Home Blog Citroenen het hele jaar te koop, maar wanneer zijn ze in het seizoen?

Citroenen het hele jaar te koop, maar wanneer zijn ze in het seizoen?

door Lauri van Oosterom

We zijn als consumenten de afgelopen jaren flink verwend geraakt, we zijn namelijk ondertussen gewend dat we het hele jaar door allerlei producten kunnen kopen in de supermarkt. Aardbeien terwijl het buiten vriest? Pompoenen hartje zomer? Geen probleem! Ook citroenen kun je het hele jaar door kopen, maar wanneer zijn citroenen eigenlijk in het seizoen? En wist jij dat seizoensproducten die worden geïmporteerd vaak beter voor het milieu zijn dan regionale producten uit de kas? In dit artikel vertellen we er alles over!

Ingevlogen vanaf de andere kant van de wereld

Veel groenten en fruit die we in Nederland dagelijks consumeren worden geïmporteerd. Vaak komen deze producten met de boot, via de Rotterdamse haven aan. Maar er zijn ook producten die worden ingevlogen, denk daarbij aan de sugarsnaps uit Kenia of de asperges uit Peru. We hoeven jou niet te vertellen dat je deze producten beter niet kunt kopen als je het beste wilt voor onze planeet. 

We zijn vergeten welke producten écht vers zijn, wat in het seizoen is en wat lokaal gekweekt is. We vinden het doodnormaal dat we het hele jaar door producten als citroenen, frambozen en tomaten kunnen kopen, maar staan er nauwelijks bij stil dat deze producten vaak verre afstanden af moeten leggen voor ze in ons winkelmandje liggen. Natuurlijk kan niet elk product in Nederland groeien, en zijn we gedwongen om bepaalde producten te importeren, maar het is wel belangrijk om ons ervan bewust te zijn hoeveel impact dit heeft. En dat er ook duurzame alternatieven bestaan.

Citroenen in het seizoen kopen

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je meer seizoensproducten koopt? En zo niet alleen lekkere groenten en fruit aanschaft, maar ook zorgt dat ze minder belastend zijn voor het milieu? En ook nog eens geld bespaart? Daarvoor hebben we een paar tips!

1. Aanmelden voor een lokale fruit- en of groentetas

Door heel Nederland heen zijn tal van lokale initiatieven waar je wekelijks, of maandelijks, een fruit en/of groentetas kunt aanschaffen. In deze tassen zitten vaak biologische groenten en fruitsoorten die lokaal worden geteeld. Dat betekent dat je in de herfst veel appels en peren krijgt, in de winter knolgroenten, en in de zomer juist weer courgettes. Vaak zitten er recepten in deze tas, die je kunt gebruiken om je groenten en fruit klaar te maken. Natuurlijk kun je ook altijd even spieken in de receptendatabase van The Veggie Reporter. We vinden het leuk om te horen welk recept jij hebt gemaakt!

Citroenen in het seizoen

2. Hang een overzicht op met alle seizoensgroenten en seizoensfruit

Daarnaast kun je op verschillende websites een overzicht vinden met alle seizoensgroenten en seizoensfruit. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Dille & Kamille, waar je handige kalender kunt downloaden. Zo kun je in een opslag zien welke groenten en fruit in het seizoen zijn, en voor welke producten je beter een paar maanden kunt wachten. Het is wel belangrijk ook bij dit soort kalenders kritisch te zijn, en altijd de herkomst van je product te controleren. Wist jij bijvoorbeeld dat geïmporteerde tomaten uit Spanje duurzamer zijn dan de tomaten die hier in Nederland in de kas worden gekweekt?

3. Producten kopen bij gebana

Liefhebber van exotische fruitsoorten zoals banaan, mango of sinaasappels? Dan kun je deze het beste bij gebana bestellen. Want als je groente en/of fruit koopt bij gebana weet je exact waar jouw producten vandaan komen. Zo zijn de citroenen bijvoorbeeld afkomstig van het grootste schiereiland van Griekenland, Peloponnesos, waar biologische boer Panagiotis Pantazis niet alleen citrusvruchten verbouwd, maar ook granaatappels. Bij gebana kun je alleen seizoensproducten aanschaffen; dat betekent dat je soms even een paar maanden moet wachten tot je weer mango’s kunt bestellen. Bij gebana bestel je altijd in bulkverpakking, je ontvangt bijvoorbeeld in een keer 8 kilo citroenen uit het seizoen. Perfect om te delen met je vrienden, buren, collega’s of familieleden. 

Perfectie is onmogelijk

Je hoeft het zeker niet perfect te doen, dat is namelijk onmogelijk, maar elke stap is er toch weer één. Probeer minder plastic te gebruiken, koop lokale producten, kies bewust voor biologisch, en gooi zo min mogelijk weg. Bewaar je groente en fruit ook op de juiste plek, zodat het zo lang mogelijk vers blijft. Citroenen kun je bijvoorbeeld het beste bewaren in een droge, koele plaats waar het ongeveer 10 à 12 graden is.

Heb je nog een aantal citroenen liggen waarvan je niet weet wat je ermee moet doen? Probeer dan eens deze citroen maanzaad cupcakes of deze blauwe bessen citroen olijfolie taart. Deze kokos citroencake met courgette is ook een aanrader!

Verkrijgbaarheid

We vertelden het al eerder: veel groenten en fruit worden geïmporteerd uit verre gebieden van over de hele wereld, en komen met het vliegtuig hier in Nederland terecht. Zo worden citroenen gedurende het hele jaar vaak geïmporteerd uit bijvoorbeeld Brazilië. Wil jij biologische, duurzame citroenen uit het seizoen uit Europa kopen, dan kun je hiervoor bij gebana terecht! Vanaf september kun je citroenen van het ras Interdonato bestellen. Deze citroenen komen uit Griekenland. Natuurlijk kun je bij gebana ook andere seizoensproducten aanschaffen. Houd hiervoor de website goed in de gaten, of abonneer je op de nieuwsbrief.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie