Home Blog Dit is waarom je dagelijks paranoten moet eten

Dit is waarom je dagelijks paranoten moet eten

door Lauri van Oosterom

Ben jij al bekend met deze veelzijdige noot? Paranoten of brazil nuts zitten boordevol gezonde vetten, vitaminen en mineralen die ons lichaam kunnen ondersteunen. Maar het allerbelangrijkste: ze bevatten selenium. Nog nooit van selenium gehoord? Geen enkel probleem, in dit artikel leggen we je alles uit over paranoten, selenium en waarom je deze krachtpatsers elke dag moet eten.

Waar komen paranoten vandaan?

Om te beginnen bij het begin: waar komt de paranoot eigenlijk vandaan? De paranoot wordt ook wel ‘Para de Kastanje’ genoemd, dat betekent kastanjes uit Para. En dat is geen toeval, paranoten groeiden oorspronkelijk voornamelijk in de Braziliaanse streek Para. Tegenwoordig groeien de paranoten ook in andere regio’s van Brazilië, zo komen de paranoten van gebana uit de deelstaat Mato Grosso. De bomen waaraan de paranoot groeit kunnen wel 40 tot 60 meter hoog worden en hebben veel water nodig, ze staan daarom ook veel langs de oevers van het Amazonegebied. Buiten Brazilië vind je ook paranootbomen in Bolivia, Columbia, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. 

Welke paranoten kun je het beste kopen?

Zoals we je hiervoor vertelden, groeien paranoten in Brazilië voornamelijk in en rondom het regenwoud. Voor de productie van paranoten worden soms grote stukken regenwoud gekapt, met alle nare gevolgen van dien voor de natuur en de dieren die hier leven. Door je paranoten bij gebana aan te schaffen steun je lokale boeren die zich inzetten voor de bescherming van het Amazonegebied. Bovendien krijgen deze boeren van gebana een eerlijk loon uitbetaald, vele malen hoger dan de uitbetaling via een tussenpersoon. Op deze manier creëer je dus niet alleen werkgelegenheid, maar help je ook mee met het behoud en het onderhoud van het Amazonegebied. 

Waarom zijn paranoten of brazil nuts zo gezond?

Paranoten zitten, net als veel andere noten, vol met gezonde (onverzadigde) vetten, nuttige mineralen en vitaminen. Denk hierbij aan fosfor, magnesium, vitamine E, vitamine B1, ijzer en zink. Maar er is meer: paranoten bevatten veel selenium. Dit mineraal, ook wel bekend als seleen, wordt ook wel een spoorelement genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat ons lichaam hier maar weinig van nodig heeft. Maar weinig is natuurlijk wel iets, en daarvoor zijn paranoten perfect. Selenium werkt als een antioxidant. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat rode bloedlichaampjes en cellen beschermd worden tegen beschadiging, en ondersteunt een goede werking met de schildklier. 

Wat kun je met paranoten maken?

Behalve de brazil nuts zo los opeten, of toevoegen aan een notenmix, kun je ze natuurlijk ook verwerken in tal van gerechten. Ze doen het hartstikke goed als topping op je havermout. Mocht je nog wat havermout-inspiratie zoeken, dan ben je hier natuurlijk aan het juiste adres! Bijvoorbeeld deze havermout met mango, kokosyoghurt en alfalfa. Maar je kunt je paranoten ook prima fijnsnijden en strooien over dit verwarmende pompoen stoofpotje met couscous. Natuurlijk kun je zo ook verwerken in zelfgemaakte muesli of dadelrepen. 

Even oppassen

Hoewel de paranoot hartstikke gezond is, moet je niet meteen een handjevol of zelfs een hele zak wegsnacken. Als je te veel paranoten achter elkaar eet, kan je een overdosis aan selenium binnenkrijgen. In grote hoeveelheden kan selenium erg schadelijk zijn; je kunt zelfs last krijgen van een seleniumvergiftiging. Dat kan zorgen voor kortademigheid, problemen met je maag, darmen en nieren, en zelfs een hartaanval. Nu niet meteen schrikken; dit komt alleen voor als je een grote hoeveelheid paranoten achter elkaar eet of langdurig te veel selenium binnenkrijgt. Geniet dus van brazil nuts, maar met mate. Houd de richtlijn aan van twee à drie noten per dag.

Hoe kun je brazil nuts het beste bewaren?

Elke dag twee paranoten eten tikt lekker aan, zeker als je met meer bent thuis, maar ook in je eentje kun je best een voorraadje gebruiken. Komt dat even goed uit, want bij gebana kun je paranoten in een verpakking van één kilogram bestellen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je brazil nuts lang goed en knapperig blijven? Bewaar ze op een donkere, koele plaats in een dichte bak of een glazen pot. Zorg er echt voor dat deze goed afgesloten kan worden, om zo te voorkomen dat er vocht bij je noten kan komen. Heb je een grote vriezer? Dan kun je de noten ook invriezen om ze zo nog langer te bewaren.

Lees ook: Buying in bulk: duurzaam, maar hoe bewaar je het?

Hopelijk heeft dit artikel je wat inspiratie gegeven om dagelijks te genieten van paranoten. Deze krachtpatsers zijn niet alleen lekker, maar vooral erg goed voor je. Hoe eet jij het liefst paranoten? We horen het graag!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie