Home English Healthy Valentine’s Chocolate & Rose Water Cakes (NL/EN)

Healthy Valentine’s Chocolate & Rose Water Cakes (NL/EN)

door Miriam Groot

Jaaa, nog een valentijnsrecept! Al moet ik er wel bij zeggen dat je deze prachtige en vooral heerlijke cakejes liever niet met een ander deelt.

*ENGLISH RECIPE BELOW*

DSC_0200-01.jpg

Ik heb al maanden een flesje rozenwater in mijn keukenkastje staan, maar ik heb er heel lang tegenop gezien het te gebruiken. Tot nu dus. Na een beetje research kwam ik er niet alleen achter dat rozenwater heel goed samengaat met chocolade, ik leerde ook dat Cleopatra het in het eeuwenoude Egypte gebruikte tegen ouderdom en dat Michelangelo er thee van dronk. Dat zijn toch weer leuke weetjes.

Rozenwater wordt veel gebruikt in de (Midden-)Oosterse keuken en dan met name in zoetigheid als Baklava, koekjes en pudding. Ik dacht: ik gooi het gewoon door mijn cake-beslag en we zien wel wat er gebeurt. Nou, dit dus!

DSC_0202-1-01

Misschien heb je al eens iets met rozenwater gehad. Misschien heb je er zelfs een trauma aan opgelopen. Ik beloof je: deze cakejes smaken niet naar je oma’s parfum (geloof mij, dit gaat snel met rozenwater). Wat ‘the key‘ is? Niet uitschieten.

Om deze verwennerijtjes nog iets frisser te maken, heb ik het sap en de rasp van een halve citroen toegevoegd. Dit is echt een perfecte tegenhanger van het rozenwater, wat het al snel muf kan maken. De bananen zorgen ervoor dat het cakeje wat vochtig is, of in ieder geval totaal niet droog. Precies perfect. Ik ben onwijs benieuwd wat jullie er van vinden!

DSC_0192-01DSC_0196-1-01

Wat je nodig hebt / what you need (serves 12):

 • 180 gram (1 1/2 cup) tarwebloem* / plain all purpose flour*
 • 5 eetlepels (5 tbsp) cacaopoeder / cacao powder
 • 1 eetlepels (1 tbsp) gebroken lijnzaad / flaxmeal
 • 1 theelepel (1 tsp) kaneel / cinnamon
 • 1 theelepel (1 tsp) bakpoeder / baking powder
 • 50 gram (1/2 cup) kokosbloesemsuiker / coconut sugar
 • 3 Orgran eivervangers** / Orgran egg replacement**
 • 2 rijpe bananen, geprakt / 2 ripe bananas, mashed
 • 160 milliliter (2/3 cup) plantaardige melk / plant based milk
 • sap en rasp van 1/2 citroen / juice and zest of 1/2 lemon
 • 2 theelepels (2 tsp) rozenwater / rose water

Optional:

 • 6 eetlepels (6 tbsp) vegan carobe chocoladepasta / vegan carob chocolate spread
 • bessen / berries
 • raw cacao nibs
 • kokos

* Ik heb dit niet geprobeerd met glutenvrij meel, maar voel je vrij om dit wel te doen! / I haven’t tried this with gluten free flour, but feel free to do so!

**Je kunt hier ook lijnzaadeieren gebruiken door 3 eetlepels lijnzaad te mengen met 10 eetlepels water / you could also use flax eggs by mixing 3 tbsp flax meal with 10 tbsp water

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de tarwebloem, cacaopoeder, lijnzaad, kaneel, bakpoeder en kokosbloesemsuiker in een kom. In een andere kom meng je de eivervangers, geprakte bananen, plantaardige melk (ik ging voor amandel), citroensap- en rasp en rozenwater. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en mix goed. Verdeel het deeg over 12 muffin vormpjes en bak deze 15-20 minuten in de oven (of tot een prikker er schoon uit komt). Je kunt zelf een chocolade ganache maken (zie hier een recept), maar je kunt ook zo lui zijn als ik en wat vegan carobe chocoladepasta smelten. Dit kun je vinden in de natuurwinkel. Giet dit over de muffins als ze afgekoeld zijn en strooi er eventueel bessen, raw cacao nibs, kokos of andere toppings overheen. Je kunt hier natuurlijk eindeloos variëren.

Eetsmakelijk!

Preheat your oven to 200 degrees celsius. In a large bowl, mix together the all purpose flour, cacao powder, flax meal  cinnamon, baking powder and coconut sugar. In a different bowl, mix well the egg replacements, mashed bananas, plant based milk (I used almond), lemon juice, lemon zest and rose water. Add the wet ingredients to the dry mixture and mix well. Pour the mixture into 12 muffin molds and bake for 25min (or until a toothpick comes out clean). You could make your own chocolate ganache (here‘s a recipe), but you could also be as lazy as I am and melt some vegan carob chocolate spread. You can find this at any good health store. Pour this over the muffins when they cooled and sprinkle over some berries, raw cacao nibs, coconut or other toppings. Be creative!

Enjoy!

DSC_0200-01

Heb jij deze cakejes gemaakt? Deel dan een fotootje op Instagram en vergeet vooral The Veggie Reporter niet te taggen!
Did you make these cakes? Share a photo on Instagram and don’t forget to tag The Veggie Reporter!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie