Home Blog Vegan Stories: Interview met Kimkommers

Vegan Stories: Interview met Kimkommers

door Miriam Groot

In de serie Vegan Stories vraag ik mede-bloggers het hemd van het lijfDeze keer is dat: Kim van Kimkommers. We praten over food fotografie, haar chronische darmaandoening en haar werk als voedingsdeskundige. Lees snel verder!

Wie is Kim, hoe zouden jouw vrienden je omschrijven?

“Hoewel mijn website doet vermoeden dat ik Kim Kommers heet, heet ik in het echt Kim Kesterink. De naam voor mijn website is eigenlijk als een grapje ontstaan: ik wilde een combinatie van mijn naam met een linkje naar gezonde voeding (omdat ik destijds de opleiding Voeding & Diëtetiek deed). Toen is de website Kimkommers.nl geboren, want komkommers zijn een gezond voedingsmiddel en je kunt het woord heel makkelijk combineren met mijn voornaam. 

In het dagelijks leven ben ik parttime werkzaam als voedingsdeskundige bij een online dieetplatform. Verder hou ik mij bezig met mijn blog kimkommers.nl, ik hou van koken en lekker eten en ik ga in mijn vrije tijd graag hardlopen, fotograferen of golfen met Pascal (de liefde van mijn leven). 

Vrienden omschrijven mij als een loyaal, zachtaardig en bescheiden persoon die goed kan luisteren en een fijne gesprekspartner is. O ja en niet te vergeten: die soms een tikkeltje gek kan zijn.”

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft deze reis eruit gezien, waar had je moeite mee en waarmee juist niet?

“Tijdens mijn opleiding ben ik in aanraking gekomen met verschillende (afval)diëten en voedingsstromingen. Ik ben van mening dat als je een bepaald (afval)dieet adviseert, je dit ook zelf geprobeerd moet hebben om te ervaren wat het met je lichaam doet; dus dat deed ik. Zo ben ik in januari 2016 begonnen met het The Green Happiness dieet, vooral omdat ik nieuwsgierig was naar het effect op mijn buikklachten (PDS, later kwam ik er pas achter dat ik een chronische darmaandoening heb). Het dieet was zo’n succes, dat ik besloot om geen vlees, zuivel en eieren meer te eten. Wel at ik nog producten uit de supermarkt die ei of zuivel bevatten, zoals koekjes. Dit begon me uiteindelijk ook echt tegen te staan en toen is op 20 februari 2017 de knop omgegaan. Ik zou niks anders meer willen. Waar ik in eerste instantie plantaardig begon te eten voor mijn gezondheid, zijn de dieren nu mijn grootste motivatie. In het begin vond ik het nog erg lastig om lekkere, vegan producten te vinden (voor een reep vegan melkchocolade moest je toen echt naar een natuurwinkel), maar daar kwam al snel verandering in.”

Merk je dat jouw keuze invloed heeft op de mensen om je heen? 

“Jazeker! Mijn vriend eet aanzienlijk minder dierlijke producten dan voorheen en ik krijg regelmatig te horen dat familie, vrienden en collega’s minder vlees zijn gaan eten of bijvoorbeeld vleesvervangers hebben uitgeprobeerd. Het zijn ook de kleine dingen: vrienden die Croky chips halen zodat er altijd iets voor mij in huis is, op mijn werk wordt standaard sojamelk voor de koffie gekocht (omdat iedereen dat lekker vindt en ik denk ook omdat ik per ongeluk een keer heb laten vallen dat sommige vegans zuivel koeienpus noemen, whoops). Ook is mijn omgeving dolenthousiast over mijn vegan tassen van Matt & Nat (ik heb er zelfs een van mijn werk gekregen, lucky me!).”

Wat is jouw allerbeste vegan tip? 

“Oeh, mag dat ook een stad zijn? Ik vond Lissabon, naast dat de stad zelf mijn hart heeft gestolen, echt een super vegan friendly stad in Europa!”

Zijn er ook absolute don’ts wanneer je wil overstappen naar een vegan leefstijl? 

“Niet per se. Het enige wat ik erg belangrijk vind, is dat je jezelf goed inleest in gezond plantaardig eten en dat je een vitamine B12 supplement slikt (en vitamine D in de winter, maar dat moet iedereen). Ik lees nog te vaak dat vegans bijvoorbeeld geen vitamine B12 slikken, voor mij is dat echt een no go!”

Jij bent voedingsdeskundige. Betekent dit dat er alleen maar gezond voedsel in jouw huis te vinden is? 

“Haha nee, zeker niet! Ik ben dol op chips en chocolade gaat er ook goed in. Dat vind je ook met enige regelmaat in mijn voorraadkast terug – Als het überhaupt de voorraadkast haalt ;). Alles draait om balans!”

Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje? 

“In ieder geval veel groente en fruit, daar ben ik gek op!”

Kim van Kimkommers

Waar gaat Kimkommers.nl over? 

“Vooralsnog deel ik vooral recepten, van rijkgevulde maaltijdsalades tot rocky road chocolade blokken. Ik ben van plan om ook meer over voeding en gezondheid te bloggen. Ook over mijn eigen gezondheid, al vind ik dat nog best spannend.”

Wat maakt jou uniek in wat je doet? 

“Als veganist ben je vaak wel wat bewuster met je voeding bezig, maar ik heb er een studie voor gedaan. Ik ben voedingsdeskundige en dit wil ik betrekken in mijn blog, door bijvoorbeeld voedingswaarden te berekenen bij mijn recepten (ik heb deze nog niet bij al mijn recepten, maar hier ben ik wel mee bezig) en uiteindelijk dus ook over voeding en gezondheid te gaan schrijven. Ook onderscheid ik mezelf in mijn fotografie. Ik vind lichte foodfoto’s echt prachtig, toch voel ik zelf veeeeeeeel meer voor foodfoto’s met een donkere achtergrond.”

Wat vind je het allerleukst om te doen met Kimkommers? 

“Het fotograferen van mijn recepten, denk ik. Fotografie is een hobby en ik vind het echt heel leuk om na te denken over de styling, hoe ik mijn bord opmaak en om het allemaal vast te leggen. Oh en natuurlijk mensen inspireren, daar doe ik het voor!”

Werk je wel eens samen met bedrijven? Zo ja, wat is de leukste samenwerking die je tot nu toe gehad hebt? En wat maakte het dan zo leuk? 

“Ik heb nog niet veel samenwerkingen gehad, maar ik vond het echt heel heel heel erg leuk (en spannend) om mee te doen aan de Lekker Vega Kookshow! Ook vond ik de Dirk besparen challenge een hele leuke opdracht.”

Hoe ga je om met bedrijven die geen budget hebben voor een samenwerking?

“Ja, hier worstel ik behoorlijk mee. Tot nu toe heb ik alleen gratis samenwerkingen gedaan, maar in bloggen zit veel tijd en energie. Hier mag best een geldbedrag tegenover staan. Ik wil heel graag groeien en leren van samenwerkingen, maar ik denk dat ik er nog geen geld voor kan vragen en ik heb nog geen eigen bedrijf. Daarom zou ik nu alleen nog maar een gratis samenwerking aangaan met bijvoorbeeld starters of non profit organisaties waar ik 100% achter sta, zodat je er allebei iets uit kan halen in plaats van dat een bedrijf van je profiteert. Of wanneer de spullen die je bijvoorbeeld krijgt van een zodanige waarde zijn dat het een ‘eerlijke ruil’ is.”

Wat is het grootste compliment dat je ontvangen hebt van een volger? 

“Het grootste compliment was voor mij dat iemand zei dat mijn foto’s op Instagram echt zo’n leuk en positief voorbeeld zijn voor anderen. Ik vind het ook een enorm compliment als mijn recepten gemaakt worden en volgers dit met mij delen.”

Ontvang je wel eens kritiek? Zo ja, wat is die kritiek en hoe ga je hiermee om? 

“Ja, heel soms. Ik kan goede feedback enorm waarderen. Als ik de feedback terecht vind, doe ik hier zeker iets mee. Ik heb bijvoorbeeld een keer feedback gekregen op mijn foto’s: de persoon in kwestie vond de foto’s te donker en dat deed afbreuk aan mijn foto’s. Sindsdien let ik beter op mijn belichting en doe ik eventueel nog wat met de helderheid van mijn foto’s. Om een voorbeeld te geven waar ik niks mee heb gedaan: iemand vond de achtergrond van mijn foto’s te donker, maar dat is een kwestie van smaak. Ik hou van foodfotografie met een donkere achtergrond, zodat kleuren eruit poppen. Dat ga ik dus ook niet veranderen.”

Wie is jouw allergrootste voorbeeld? Wat heb je van deze persoon geleerd? 

“Die eh… heb ik niet! Ik wil gewoon mijn eigen unieke zelf zijn.” 

Heb je nog toekomstplannen met Kimkommers? Leuke samenwerkingen, of zijn er dingen waar je van droomt? 

“Ja, mijn grote droom is toch wel mijn eigen kookboek met gezonde, maar overheerlijke vegan recepten met ingrediënten die in iedere supermarkt te krijgen zijn. Ook wil ik mijn blog naar een hoger niveau tillen, ik geniet van het bloggen en zou het echt ontzettend tof vinden om hier mijn geld mee te kunnen verdienen.”

Wat is jouw favoriete

Eetadres: “Oeh. Ik eet heel graag bij Sencha lunchstore en Wolf in Alkmaar, restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee en By Lima in Haarlem.”
Gerecht: “Ik hou van eten. Mijn favo comfort food is lasagne, definitely! Verder vind ik vegan biefstukc stroganoff heel erg lekker en ben ik dol op smoothies.”
Instagram-pagina: “Op gebied van food vind ik op dit moment @healthyhabitsnl een erg leuk account, ik vind haar foto’s echt prachtig! Op persoonlijk gebied vind ik Wieke van @ileostomy_crohn_princess erg inspirerend. Zij heeft de ziekte van Crohn. Ik heb daar het broertje van: colitis ulcerosa, een chronische ontsteking in de dikke darm. Haar positiviteit maakt dat ik minder bang ben voor mijn ziekte, if that makes sense.” 
Kitchen tool: “Mijn keukenmachine, no doubt!”
Kledingstuk: “Mijn jas van Matt & Nat!”
Motto: “Bad news: a lot can change in a year. Good news: a lot can change in a year.”

Wat zou je met ons willen delen?

“Ik ben wel echt heel trots op mijn recept voor vegan krentenbollen!”

Kimkommers vegan krentebollen

Meer verhalen lezen? Je vindt alle Vegan Stories hier!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie