Home English Gluten free carob, coffee & blueberry muffins (NL/EN)

Gluten free carob, coffee & blueberry muffins (NL/EN)

door Miriam Groot

Muffins voor ontbijt? Met deze gezonde carobe, koffie en blauwe bessen muffins hoef jij je daar in ieder geval niet schuldig over te voelen!¬†You’re welcome ūüėČ

*ENGLISH RECIPE BELOW*

DSC_0178-01.jpeg

Vroeger was ik echt gek op het maken van muffins. Toen ging dat gewoon uit een pakje, maar sinds ik¬†vegan eet, maak ik ze zelf en het liefst met 100% natuurlijke ingredi√ęnten. Deze muffins zitten vol goede dingen en maken zo een ideale¬†guilt-free maaltijd of snack.

Een van de hoofd ingredi√ęnten in dit recept is carobepoeder, oftewel: de gemalen geroosterde peulen van de johannesbroodboom (beste naam voor een boom OOIT). Carobe heeft van nature een zoete smaak dat een beetje tussen cacao, koffie en iets fruitigs in zit. Tegenwoordig wordt het gezien als een superfood, maar¬†back in the old days, in het eeuwenoude Egypte, werd carobe al verwerkt in voedsel. De peulen zitten vol eiwitten en mineralen en uit onderzoek is zelfs gebleken dat het tegen depressies werkt!

DSC_0186-01.jpeg

DSC_0168-1-02

Een ander belangrijk ingredi√ęnt in dit recept is koffie. Volgens het boek¬†How not to die van Gene Stone en Michael Greger, wat ik stiekem zie als mijn bijbel, is het drinken van koffie geen probleem, al gaat de voorkeur van Dr. Michael Greger uit naar een kopje groene thee. Maar goed, geen probleem is geen probleem – en al helemaal niet als je √©√©n kopje koffie verdeelt over 12 muffins.

Verder heb ik blauwe bessen verwerkt in deze overheerlijke cakejes. Deze zorgen voor een extra zoetje, maar het grootste pluspunt vind ik dat ze vol zitten met antioxidanten, die kunnen helpen tegen beschadiging van onze cellen en daarmee op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

DSC_0175-01DSC_0170-01

Goed, genoeg interessant gelul: op naar het recept!

Wat je nodig hebt / what you need (serves 12):

 • 140 gram (1 1/2 cup) havermout / rolled oats
 • 120 gram (1 cup) boekweitmeel / buckwheat flour
 • 5 eetlepels (5 tbsp) carobepoeder / carob flour
 • 2 eetlepels (2 tbsp) gebroken lijnzaad /¬†flaxmeal
 • 1 theelepel (1 tsp) kaneel / cinnamon
 • 1 theelepel (1 tsp) bakpoeder / baking powder
 • 3/4 theelepel (3/4 tsp) baksoda / baking soda
 • 50 gram (1/3 cup) kokosbloesemsuiker / coconut sugar
 • 3 Orgran eivervangers* / Orgran egg replacement*
 • 4 eetlepels (4 tbsp) zonnebloemolie /¬†sunflower oil
 • 280 milliliter (1 cup + 2 tbsp) sterke koffie /¬†strong coffee
 • 150 milliliter (1/2 cup + 2 tbsp) plantaardige melk /¬†plant based¬†milk
 • 100 gram (1 cup) blauwe bessen / blueberries

Optional:

 • 6 eetlepels (6 tbsp) vegan carobe chocoladepasta / vegan carob chocolate spread
 • meer blauwe bessen / more blueberries
 • pretzels
 • raw cacao nibs
 • kokos /¬†shredded coconut

* Je kunt hier ook lijnzaadeieren gebruiken door 3 eetlepels lijnzaad te mengen met 10 eetlepels water / you could also use flax eggs by mixing 3 tbsp flax meal with 10 tbsp water

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de havermout, boekweitmeel, carobepoeder, lijnzaad, kaneel, bakpoeder, baksoda en kokosbloesemsuiker in een kom. In een andere kom meng je de eivervangers, zonnebloemolie, koffie en plantaardige melk (ik ging voor cashew). Voeg de natte ingredi√ęnten toe aan de droge en schep hier de blauwe bessen doorheen. Verdeel het deeg over 12 muffinvormpjes en bak deze 25 minuten in de oven (of tot een prikker er schoon uit komt). Je kunt zelf een carobe ganache maken (zie hier een recept), maar je kunt ook zo lui zijn als ik en wat vegan carobe chocoladepasta smelten. Dit kun je vinden in de natuurwinkel. Giet dit over de muffins als ze afgekoeld zijn en strooi er blauwe bessen, pretzels, raw cacao nibs, kokos of andere toppings overheen. Je kunt hier natuurlijk eindeloos vari√ęren.

Eetsmakelijk!

Preheat your oven to 200 degrees¬†celsius. In a large bowl, mix together the rolled oats, buckwheat flour, carob flour,¬†flax meal, cinnamon, baking powder, baking soda and coconut sugar. In a different bowl, mix well the¬†egg replacements, sunflower oil, coffee and¬†plant based milk (I used cashew). Add the wet ingredients to the dry mixture and fold in the blueberries. Pour the mixture into 12 muffin molds and bake for 25min (or until a toothpick comes out clean). You could make your own carob ganache (here‘s a recipe), but you could also be as lazy as I am and melt some vegan carob chocolate spread. You can find this at any good health store. Pour this over the muffins when they cooled and sprinkle over some blueberries, pretzels, raw cacao¬†nibs, shredded coconut or other toppings. Be creative!

Enjoy!

Heb jij deze muffins gemaakt? Deel dan een fotootje op Instagram en vergeet vooral The Veggie Reporter niet te taggen!
Did you make these muffins? Share a photo on Instagram and don’t forget to tag The Veggie Reporter!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie