Home Blog Wow! Max&Bien lanceert als eerste ter wereld vegan kaaswiel

Wow! Max&Bien lanceert als eerste ter wereld vegan kaaswiel

door Miriam Groot

De Amsterdamse kazenmakers Max&Bien hebben een wereldwijde primeur: zij brengen namelijk als eerste een volledig vegan kaaswiel met de welbekende paraffine coating op de markt. De nieuwe schaafbare (!) speciaalkazen zijn gemaakt op basis van gefermenteerde tarwe. Vanaf deze week zijn ze al verkrijgbaar in de smaken komijn, truffel en mosterd!

Het jaar 2021 lijkt wel het jaar van de plantaardige kaas. Waar WildWestLand, Heks’nkaas, Nurishh én de Albert Heijn de koelvakken in de afgelopen maand vulden met plantaardige opties, gaan Max&Bien nog een stap verder. Zij hebben namelijk een ronde, hardere plantaardige kaas op basis van gefermenteerde tarwe ontwikkeld. Een kaaswiel met een paraffine coating zoals je die van dierlijke kazen kent — maar dan dus vegan.

Vegan kaaswiel volgens eeuwenoude techniek

“In de kaasindustrie is het coaten van kazen een eeuwenoude techniek. Het paraffineren beschermt de kaas tegen uitdroging en schimmel. De kaas behoudt zijn smeuпgheid en smaak en de houdbaarheid wordt er mee verlengd,” vertelt Maxine Agyeman, oprichter van Max&Bien. Voor de kaas- en delicatessenzaken die zelf willen portioneren, maken zij wielen van 1,2 kilogram. Als je liever een eigen kaaswiel in een kleiner formaat wil, maken de plantaardige kazenmakers daarnaast ook mini-wielen van 150 gram.

Het is de missie van Max&Bien om te laten zien en proeven dat kaasvervangers minstens net zo lekker kunnen zijn, vertelt mede-oprichter Jobien Groen. “Je kunt nog prima borrelen met een heerlijk plantaardige kaasplankje, zonder iets te hoeven missen.”

max&bien

Waarom vegan kaas?

Zoals bij ‘realistische’ vleesopvolgers wordt afgevraagd waarom veganisten iets willen eten dat op vlees lijkt, wordt dezelfde vraag gesteld bij plantaardige kaas dat lijkt op de dierlijke variant. “Consumenten kopen graag herkenbare producten. De populairste vegan burgers zijn niet te onderscheiden van hamburgers en havermelk verkoopt het best in een melkpak. Bij alternatieven voor kaas is dat niet anders. Dat heeft Max&Bien goed begrepen. Hun plantaardige kaaswielen, voorzien van een herkenbare rode coating, zijn in de wereld uniek,” vertelt Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland.

Vrindts: “Dit is een oerhollands product voor de duurzame consument: het roept de sfeer op van kaas op een Alkmaarse markt, met kaasdragers die grote ronde kazen naar elkaar overgooien en op de wagens leggen, maar dan gemaakt zonder koemelk. En het wordt zo ook mogelijk dat een kaasverkoper de klant kan laten proeven door een plakje plantaardige kaas af te schaven. Zoals mensen dat met reguliere kaas vanouds gewend zijn.”

Benieuwd? Liefhebbers van Max&Bien kunnen nu al terecht bij de Hilversumse winkel Echte Liefde kaas & delicatessen, Den Elzen kaas & delicatessen in Noordwijk, Deli in Nijmegen en online bij De Verserij. Andere kaas- en delicatessenwinkels en webshops volgen deze week.

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Beeld: Max&Bien
Bron: Proveg

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie