Home Recepten Review: 7 Ingrediënten Vegan + recept

Review: 7 Ingrediënten Vegan + recept

door Miriam Groot

Om de stap naar een veganistische leefstijl te maken, is kookinspiratie geen overbodige luxe. Vegan kookboeken vormen de perfecte oplossing, dus ik heb besloten om boekrecensies te schrijven. Deze keer: 7 Ingrediënten Vegan van Rita Serano.

DSC_2061-01-1.jpeg

Is less wel more?

Zoals de titel van het boek al verraadt, bestaan de recepten uit Serano’s boek uit niet meer dan zeven ingrediënten – inclusief kruiden, zout, peper en olie uitgezonderd. Ik moet zeggen: ik was er een beetje sceptisch over. Wat mij betreft geldt less is more voor veel, maar niet als het op koken aankomt. Als ik de kans zie om ergens een mespuntje kurkuma in te mikken, doe ik dat. Dit doe ik omdat ik weet dat het goed voor me is, maar ook omdat ik het lekker vind (al moet ik zeggen dat je kurkuma vaak meer ziet dan proeft, maar je begrijpt m’n punt). Toch moest ik dit boek een kans geven, want een gezonde, veganistische maaltijd die uit slechts zeven ingrediënten bestaat: dat klinkt interessant.

Valsspelen

Al snel blijkt dat het lijstje van zeven hier en daar stiekem word uitgebreid met een ander recept uit het boek. De hartige cashewnotencrème telt bijvoorbeeld voor één, maar bestaat uit meer. Je kunt het valsspelen noemen, maar voor mij is het niet zo’n probleem. Zo kan ik namelijk nóg meer recepten proberen! Mocht je het wel vervelend vinden: vaak zijn die ingrediënten gewoon te vervangen. Voor de hartige cashewnotencrème kun je prima vegan roomkaas uit de winkel gebruiken.

Voor elke situatie een recept

Het boek is opgedeeld in de volgende hoofdstukken: Start, Vers, Snel, Voedzaam, Delen, Zoet en Basis. Voor elke situatie heeft Serano een recept ontwikkeld. Alle gerechten zijn vrij van geraffineerde suikers en onnodige vetten en meestal ook glutenvrij. Daar word ik wel blij van, al ruil ik de stevia liever in voor kokosbloesemsuiker ofzo. Stevia heeft zo’n vervelende nasmaak, vind ik.

Tijd voor de test

Het recept waar ik het meest benieuwd naar was, was de hartige pap in Japanse stijl op bladzijde 16. Ik heb al eens eerder hartige havermoutpap gemaakt en het was best te eten, maar ik was nog niet 100% overtuigd. Het recept vraagt om gerstvlokken, maar havervlokken zijn ook een optie. Binnen een kwartier stond er een stomende bak havermout met gevijzelde sesamzaadjes, avocado, kiemen en bosui voor mijn neus. Een makkelijk gerecht om te maken, toegankelijke ingrediënten… maar of het lekker was? En of! De sesamzaadjes maal je met wat zout tot gomasio (zo heet dat blijkbaar) en ik denk dat dat het magische ingrediënt is. Dit recept heeft inderdaad niet meer nodig dan de zes ingrediënten (zeven inclusief zout).

De formule van Serano werkt. Ik ga dit boek vaker gebruiken.

DSC_2157-01

7 Ingredienten Vegan, Rita Serano
Karakter Uitgevers
€ 19,99

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie