Home Blog De enige tips tegen schurende bovenbenen (en ze zijn nog vegan ook)

De enige tips tegen schurende bovenbenen (en ze zijn nog vegan ook)

door Miriam Groot

Zomers weer, korte broeken en rokjes zijn leuk, maar resulteren voor velen in ontzettend pijnlijke, schurende bovenbenen. Ik zou The Veggie Reporter niet zijn als ik hier geen vegan of duurzame draai aan geef, dus bij deze mijn vegan en planet friendly tips tegen schurende bovenbenen.

We moeten het even hebben over schurende benen (ook wel skin chafing genoemd). Allereerst: je bent NIET alleen. Er zijn veel, maar echt heel veel mensen die hier last van hebben – tot bloedens aan toe. Helaas vinden velen het moeilijk om hierover te praten. Dat is superzonde, want door erover te praten, kunnen we tips uitwisselen. Laten we dat voortaan doen, in plaats van de hele zomer in een lange broek te lopen, of onze benen kapot te laten schuren. Goed? Dus, als jij tips tegen schurende bovenbenen hebt, laat ze alsjeblieft hieronder achter. Misschien help je er een ander mee!

Kleine disclaimer: Elk lichaam is anders, dus het kan zijn dat de hieronder genoemde tips wel voor de een werken en niet voor de ander.

Helpt een thigh gap tegen schurende benen?

Ik heb vanaf mijn jeugd al last van schurende benen. In mijn pubertijd dacht ik dat de welbekende thigh gap of dijkloof de oplossing zou zijn. Bij een thigh gap raken de bovenbenen elkaar niet, maar de knieën wel. Je hebt dus als het ware een gat tussen de benen. Vooral bij vrouwen wordt het als een schoonheidsideaal gezien. Er zijn miljoenen workouts verzonnen om zo’n dijkloof bij jezelf te creëren. Ik heb er minstens honderd geprobeerd, maar het mocht niet baten. Mijn bovenbenen bleven schuren.

Nu weet ik dat dat niet gek is: dit is gewoon mijn bouw. Als ik zo ver zou zijn dat ik een thigh gap zou hebben, zou ik zo veel zijn afgevallen dat het niet meer gezond is. Daarbij hebben zelfs topsporters last van skin chafing. Schurende bovenbenen hebben niets te maken met je gewicht, wel met je bouw.

Helpt scheren, waxen of harsen tegen schurende bovenbenen?

Nee. Ik heb het geprobeerd. Stoppels of niet, volgroeide haren op mijn benen of niet: het schuren wordt er niet minder van. De wrijving tussen je dijen, in combinatie met vocht (zweet), veroorzaakt rode, pijnlijke plekken, schaafwonden of zelfs bloedingen. Stoppels zullen het ongetwijfeld niet beter maken, maar met vers geharste benen of ongeschoren benen kunnen de rode plekken net zo goed ontstaan.

Helpt een korte broek tegen schurende benen?

Een kort, strak broekje onder je korte broek, rok of jurk zou moeten helpen tegen schurende bovenbenen. Onlangs werd mij een broekje van de HEMA getipt, genaamd Light Control Shapewear Seamless Bamboo. Dit korte, strakke broekje is voor 75 procent gemaakt van viscose uit bamboe, voor 14 procent van polyamide en voor 11 procent van elastaan. De bamboe maakt de stof zacht zacht, voelt niet synthetisch aan en absorbeert vocht veel beter dan katoen. Daarbij werkt het bacterie- en geurremmend. Het broekje valt ruim boven de knieën en kan tot ruim boven de navel worden getrokken. Het broekje kost €13,- en komt in de kleuren wit en zwart.

Goed om te weten: ik heb Tim mijn strakke bamboe broekje van de HEMA laten passen om te testen of het ook voor mensen met een piemel werkt, en dat ging helemaal goed. Genoeg penisruimte in het broekje van de HEMA, dus! 😉

Lees ook: Sustainable sex: zo doe je dat!

Over bamboe

Bamboe is, vergeleken met bijvoorbeeld katoen, veel duurzamer om te verbouwen. De bamboeplant groeit snel, waardoor de opbrengst veel hoger is dan bij katoen. Ook zijn er geen pesticiden nodig om bijvoorbeeld virussen, onkruid of schimmels te bestrijden. Alleen zonlicht en water zijn nodig en na de oogst groeit de plant gewoon door. Hierdoor hoeven geen bossen gekapt te worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen, wat bij katoen wel het geval is. Het nadeel is dat de verwerking tot textiel arbeidsintensief is, waardoor de meeste bedrijven zich richten op een chemische verwerking van het product. Hier zou nog flink op verduurzaamd kunnen worden.

Andere tips die ik kreeg voor fijne, korte broekjes: Chub Rub Shorts en Chantelle Short Softstretch.

Helpt een deo stick tegen schurende bovenbenen?

Er wordt wel eens gezegd dat een deo stick ook zou helpen tegen schurende bovenbenen. Ik heb er geen ervaring mee, maar toen ik dit onderwerp besprak via Instagram, is deze tip wel gegeven. Een beetje deodorant rollen over de binnenkant van je benen en je bent klaar om te gaan. Tja, proberen kan altijd.

Een stick waarvan ik zeker weet dat-ie werkt, is de Bodyglide anti-schuurplekken crèmestick. De Bodyglide stick is vegan, er wordt gebruik gemaakt van plantaardige ingrediënten en de stick wordt niet getest op dieren. Voor een grote stick van 42 gram betaal je €15,99. Julia zweert erbij. Dit is haar review over de Anti-blister, anti-chafing balm:

“Ik heb ook altijd last gehad van schurende bovenbenen, tot bloedens aan toe. Ik kon zelfs geen korte broek aan zonder pijnlijke, schurende benen. Sinds vorige zomer gebruik ik de body glide stick, o.a. te verkrijgen bij bol.com en hardloopzaken. Nu kan ik hiermee hele wandelingen maken met een korte broek of jurk, waarvan ik nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn!”

Welke producten helpen nog meer tegen schurende bovenbenen?

De Bodyglide stick, dus. Maar er is meer! Mijn favoriete cosmeticamerk, de Lush, heeft ook een aantal producten die zouden kunnen helpen om de vervelende, rode schuurplekken tussen de benen te voorkomen. Een van die producten is de Silky Underwear, een poeder die vocht absorbeert. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar hiermee zou je de kans op skin chafing moeten verkleinen. Het poeder is vegan en kost €12,- voor 60 gram.

Ook de Decathlon verkoopt een vegan crème tegen schuren. Het heet de Aptonia Antischuurcrème. Voor 100 milliliter betaal je slechts €5,99, dus da’s hartstikke betaalbaar. Ik heb er geen ervaringen mee, maar het is het zeker waard om te testen.

Hoe verzacht je de pijn bij schaafwonden op de benen?

Is je huid toch kapot gegaan? Zorg dan goed voor je schrale huid. Lush heeft hiervoor een verzachtende bodylotion als Dream Cream of de hydraterende en voedende Sympathy For The Skin. Kleine tip: zet de bodylotion in de koelkast, zodat het extra verkoelend is voor de huid.

Heb jij tips tegen schurende bovenbenen of schrale plekken? Laat het even weten hieronder in de comments. Sharing is caring!

tips tegen schurende bovenbenen

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

In dit artikel voor tips tegen schurende bovenbenen zijn affiliate links verwerkt. Door iets via deze linkjes te kopen, steun je The Veggie Reporter als ondernemer.

Bronnen: HEMA, Fairware.com, Duurzaam Bedrijfsleven, Lush. Beeld header door Caju Gomes via Unsplash.

Verder lezen

20 Reacties

Daniëlle 19 juni 2020 - 19:09

Ik gebruik Bandelettes! Soortgelijke worden ook bij de Hema verkocht. Vind het prettiger dan een broekje, een broekje is vaak toch erg warm. Het volgende paar wat ik koop zal van een gladde stof zijn, die met kant hoor je toch een beetje als je loopt.

Reageer
The Veggie Reporter 23 juni 2020 - 13:24

Oh, da’s ook een idee! Zweet die stof niet?

Reageer
Wmj Wolvers 22 juni 2020 - 10:54

Ik vind een strak broekje ook prut, je moet er toch een slip onder en dan wordt het alsnog zweten..Moet dus nog een onderbroek vinden die samen met het strakke broekje van de Hema echt lekker zit.
Wat ik vaak doe is een korte broek die enigzins wijd zit om je bovenbenen onder een jurkje dragen. Je hebt ook korte broekjes van katoen met een leuke print, zodat je ook gewoon kunt fietsen, als je jurk dan opwaait zie je een korte broek. En dit helpt ook tegen het schuren. Ik heb dunnere benen door het vele fietsen maar ook ik heb last van dat schuren. Maar wat zijn bandalettes??

Reageer
The Veggie Reporter 23 juni 2020 - 13:26

Goed idee! Ik heb er zelf geen probleem mee om ondergoed te dragen onder het broekje, maar ik kan me voorstellen dat je daar last van hebt. Bandalettes zou je even moeten googlen, dan heb je gelijk een beeld. Het zijn elastieken banden die je over je bovenbenen doet. Vaak als lingerie, maar ook hier handig voor dus!

Reageer
Annemarie 10 juni 2021 - 11:23

Ik kocht vorig jaar ook zo’n broekje van HEMA, maar vind ‘m echt warm! Heb deze week mijn Chub Rub broekjes van Snag Tights binnen gekregen, en deze zit veel lekkerder!
Aanrader dus, vind het sowieso een mooi inclusief merk met eerlijke prijzen.

Reageer
Miriam Groot 14 juni 2021 - 10:06

Hoor veel goede verhalen over chub rub! Leuk bedrijf ook 🙂

Reageer
Annemarie 23 juni 2020 - 08:52

Wat een fijne post! Draag je onder zo’n broekje eigenlijk ondergoed of is het in plaats van?

Reageer
Mieke 24 april 2021 - 07:50

Ik gebruik Smoovall Huidcontactspray. Werkt supergoed, maar is best duur (je doet niet heel lang met de spray). Onder langere jurken draag ik ook wel een broekje, maar dat vind ik niet ideaal.

Reageer
Miriam Groot 24 april 2021 - 11:46

Thanks voor de tip!

Reageer
Jedidjah 24 april 2021 - 07:57

Jaaa ik ben zo fan van die glide stick! Heb m volgens mij vorig jaar gekocht maar aanleiding van jouw story erover (kan dat kloppen?) en helemaal blij! Geen fan van die broekjes want in de zomer draag ik jurkjes voor de luchtigheid enzo, en dan heb je dus alsnog zo’n broek aan 🙁

Reageer
Miriam Groot 24 april 2021 - 11:46

Dat geloof ik! Wat fijn om te horen <3

Reageer
I Always Loved Nature 26 april 2021 - 06:29

Ik gebruikte babypoeder… dat heeft bij mij heel goed gewerkt

Reageer
Anne 14 juni 2021 - 08:00

op zomervakantie draag ik vaak een driekwartslegging een beetje opgerold onder een rok of jurk; verder draag ik nu gewoon wat langere korte broeken; een naaste die altijd rokken en jurken draagt gebruikt talkpoeder

Reageer
Miriam Groot 14 juni 2021 - 10:07

Wat fijn dat dit voor jou werkt!

Reageer
Inge 14 juni 2021 - 08:05

Ik heb veel plezier met deo, doorschemeren 0%. Plakt niet, en de hele dag geen wrijving. Ik ben trouwens veel afgevallen en heb nu een dijkloof … maar… het schuurt nog steeds… geniet van het mooie weer! 🌞

Reageer
Inge 14 juni 2021 - 08:05

Moet zijn Odorex 0%

Reageer
Miriam Groot 14 juni 2021 - 10:07

Wat mooi dat je jouw oplossing hebt gevonden! Superfijn, ga ervan genieten!

Reageer
Nancy 21 augustus 2022 - 21:48

Ik gebruik rituals body olie!
Kan nu hele dagen wandelen op vakantie in een spijkershortje of bikini..

Reageer
Mariëlle 5 september 2022 - 19:01

Ik heb Sarah’s sweeties, een kort shortje ontworpen door iemand met hetzelfde probleem. Ze zitten heerlijk, dus niet zo’n corrigerend ding waar je niet in kan ademen. Leuke stofjes, pijpjes kruipen niet op, voor mij niets anders meer.

Reageer
Miriam Groot 7 september 2022 - 13:12

Ohhh, dat klinkt goed!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie