Home Recepten Vegan soezenkrans met hazelnootpraliné en frambozen

Vegan soezenkrans met hazelnootpraliné en frambozen

door Miriam Groot

Het spektakelstuk van jouw kerstfeest! Een vegan soezenkrans met luchtig, vegan soezendeeg, een romige vulling en knapperige praliné. Hét bewijs dat alles vegan kan! Ook de cover van de Allerhande.

Naar recept gaan

Vegan soezenkrans van de Allerhande en het recept voor vegan soezendeeg

Hebben jullie het kerstnummer van de Allerhande al doorgebladerd? Hartstikke mooi, maar niet genoeg vegan als je het mij vraagt. En dat terwijl vegan zo goed mogelijk is! In samenwerking met de Vegetariërsbond mag ik met een aantal fantastische receptontwikkelaars en vegan bloggers een handvol recepten uit de Allerhande veganizen. Zie hier een van mijn bijdrages, de kerstcover. Een vegan soezenkrans met hazelnootpraliné en frambozen. Scrol vooral verder voor het uitgeschreven recept.

De rest van de recepten van de andere vegan makers vind je in het gratis e-book. Download ‘m hier!

Vegan soezen van Viola’s Patisserie

In Eindhoven kun je eigenlijk niet om Viola’s Patisserie heen. Er is geen ander die zo goed is in het maken van vegan en/of keto gebak. Naast dat ik er bijna wekelijks fotografeer (best job ever), kom ik zeer regelmatig langs om de nieuwe vegan patisserie te proeven. Mijn favoriet? De vegan keto chocoladetaart en de vegan eclairs.

Het zal je dan ook niet verbazen dat Viola degene was die ik vroeg om mij te helpen bij het veganizen van soezendeeg. Samen creëerden we de soezenkrans van de Allerhande Kerstcover, geïnspireerd op het Franse dessert Paris-Brest. Het 100% plantaardige recept hebben jullie volledig aan patissier Viola te danken!

Eivervanger in vegan soezendeeg

Als het aan Viola ligt, is dé eivervanger voor soezendeeg momenteel het Spaanse Panaceg. In de winkels niet te vinden, maar speciaal voor jullie biedt Viola het aan in haar webshop. Past gewoon in de brievenbus (evenals haar vegan chocolade, aanrader)!

Verder raden we Alpro kokosmelk aan (die met het V-label) en voor boter kun je gewoon een plantaardige variant als Blue Band voor Koken, Bakken en Braden gebruiken (ook V-label). Voor de slagroom kun je Alpro Whipping of een groot pak vegan slagroom van Schlagfix gebruiken. Lukt het niet om de Panaceg op tijd binnen te krijgen? Je zou ook Orgran No Egg als eivervanger kunnen proberen. Garantie tot de deur natuurlijk.

Ook een lekker kerstrecept: De allerlekkerste vegan tiramisu ooit

Allerhande kerst vegan soezenkrans

Vegan soezenkrans met hazelnootpraliné en frambozen

Miriam Groot
Het spektakelstuk van jouw kerstfeest! Een vegan soezenkrans met luchtig, plantaardig soezendeeg, een romige vulling en knapperige praliné. Hét bewijs dat alles vegan kan! Zelfs — juist de cover van de Allerhande.
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Dessert, Nagerecht
Keuken Frans
Porties 10 personen

Equipment

 • Oven
 • Bakpapier
 • Satéprikkers
 • Spuitzak met gladde spuitmond (1 cm)
 • 2 spuitzakken met gekartelde spuitmond (2 cm)

Ingrediënten
  

Voor de praliné

 • 115 g hazelnoten
 • 200 g kristalsuiker

Voor de soezenkrans

 • 75 ml plantaardige melk bijv. Alpro kokosmelk
 • 75 g margarine bijv. Blue Band voor koken, bakken en braden
 • 75 g bloem
 • 2,5 g zout
 • 20 g kristalsuiker
 • 15 g eivervanger van Panaceg + 135 ml water bij Viola’s te koop (zie notities, of probeer Orgran No Egg)

Voor de slagroom

 • 500 ml vegan slagroom om te kloppen Schlagfix of Alpro Whipping
 • 1 el vanille
 • 30 g witte basterdsuiker
 • 50 g pure chocolade gesmolten
 • Optioneel: 250 g Schlagfix mascarpone voor smaak en dikkere room, zie notities voor een vervanger

Ter decoratie

 • 225 g verse frambozen

Instructies
 

De gekarameliseerde hazelnoten

 • Verwarm de oven voor op 170 °C. Rooster de hazelnoten 7 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat tot ze mooi goudbruin zijn. Verhit ondertussen 200 gram kristalsuiker met 1½ eetlepel water in een kleine pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Roer niet! Je kunt de pan wel een beetje heen en weer schudden om de suiker gelijkmatig over de bodem te verdelen. Laat circa 7 minuten koken tot een diepbruine karamel ontstaat.
 • Haal de hazelnoten uit de oven, maar laat de oven aan. Prik 10-12 hete hazelnoten op satéprikkers (niet te diep, dan breken ze) en houd apart. Leg de rest van de hazelnoten terug op de beklede bakplaat. Schenk de helft van de bruine karamel over de hazelnoten op de bakplaat en laat in 30 minuten helemaal afkoelen en uitharden (dit is de praliné).
 • Verhit ondertussen de rest van de karamel in de pan opnieuw 3 minuten op laag vuur. Haal van het vuur en laat enkele minuten afkoelen. Roer af en toe met een houten lepel door, de karamel moet vrij dik en taai zijn. Probeer of een hazelnoot aan een prikker door de karamel omhuld wordt en een draad trekt als je hem eruit trekt. Wacht als de karamel nog te dun is, of verwarm weer op laag vuur wanneer de karamel te dik wordt. Pas op dat het niet aanbrandt. Trek zo steeds enkele noten één voor één door de karamel. Breek de karameldraad af op 5-10 centimeter en zet de prikkers rechtop in een bakje, maar zorg dat de pieken elkaar niet raken. Herhaal tot je circa tien hazelnoten met karamelpieken hebt. Laat goed uitharden.

Vegan soezendeeg

 • Verwarm de oven voor op 180 graden (let op: iedere oven is anders en de ideale baktemperatuur kan hiervan afwijken). Mix 15 gram eivervanger (wij gebruiken Panaceg, te bestellen bij Viola’s Patisserie) met 135 milliliter water grondig en zet apart. Verwarm de kokosmelk in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de plantaardige boter en de suiker toe en verwarm tot deze gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de bloem en het zout in een keer toe. Roer met een harde spatel tot het meel is opgenomen. Zet de pan terug op het vuur en roer het deeg 3-4 minuten door tot je een glanzende deegbal hebt die loskomt van de randen van de pan. Haal van het vuur en leg het deeg in een kom.
 • Laat het deeg zo’n vijf minuten afkoelen terwijl je regelmatig roert met een spatel. Meng de eivervanger beetje voor beetje met een spatel of keukenmachine met vlinder door het deeg tot je een egaal, stevig deeg hebt. Schep in een spuitzak.
 • Teken twee cirkels met een diameter van 15 centimeter op een vel bakpapier. Leg het vel ondersteboven op een bakplaat. Spuit op beide cirkels drie ringen tegen elkaar aan. Werk oneffenheden met natte vingers bij. Bak de kransen circa 20 minuten in de hete oven tot ze gerezen, goudbruin en gaar zijn. Doe de ovendeur tussendoor niet open. Haal de soezenkransen uit de oven en laat in 30 minuten helemaal afkoelen.

Praliné

 • Maal ondertussen 3/4 van de praliné heel fijn in de keukenmachine. Hak de rest van de praliné grof met een mes. Zorg ervoor dat de stukjes niet te groot zijn en wel door het spuitmondje passen.

Romige, vegan vulling

 • Klop de plantaardige slagroom met 30 gram witte basterdsuiker en de vanille stijf. Voeg eventueel de vegan mascarpone toe voor de smaak en stevigheid. Meng de fijngemalen praliné erdoor. Schep de helft in een spuitzak met gekartelde spuitmond. Smelt de chocolade en spatel deze door de rest van de slagroom. Schep in de tweede spuitzak.

Soezenkrans opmaken

 • Leg een soezenkrans op een serveerschaal of taartplateau. Spuit er hoge toeven chocoladeroom op tot de hele onderkant bedekt is. Verdeel 2/3 van de frambozen over de binnen- en buitenkant van de chocoladetoeven. Spuit 2/3 van de witte pralinéroom in toeven rondom over de binnen- en buitenkant van de krans op de chocoladetoeven.
 • Leg de andere soezenkrans erop. Spuit de rest van de witte pralinéroom in toefjes op de krans. Haal de karamelnoten voorzichtig van de prikkers. Versier de krans met de karamelnoten, de rest van de gehakte praliné en de rest van de frambozen. Serveer direct.

Notities

Hier kun je de Panaceg eivervanger kopen en hier vind je de vegan slagroom in een grote verpakking.
Wil je de vegan mascarpone gebruiken, maar lukt het niet om aan die van Schlagfix te komen? Je kunt het ook zelf maken volgens dit recept voor vegan mascarpone.
 1. De soezenkrans kun je een dag van tevoren bakken, helemaal laten afkoelen en dan afgedekt op een koele, droge plek bewaren.
 2. Lijkt het maken van de karamelnoten iets te ingewikkeld? Je kunt ze ook weglaten en de krans bijvoorbeeld versieren met kerstchocolade of alleen grofgehakte praliné.
 3. De praliné kun je een week van tevoren maken. Dek goed af en bewaar op een koele, droge plek.
 4. Maak de karamelnoten maximaal een dag van tevoren, anders worden ze zacht. Verpak ze in een luchtdicht afsluitbare trommel met bakpapier erin, zodat ze elkaar niet raken. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken. Zet ze vlak voor het serveren op de taart.
 5. De witte pralinéroom en chocoladeroom kun je een dag van tevoren maken en alvast in twee spuitzakken scheppen. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Trefwoord dessert, feestje, kerst, toetje, verjaardag
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Op zoek naar vegan kerstrecepten?

Deze vegan recepten wil je maken voor tijdens de feestdagen!

Allerhande kerst vegan soezenkrans

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Eens in de zoveel tijd breng ik je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met de Vegetariërsbond. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

2 Reacties

Marjolein 23 februari 2022 - 07:38

Goedemorgen,
Ik wil dit recept heel graag gaan uitproberen, maar dan met de Ogran eivervanger. Wat me alleen niet helemaal duidelijk is in het huidige recept is voor hoeveel eieren die 15 gr Panaceg is zodat ik het om kan rekenen naar de Ogran. Of zou je daar ook gewoon 15 gr met 135 ml water van nemen?
Hartelijke groet.
Marjolein

Reageer
Miriam Groot 4 maart 2022 - 21:43

Hee Marjolein, ik zou hier dezelfde verhouding gebruiken. Ben benieuwd naar het resultaat!

Reageer

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie