Home Blog 26+ vegan barbecue ideeën

26+ vegan barbecue ideeën

door Miriam Groot

Op zoek naar ideeën voor een vegan barbecue? Hier een lijst met 26+ tips om die plantaardige BBQ onvergetelijk te maken. Keuze genoeg!

Zodra de zon begint te schijnen en de temperaturen wat oplopen, worden over het hele land barbecues aangestoken. Familieleden, vrienden en vriendinnen komen bijeen om de warmere dagen van de zomer te vieren. En terecht! Maar wat nu als je een vegan barbecue wil hosten, of een gast krijgt die plantaardig eet? Geen zorgen, hierbij een lijst met vegan tips voor op én naast je BBQ!

Van vegan hamburgers tot spiesjes, van vegan sauzen tot vegan broodjes en van groente tot fruit: in deze lijst vind je genoeg ideeën om de vegan barbecue succesvol te maken. Tip: ideeën voor vegan saus voor bij de barbecue en voor broodjes vind je onderaan dit artikel! Evenals het recept voor een heerlijk, zomers, geroosterd drankje…

vegan barbecue

1. Vegan worst

Als je bang bent dat je als vegan geen worst van de barbecue kunt eten: fear no more! Er zijn superveel verschillende vegan worsten te koop in de supermarkt. Als je op zoek bent naar een vlezige structuur, dan kan ik je de volgende merken aanraden:

 • Beyond Meat sausage
 • Garden Gourmet Sensational sausauges
 • Moving Mountains (Jumbo)
 • Vivera Braadworst
 • Plus eigen merk worsten
 • Next Level worsten (Lidl).

Ben je meer op zoek naar iets dat minder naar vlees smaakt, maar wel de vorm van een worst heeft? Dan kun je de volgende merken proberen:

 • Boon braadworstjes
 • Upside worsten (Plus)
 • Knakwortel (AH online).

2. Vegan burger

Als je denkt dat er veel vegan worsten te koop zijn, dan zal het aantal vegan burgers in de supermarkt je nog wel meer verbazen! Dit zijn vegan burgers met een vlezige structuur:

 • Beyond Meat burger
 • Garden Gourmet Sensational burger
 • AH Ruig burger (Albert Heijn)
 • Moving Mountains burger (Jumbo)
 • De Vegetarische Slager ereburger
 • Iglo Green Cuisine burger
 • Next Level burger (Lidl)
 • Vegan burger (Aldi)
 • Wonderburger (sporadisch bij Aldi)

Ben je meer op zoek naar een groenteburger of een burger zonder vlezige structuur? Check dit lijstje!

 • AH groenteburger, bietenburger, linzenburger, spinazieburger en pompoen-tijmburger (Albert Heijn)
 • Veggie Chef linzenburger en bonenburger (Jumbo)
 • Dutch Weedburger
 • Garden Gourmet vegan burger
 • SoFine broccoliburger (Jumbo)
 • Boon chiliburger

Ook zijn er burgers als kip, zoals de Bofkipburger van De Vegetarische Slager, AH kipburger, Vivera Crispy Chicken of de krokante ‘kipschnitzel’ van de Lidl. Voor een vissige burger kun je de Zeeburger van Albert Heijn proberen.

3. Kant-en-klare vegan spiesjes kopen

Als je op zoek bent naar spiesjes voor op de vegan barbecue, dan kun je het beste terecht bij de Jumbo. Daar verkopen ze namelijk SoChicken spiesjes van SoFine. Je zou ook de heerlijke seitan saté op spiesjes kunnen bestellen bij wheat. pray. love.

4. Vegan spiesjes maken

Als je iets meer tijd hebt, kun je ook zelf vegan spiesjes maken met bijvoorbeeld (al gemarineerde) kipstuckjes of balletjes. Voor kipstuckjes kan ik de Garden Gourmet filet pieces aanraden, omdat deze al gemarineerd zijn. Natuurlijk kun je ook andere kipstuckjes gebruiken, zoals die van Vivera, Plus of De Vegetarische Slager. De stukjes als kip van de Albert Heijn zijn helaas niet vegan.

Als je op zoek bent naar vegan balletjes voor aan een spies, probeer dan deze:

 • Vegafit Balletjes
 • Vegan balletjes (Aldi)
 • Iglo Green Cuisine balletjes
 • Ikea Zweedse Balletjes HUVUDROLL (ook in een glutenvrije variant)
vegan groentespiesjes

5. Tempeh spiesjes

Ik ben gek op tempeh en tofu spiesjes! Mijn favoriete recept voor tempeh spiesjes is die van Joyce.

6. Groentespiesjes

Uiteraard kun je ook zelf groentespiesjes maken. Neem hiervoor bijvoorbeeld stukjes paprika, courgette, ui, champignons en tomaat. Even grillen en klaar!

7. Maïs op de BBQ

Een hele maiskolf op de barbecue: je ziet het over de hele wereld terugkomen. De BBQ-helden weten als geen ander hoe je mais op de barbecue roostert, dus hierbij hun recept!

8. Asperges

Ik word door een aantal mensen in mijn omgeving uitgelachen omdat ik ontzettend kan genieten van een flink bord hummus met gegrilde asperges. Maar echt: het is zo lekker! Een snufje zout erover, wat olijfolie… Heerlijk! Bij de BBQ zou ik ze misschien niet met een bord hummus serveren, want zoals je aan deze lijst kunt zien, is er nog veel meer te eten!

9. Courgette

Of je het nu halveert, in plakken of in repen snijdt: courgette op de barbecue is heerlijk!

10. Gegrilde puntpaprika

Mijn favoriet: gegrilde puntpaprika. Vooral wanneer de schil net aan zwarte plekjes heeft (eet deze niet op). Heerlijk om te serveren met wat olijfolie, grof zeezout en pijnboompitten.

11. Gepofte aubergine

Ooit maakte ik voor De Hippe Vegetariër een lekker recept voor gepofte aubergine met kruidenboter. Dat recept vind je hier. De aubergine leg je tussen de kolen van je barbecue, zodat het superzacht kan worden. Super, die smokey smaak! Ook lekker met tahin trouwens.

gepofte aubergine van de vegan bbq

12. Vegan gepofte aardappel

Wil je een veganistische BBQ gepofte aardappel maken? De Albert Heijn weet wel hoe je dat doet! Om het recept veganistisch te maken, gebruik je de vegan kruidenboter van AH (of maak ‘m zelf, zie punt 24) en AH haver fraîche of Oatly fraîche ter vervanging van de zure room. Je kunt de zure room ook gewoon weglaten. Bekijk het recept hier!

13. Gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappel is net zo makkelijk als de gewone gepofte aardappel, maar heeft een hele andere smaak. Zoeter natuurlijk. Heerlijk met een frispittige tomatensalsa, zoals ik ‘m ooit voor De Hippe Vegetariër maakte!

14. Gepofte ui

Gepofte ui van de barbecue… Wat een ontdekking is dat! Bij Culy lees je hoe je dat doet (het is heel makkelijk).

15. Gegrilde avocado

Niets is makkelijker dan een avocado grillen. Halveer de avocado en besmeer met wat olijfolie. Laat de schil er nog omheen. Vervolgens leg je de open kant van de avocado op de barbecue. Grill voor 5-10 minuten. Serveer met wat versgemalen zout en peper en eventueel wat limoensap.

16. Gegrilde prei met olijfolie

Ik kan wel blijven doorgaan met groentes op de barbecue, maar gegrilde prei behoort wel tot een van m’n favorieten. Het is simpel: haal de buitenste bladeren van de prei, leg ‘m op de barbecue voor ± 20 minuten (afhankelijk van de hitte van jouw barbecue) en keer regelmatig. Serveer met wat olijfolie, peper en zout. Citroensap is er ook erg lekker bij.

17. Vegan pizza op de barbecue

Voor pizza’s heb je niet veel meer nodig dan een bron van warmte, toch? Hoe leuk is het dan om kleine pizza’s te bakken? Wagner heeft kant-en-klare vegan piccolini’s, die kun je o.a. bij de Jumbo kopen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.

18. Watermeloen steak

Watermeloen is lekker als verfrissend fruit naast de barbecue, maar wist je dat je de watermeloen ook kunt grillen? Het vocht loopt er dan uit, waardoor de watermeloen een zachte, steak-achtige structuur krijgt. Echt het proberen waard. Een wedge op de barbecue met olijfolie, peper en zout doet wonderen, maar je kunt ook een stap verder gaan door een luxe steak met walnoten en vegan feta te maken! Bekijk dit recept maar eens. Vegan feta vind je van Violife bij o.a. de Albert Heijn.

19. Gegrilde perziken

Er zijn veel soorten fruit die je kunt grillen. Heerlijk als toetje! Perzik en nectarine zijn twee van mijn favorieten. Zo doe je dat! Tip: vervang de honing door ahornsiroop of agavesiroop. De yoghurt kun je weglaten of vervangen door een plantaardige variant.

gegrilde bbq ananas

20. Gegrilde ananas

Nog zo’n showstopper: ananas van de barbecue! Lekker als je het van tevoren insmeert met wat bruine suiker en limoensap, of met een boter met kaneel, kardemom en kruidnagel. Maak wedges uit een ananas (met schil, ziet er leuk uit) en grill voor ±10 minuten. Succes gegarandeerd!

21. Geroosterde grapefruit

Geroosterde grapefruit is superlekker. Ik heb al eerder een recept gemaakt voor grapefruit uit de oven, maar je kunt deze vrucht ook halveren en op de barbecue grillen.

22. Vegan barbecuesaus

Wil je vegan saus in de supermarkt kopen? De barbecuesaus van Calvé is vegan! Evenals de Calvé steak en schaschlik trouwens. Andere vegan barbecuesauzen vind je van de merken: Callowfit (online), Albert Heijn huismerk, Bull’s Eye en Heinz. Check voor de zekerheid altijd het etiket.

Liever zelf maken? Probeer dit recept!

23. Andere plantaardige sauzen

Het aanbod van plantaardige sauzen is enorm. Ketchup is in ieder geval vegan, maar AH currysaus en sweet chilisaus bijvoorbeeld ook. Voor mayonaise kun je het beste deze potten of tubes nemen:

 • Remia Mayolijn
 • Remia Like! Mayo
 • Zaanse Veganaise
 • Mister Kitchen’s (Albert Heijn)
 • Hellmann’s Vegan
 • Jean Bâton Vegan
 • Callowfit (online)

Voor een vegan cocktailsaus verwijs ik je graag door naar het recept van Remia of naar de Duyvis dipsaus cocktail mix om zelf te mengen. Liever satésaus? Die van Remia is vegan!

24. Vegan knoflooksaus (kopen en maken)

Wist je dat je bij de Jumbo vegan knoflooksaus kunt kopen? Van die rechthoekige bakjes van eigen merk. Ja, die zijn vegan!

Je kunt vegan knoflooksaus natuurlijk ook zelf maken. Dat doe je zo: meng vier eetlepels mayonaise met twee geperste teentjes knoflook (of meer naar smaak). Voeg er een eetlepel plantaardige yog, wat verse, gesneden bieslook en een klein scheutje water aan toe. Roer goed en breng op smaak met peper en zout!

Lees ook: Vegan barbecue in plaats van BBQ vleeslobby bij de Tweede Kamer

vegan knoflooksaus maken

25. Vegan kruidenboter maken

Zoals al bij punt 12 genoemd, verkoopt de Albert Heijn van het eigen merk een vegan kruidenboter in het koelschap. Je kunt het ook makkelijk zelf maken. Gebruik hiervoor een plantaardige harde boter naar keuze, zoals AH huismerk, Wajang, The Flower Farm of Flora Plant. Prak 2-3 teentjes geperste knoflook door de boter, evenals een handje gesneden peterselie, een handje gesneden bieslook en wat zout en peper.

Probeer ook: Vegan kip kerrie & tonijnsalade of Geroosterde bloemkoolsalade met kipstuckjes

26. Vegan broodjes

Als je op zoek bent naar burgerbroodjes, dan kun je de hamburgerbroodjes van de Albert Heijn nemen. Lidl verkoopt soms ook kleine burgerbroodjes die plantaardig zijn. Voor een duidelijk overzicht van zachte vegan bolletjes verwijs ik je graag door naar de enige echte Vegan Wiki!

27. Vegan stokbrood

Niet te missen tijdens de barbecue is een stokbroodje, want wat moet je anders eten terwijl de worsten en groentespiesjes liggen te grillen?! Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten, maar check vooral bij de witte broodjes of er geen melk in zit. Dit kun je heel makkelijk doen met de Soosee-app.

28. Geroosterde BBQ sangria maken

Natuurlijk wil je ook wat lekkers drinken bij je vegan barbecue, toch? Deze BBQ sangria is fantastisch. Sangria is een Spaans/Portugese cocktail op basis van rode wijn (eventueel alcoholvrij), bruisend water en vers fruit. Het wordt aangevuld met suiker en vers vruchtensap. Je kunt natuurlijk ook een witte sangria maken, maar waarom rooster je het fruit niet even op de barbecue nu deze nog warm is? Geeft een funky smoked effect aan je cocktail. Vergeet niet veel ijs toe te voegen of het in de koelkast te zetten om de sangria af te laten koelen.

zelf sangria maken

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Beeld: Canva

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie