten die van ver komen — en misschien jij ook wel. Denk aan bananen, noten, koffie, chocolade, avocado’s, mango’s… De supermarkt verkoopt het allemaal, het hele jaar rond. Lokaal, van de andere kant van de wereld, zowel biologisch als niet-biologisch, geïmporteerd per schip, vrachtwagen en vliegtuig.

Het lijkt soms alsof de supermarkt producten verkoopt die precies hetzelfde zijn, maar dan in een andere verpakking zitten. Door het lezen van het boek De Verborgen Impact van van Babette Porcelijn leerde ik dat dit heel anders in elkaar zit. Als we kijken naar de CO2-voetafdruk, lijken veel van die producten in geen enkel opzicht op elkaar!

Asperges uit Peru

Wat ik dus heel interessant vind, is dat een product van ver soms minder uitstoot dan wanneer het van hier komt. Neem asperges: elke kilo die vanuit Peru per vliegtuig komt, heeft een uitstoot van ±26,5kg CO2 (twee keer zo veel als rundvlees). Komt het per schip, dan verlaagt dat getal ineens naar ±2,5kg CO2. Dat is lager dan de uitstoot van de eerste Nederlandse asperges in maart. Deze groeien op verwarmde grond en stoten 5kg CO2 uit. Dit leerde ik onlangs van gebana, een bedrijf dat fairtrade en biologische producten rechtstreeks uit het land van herkomst importeert en in grote verpakkingen verkoopt (om zo de voetafdruk zo klein mogelijk te houden).

Nederlandse vs Marokkaanse aardbeien

Voor fruit is dit net zo: de eerste Nederlandse aardbeien in April zorgen voor ±4kg CO2 per kilo, dat is meer dan die uit Marokko in februari (±3,4kg). Pas in maart komen de biologische aardbeien in de buurt met 0,77kg CO2, maar dat is nog steeds meer dan verse mango’s uit het seizoen, geïmporteerd uit Burkina Faso (0,66kg CO2 per kilo). Jup, mango’s uit Burkina Faso, biologisch, rechtstreeks bij de boer ingekocht en verscheept per containerschip zijn beter dan biologische aardbeien uit Nederland in maart (let wel: alleen de mango’s uit het seizoen). De voetafdruk van de mango is dus niet altijd zo heftig als je denkt.

Wanneer zijn mango’s dan in het seizoen?

Als je kijkt naar de seizoenskalender van Gebana, die de biologische mango’s bij boeren in Burkina Faso kopen, zijn april, mei en juni de beste maanden om mango’s in het seizoen te kopen. In april is de Amélie mango het best verkrijgbaar. Deze soort is lokaal ook enorm populair. In mei en juni kun je de soorten Keitt en Kent verwachten. Er bestaan eigenlijk ontzettend veel soorten mango’s, da’s wel interessant om een keer naar te Googlen!

De voetafdruk van de mango: mango of manstay?

Nou, een heel verhaal dus, maar ik ben heel benieuwd naar jullie ideeën over het importeren van exotische vruchten, noten, koffie, cacao etc.. Zelf ben ik het eens met gebana: liever eens in de zoveel tijd een verse mango, eerlijk van de boer gekocht, maar op het juiste moment in het seizoen én biologisch, of het hele jaar door als gedroogd fruit. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Ook ik kan het niet altijd betalen, maar áls het haalbaar is, probeer ik een zo bewust mogelijke keuze te maken.

Hoe is dat voor jou? Laat het weten in de comments hieronder!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

5 Reacties

Henny Jagersma Hogeboom 31 mei 2021 - 10:08

Hoi Miriam.
Bedankt voor het delen.
Ja ik voel me ook zo verantwoordelijk voor al die dingen. Eerst eet ik en wij groente en fruit van het seizoen. Al 45 jaar voel ik me verantwoordelijk voor al dat dieren leed. Heb het zwaar daar door. Even klagen 😏. Maar net zo als jij Miriam met jouw site en nieuws brief. We blijven het door geven. Ik ga nog meer mijn best doen meer kan ik niet doen😊 succes met nieuws brief. Ik open het elke week. BEDANKT.
Hartelijk groetjes Henny. 68 jaar.

Reageer
Miriam Groot 31 mei 2021 - 11:33

Hoi Henny, wat een mooi en lief berichtje! Fantastisch hoe je je inzet. En hee, meer dan je best kun je niet doen hè. Heel veel liefs!

Reageer
Patricia 1 juni 2021 - 21:50

Ik leef heel erg ecologisch en eet plantaardig
Tóch rijd ik soms auto, vlieg ik af en toe en koop ik eten dat ik lekker vind (ook buiten seizoen en geïmporteerd)
Als ik alles moet laten heb ik geen levenskwaliteit meer terwijl een groot deel van de bevolking helemaal niet ecologisch leeft

Reageer
Miriam Groot 2 juni 2021 - 08:47

Je bent fantastisch bezig, Patricia!

Reageer
Karin (kaatjeenco) 9 juni 2021 - 09:51

Hey Miriam,

Ik denk daar ook aan. Voor mij zo niet haalbaar. In Den Helder enkel de gewone supermarkten. Wat energie betreft is de duurzame groenten tuin voor mij maar zelden een optie. Dus doe ik mijjn best maar op andere gebieden…… Wel echt vervelend vind ik.

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie