Home Hotspots Keuzestress in een restaurant? Restaurantgids RestauPlant helpt bij vega(n) keuze

Keuzestress in een restaurant? Restaurantgids RestauPlant helpt bij vega(n) keuze

door Miriam Groot

Last hebt van keuzestress, of is het niet duidelijk wat de vega(n) opties op een menukaart zijn? Op RestauPlant, de onlangs gelanceerde restaurantgids voor vegetarisch en vegan gerechten, wordt in één oogopslag per restaurant duidelijk gemaakt wat de vegetarische en vegan opties zijn.

RestauPlant geeft overzicht in vega(n) opties

De restaurantgids RestauPlant telt inmiddels meer dan 200 restaurants in Amsterdam. Het overzicht is gevarieerd en bestaat uit zowel leuke hotspots (Bar Botanique 12 vegan en 18 vegetarisch), sterrententen (Ron Gastrobar, 5 vegan en 5 vegetarisch), publiekslievelingen (Loetje, 0 vegan en 9 vegetarisch) als ook alle vegetarische en vegan restaurants. Van ieder restaurant wordt de menukaart up-to-date gehoude. Ook zijn er direct voorbeeld gerechten te bekijken. Door de community wordt beoordelingen gegeven over de kwaliteit van de vega(n) gerechten.

Lees ook: Vegan hotspot: Jungle café in Eindhoven

Het ontstaan van RestauPlant

Oprichter Katelijne Kolman kwam op het idee voor RestauPlant toen ze zocht naar vegan gerechten bij de favoriete restaurants van haar vriendinnen. “Er bestond nog nergens een overzicht van wat je als vegan kunt eten bij populaire restaurants die niet speciaal op vegans of vegetariërs gericht zijn. Het gevolg was een eindeloze zoektocht langs meerdere websites om uit te vinden of er überhaupt opties zijn. Dat moest slimmer en daarom ben ik RestauPlant gestart.”

Vega(n) in opmars

Volgens cijfers van ProVeg kent Nederland maar liefst 42% flexitariërs, gevolgd door 5% vegetariërs en 2% met een veganistisch dieet. Hier staat tegenover dat met name buiten de deur flexitariërs vaker voor vlees kiezen dan voor een vegetarisch alternatief. Enkel in het lockdown jaar 2021, waarin alle restaurants voor lange tijd gesloten waren, zakte het vleesverbruik met 1,9 kilo tot 75,9 kilo per hoofd van de bevolking. De jaren daarvoor steeg de consumptie juist. Voor Kolman des te meer reden om RestauPlant te starten: “Dat veel flexitariërs toch voor vlees kiezen als ze uit eten gaan is hartstikke zonde. Wie beter dan chef-koks in restaurants kunnen je overtuigen dat plantaardige maaltijden van net zulk hoog niveau kunnen zijn.”

Lees ook: 12 x vegan hotspots in Gent

Vegan eten toegankelijk maken

In een wereld waar plantaardige voeding een steeds grotere rol gaat spelen, is de missie van RestauPlant om het toegankelijker te maken om vegan of vegetarisch uit eten te gaan. De start-up heeft dan ook plannen om zo snel mogelijk uit te breiden naar meerdere steden in Nederland, te beginnen met Utrecht. Voor het einde van het jaar wil het bedrijf actief zijn in alle grote steden in Nederland.

Wil je meer weten over RestauPlant? Check de website!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie