Home Blog Let’s make afval scheiden great (again)

Let’s make afval scheiden great (again)

door Miriam Groot

Afval scheiden: we moeten er even over praten. Wij Nederlanders willen nu eenmaal dat het ons makkelijk wordt gemaakt. Zodra we onze zakken plastic vijf straten verderop moeten weggooien, trekken we ons terug. Dat is gedoe, en waarom zou je dat doen als je het ook gewoon in de restafval container voor je deur kunt gooien? Ik hoop je met dit artikel te verleiden om afval scheiden sexy te maken (want sexy kan het best wel zijn).

Dit artikel is onderdeel van een kleine serie over hoe ik veganisme, groen en duurzaamheid toepas in ons nieuwe huis (want Tim en ik zijn gaan samenwonen, YEHES!). Een nieuw begin komt met nieuwe kansen om de wereld een stukje mooier te maken. Dat kan met inrichting, maar vooral met bewuste keuzes. Dit is de eerste uit de serie: afval scheiden, let’s make it great (again).

DSC01665

Sinds een paar weken ben ik Eindhovenaar. Ik zou ‘trotse Eindhovenaar’ willen zeggen, maar ik zie hier en daar nog wel wat verbeterpuntjes. Afval bijvoorbeeld. Weinig mensen voelen zich hier geroepen om daar wat mee te doen. Voor het huis staat zo’n container waar je je zakken in kunt werpen, maar het is er zo een waarin je alles gewoon bij elkaar mikt. Luikje open, vuilniszak erin en hup, hij is weg. Niemand die je vraagt of je de koffieprut wel van het pak havermelk hebt gescheiden. Niemand die je tips geeft over hoe het beter kan. Ik vind dat lastig. Ik kom uit een dorp waar de vuilniswagen een keer per week langskomt. De ene week voor de groene bak, de volgende week voor de zwarte bak, de week daarop voor de oranje bak (waar het plastic inzit) en daar bovenop komt-ie op zaterdagen ook nog eens langs voor het oud papier. Tja, met zo’n goede service kun je het bijna niet maken om niet je afval te scheiden, toch?!

In Eindhoven, of in ieder geval in onze wijk, werkt dat niet zo goed als in Spanbroek. Bij flats staat zo’n simpele restafval container – en dat is het dan ook wel. Als je geluk hebt en er is een grote supermarkt om de hoek, hoef je maar twee in plaats van tien minuten te fietsen naar de dichtstbijzijnde plastic container. Nu hebben wij het geluk dat het oud papier en groenafval nog wel wordt opgehaald in onze straat, maar het grootste probleem, which is plastic, kan nog wel wat meer aandacht (en meer inleverpunten aub) gebruiken.

In Friesland (en steeds meer Zuid-Hollandse steden) hebben ze het goed voor elkaar: daar wordt gebruik gemaakt van een systeem dat plastic van restafval kan onderscheiden. Superhandig! Wat mij betreft mag dit overal in Nederland toegepast worden. Is helaas nog nie, dus voor nu is het even aan ons om er wat meer energie in te steken. En dat kan best leuk zijn.

Afval scheiden in stijl

Laten we eerlijk wezen: de meeste prullenbakken zijn van zichzelf niet heel sexy. Het woord prullenbak alleen al is alles behalve sexy. Ik besloot op zoek te gaan naar een prullenbak die dat wél is en waarin ik ook nog eens ter plekke afval kon scheiden. Brabantia was zo lief om mij een van hun Bo Touch Bins te laten testen (Bo Touch Bin klinkt toch al zoveel leuker dan prullenbak?!). Je kunt bij Brabantia tussen meerdere bins kiezen. Niet alleen qua kleur, maar ook met/zonder pootjes, met/zonder pedaal én je kunt kiezen of je één, twee, drie of vier binnenemmers wil. ZO HANDIG! Wij hebben voor twee gekozen, omdat we alleen restafval en plastic in de bin wilden gooien. Groen gaat naar buiten, glas gaat in een kratje en het oud papier zetten we apart in een mand. Wat betreft de kleur: ik was van van de gele, Tim van de bordeauxrode (helaas inmiddels uit het assortiment) en omdat we er niet uitkwamen, zijn we voor de Matt Steel Fingerprint Proof gegaan. Kijk nu eens hoe mooi!!

DSC01663

En blij dat we ermee zijn! Het gevoel alleen al als je ‘m aan de bovenkant open drukt. Héérlijk. Zo soepel. En hij steelt ook echt de show in onze keuken. Bo krijgt een hoop complimentjes …en terecht. Wat betreft de binnenemmers: de ene is 11 liter, de ander 23. Die van 23 gebruiken we voor plastic, want op dit moment verbruiken we (helaas) meer plastic dan restafval. Heel snel vol raakt-ie niet. Ik denk dat we eens per twee weken een volle plastic emmer hebben. Vind ik nog steeds best veel, maar dat ligt meer aan ons dan aan Brabantia. Voor mij is het in ieder geval een wake up call: koop nóg minder in plastic, of leef het liefst plasticvrij.

Groenafvalsoep

Nu hebben we een groene container in de tuin staan, maar niet al het groen gaat daarin. Dit vind ik echt een van de leukste dingen aan groenafval: je kunt het bewaren om er vervolgens bouillon van te maken. Hoe cool is dat?! Ik zet een groot deel van mijn uienkontjes, wortelschillen, paprika zaadlijsten en vele andere groenteresten apart in een bakje, die ik vervolgens in de vriezer bewaar. Aan het einde van de week is dit bakje vol en trek ik er bouillon van. Een uurtje koken, zout en peper erbij et voilà! Je hebt de beste afvalsoep EVER gemaakt. Vergeet niet de groenteresten eruit te zeven, trouwens 😉

Refuse single use

Wat ik ook geweldig vind om te doen: als ik weer een pot augurken heb leeggegeten (en dat gebeurt iets vaker dan ik zou willen), laat ik de pot even weken in heet water tot het label er super makkelijk vanaf gaat. Vervolgens maak ik ‘m goed schoon en vul ik ‘m met dat wat in een opengemaakt zakje zit. Nootjes ofzo, of rijst. Anything. Je hoeft helemaal geen veel te dure weckpotten te kopen bij de Dille en Kamille (al zijn die dingen echt prachtig en staan ze wel bizar mooi in de keuken). Een pot augurken of doperwtjes is genoeg. Ideaal, toch? #refusesingleuse

Niet alleen potjes kun je hergebruiken, trouwens. Ik daag je uit om al je afval eens goed te bekijken. Die schoenendoos, voordat je ‘m platmaakt, kun je daar niet je sokken in bewaren? En die lege wijnfles, is dat geen mooie vaas? Laatst kwam ik de volgende afbeelding tegen op Pinterest. Pinterest is echt de hemel als je op zoek bent naar leuke ideeën voor recycling. Check deze!

Ik kan uuuuuuren doorgaan over dit onderwerp en wellicht doe ik dat in een volgende blog, maar voor nu ben ik vooral benieuwd naar wat jullie doen om afval scheiden een beetje leuk te maken. Kom maar op met die inspiratie!

instagram – facebook – youtube

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie