Home Blog 9 manieren om (meer) plasticvrij te leven

9 manieren om (meer) plasticvrij te leven

door Lauri van Oosterom

Het is je vast niet ontgaan: de berg plastic soep neemt elke dag toe. Plastic verpakkingen en wegwerpproducten zorgen samen voor een enorme berg zwerfvuil, die een bedreiging vormt voor zowel dieren als mensen. Je hebt waarschijnlijk wel foto’s gezien van stranden vol met plastic afval, vissen die verstrikt zijn geraakt in plastic zakjes, en er zitten zelfs microplastics in ons bloed! Het wordt hoog tijd dat we kritisch gaan kijken naar ons eigen plasticgebruik. In dit artikel delen we 9 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven. Zodat jij je steentje bij kunt dragen aan een schonere, groenere planeet!

1. Plasticvrij leven: neem je boodschappentas mee

We beginnen heel gemakkelijk: neem je eigen boodschappentas mee als je naar de supermarkt gaat. En neem dan ook meteen herbruikbare zakjes mee om losse producten in te doen; zoals bijvoorbeeld kiwi’s, appels, en tomaten. Voor de échte diehards: reken je boodschappen vervolgens af bij de reguliere kassa. Dat is niet alleen gezelliger, zo maak je nog eens een praatje, maar je hoeft ook je groente en fruit niet los af te wegen. Dat scheelt weer plastic stickers!

2. Koop je producten in bulk

Grootverbruiker van havermout? Liefhebber van cashewnoten? Houd je enorm van dadels? Bestel deze producten dan in bulk, bijvoorbeeld bij gebana. Door in één keer een grote hoeveelheid te bestellen, spaar je een hele hoop plastic verpakkingen uit. Je kunt natuurlijk ook samen met je buren, vrienden of familie een bestelling plaatsen, en de buit na levering verdelen. Door een bestelling bij gebana te plaatsen zorg je niet alleen voor minder plastic afval, maar investeer je ook in het welzijn van lokale boeren.

3. Gebruik losse thee

Ben je een echte theeleut? Giet jij liters per dag naar binnen? Koop dan voortaan losse thee bij een speciaalzaak of een lokale winkel bij jou in de buurt. Je hebt de keuze uit vele soorten smaken, zodat je elke keer weer iets nieuws uit kunt proberen. Neem natuurlijk wel even je eigen bakjes mee om de thee in te verpakken en thuis te bewaren. Koop meteen ook een fijn thee-ei, en voortaan zet jij de heerlijkste kopjes thee helemaal plasticvrij! Je kunt trouwens bij gebana ook terecht voor losse thee. Je kunt kiezen uit groene thee, hibiscus thee of zwarte thee.

losse thee is duurzamer

4. Neem een herbruikbare beker mee

Het klinkt misschien simpel, en eigenlijk is het dat ook: gebruik jij op kantoor je eigen koffie-/of theebeker? Of pak je elke keer weer een nieuw bekertje uit de automaat? Door je eigen mok mee naar kantoor te nemen, kun je een heleboel plastic besparen. Want vergis je niet; ook in de kartonnen bekertjes bij de automaat zit plastic. En als je dan toch bezig bent, investeer dan ook in een handige to-go beker voor je koffie op het station. En neem natuurlijk je eigen waterfles mee. Want plastic flesjes water kopen is écht totaal niet meer nodig. 

5. Verpak je lunch in een lunchtrommel

Kreeg jij als kind ook gesmeerde boterhammetjes mee naar school? En verdwenen die ook altijd ergens onder in je tas, om er volgens in de pauze volledig verplet uit tevoorschijn te komen? Zonde! Koop een mooie, stevige lunchtrommel en neem voortaan hier je lunch in mee. Niet alleen lekkerder, je spaart ook een boel plastic zakjes uit om zo meer plasticvrij te leven. Uiteraard kun je ook salades of een restje avondeten meenemen in je lunchtrommel. 

6. Wees voorbereid

Je hebt een afspraak buiten de deur, en onderweg krijg je trek. Oeps. Toch maar even snel iets scoren op het treinstation? Voorkom dit soort situaties door je voor te bereiden. Ga je voor langere tijd van huis, neem dan voldoende snacks mee. Bijvoorbeeld een bakje met nootjes en gedroogd fruit, zoals abrikozen of vijgen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar hoef je ook niet te zwichten voor een snelle, ongezonde snack. Win-win!

7. Doe het samen

Organiseer je een picknick? Vraag dan of mensen zelf thuis iets klaar willen maken, en neem natuurlijk zelf ook wat mee. Bijvoorbeeld deze spicy linzenspread, komkommersalade en bietenpesto. Een feestje is natuurlijk niet compleet zonder lekkere borrelsnacks, en uiteraard kun je die ook zelf klaarmaken. Probeer eens deze vegan bladerdeeghapjes. Succes gegarandeerd! Uiteraard vraag je van tevoren ook even of iedereen zelf een beker, bord en bestek mee wil nemen. Het is even ongemakkelijk, maar went al snel. Bovendien eet het stukken lekkerder met een echte vork, dan met zo’n slap plastic exemplaar. 

8. Gebruik schoonmaakdoekjes van biologisch katoen

Wist jij dat veel schoonmaakdoekjes plastic bevatten? In vaatdoekjes zitten zogenaamde ‘microvezels’ die loslaten als je het doekje nat maakt en uitwast. Vervolgens komen deze vezels in het afvalwater terecht, en daarna het milieu. Dit kan je heel simpel oplossen door voortaan schoonmaakdoekjes te gebruiken van biologisch katoen. Deze kan je bijvoorbeeld kopen bij Dille & Kamille. Heb je een middagje gepoetst? Was je doekjes dan op 60 graden in de wasmachine, uiteraard met een milieuvriendelijk wasmiddel, en ze zijn weer klaar voor gebruik.

9. Investeer in kleding van natuurlijke materialen

Elke keer als je je kleding wast, slijt het een beetje. Hierbij laten altijd wat ‘microvezels’ los, die vervolgens wegspoelen met het waswater. Dit is geen probleem bij natuurlijke materialen zoals katoen, maar kleding gemaakt van acryl en polyester bestaat uit synthetische vezels. Je kleding weggooien, is natuurlijk geen duurzame oplossing. Zorg daarom extra goed voor de items die je toch al in de kast hebt liggen. En was je synthetische kleding niet vaker dan nodig. Ruikt je bloesje een beetje muf? Hang het dan te luchten naast een open raam. Is je kleding echt aan vervanging toe? Kies bij een volgend kledingstuk dan voor een natuurlijk materiaal zoals katoen, Tencel, bamboe, of linnen.

We hopen dat je wat inspiratie hebt gehaald uit onze 9 manieren om meer plasticvrij te leven. Wat doe jij al om je plasticverbruik te verminderen? We horen het graag!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie