Home Blog Goed nieuws! HEKS’NKAAS goes vegan!

Goed nieuws! HEKS’NKAAS goes vegan!

door Miriam Groot

Op zoek naar vegan smeersels voor op brood? Search no more, de vegan HEKS’NKAAS is hier! Lekker, romig en vol met kruiden.

Het plantaardige kaasschap wordt steeds uitgebreider. Zo is er vanaf deze week het nieuw merk Nurishh te vinden bij de vegan kazen, maar gaat ook HEKS’NKAAS vegan! Net als z’n naamgenoot is deze ‘vegan heksenkaas’ heerlijk romig en barstensvol verse ingrediënten zoals prei, peterselie en knoflook. De basis is gemaakt van koolzaad- en kokosolie. Natuurlijk is de ‘heksenkaas’ voorzien van dat ene cruciale ingrediënt: een tikje magie.

Vegan HEKS’NKAAS te koop bij AH

De vegan HEKS’NKAAS is vanaf deze week verkrijgbaar bij ruim 800 winkels van Albert Heijn. Het is voor het eerst dat bekende Nederlandse kaasmerken vegan opties introduceren, maar daar blijft het niet bij. Ook Westland Kaas en het bedrijf achter Babybel komen met plantaardige producten.

Doorbraak van vegan kaas

Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, verwacht dat dit de doorbraak is voor vegan kaas in Nederland. “Albert Heijn zet een slimme stap met de uitbreiding van het vegan kaasschap. In 2020 voorspelde ProVeg al dat vegan kaas na plantaardige melk en vleesvervangers ‘the next big thing’ op plantaardig gebied zou worden. Uit ons consumentenonderzoek bleek dat meer keuze in plantaardige kaas bovenaan het wensenlijstje stond van de consument die plantaardige producten koopt. Albert Heijn mikt hiermee op de snel groeiende interesse in vegan producten bij de mainstream consument om zo een voorsprong te behouden op andere supermarkten. Met de uitbreiding van het vegan kaasschap bij Albert Heijn groeit het totale assortiment daar in één klap met ruim de helft. Andere supermarkten zullen het voorbeeld van de marktleider volgen.”

Over de afgelopen twee jaar lieten supermarktverkopen van vegan kaas in Nederland een groei zien van maar liefst 400 procent, naar een markt van een kleine 5 miljoen euro. Vergeleken met de totale (dierlijke) kaasafzet of met de markt voor plantaardige melk- of vleesvervangers een bescheiden omvang, maar de verwachtingen zijn evengoed hoog.

Vegan barbecue of feestje

Wat veel mensen tegenhoudt van een volledig plantaardig voedingspatroon is het feit dat kaas zou wegvallen. Gelukkig worden de vegan kazen steeds beter en maken grote merken als HEKS’NKAAS deze stappen. Op deze manier ligt de drempel een stuk lager. Een vegan kaasplankje samenstellen is inmiddels hartstikke makkelijk! Ideaal voor op een feestje, tijdens een vegan verjaardag of bij de barbecue.

Vanaf 12 juli is de vegan HEKS’NKAAS ook verkrijgbaar bij meer dan tweehonderd winkels van Jumbo.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Bron en beeld: Kroon op het Werk / HEKS’NKAAS

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie