Home Glutenvrij Kokos ‘bacon’

Kokos ‘bacon’

door Miriam Groot

Thuis ben ik niet echt (zeg maar gewoon helemaal niet) opgegroeid met bacon. De geur van een gebakken eitje met bacon kende ik alleen uit andere huishoudens. Het trok me nooit. Dat vlees.. dat vet.. Nee. Niet zo mijn ding. Toch was ik wel benieuwd naar de wondere wereld van vegan bacon.

DSC_0210-1-01.jpeg

Op het internet zie ik dat veel veganisten vegan bacon maken ter toevoeging van hun gerechten. Ik besloot het te proberen. Tempeh bacon, aubergine bacon, rijstvel bacon: allemaal zijn ze getest, maar elke keer had ik het idee dat dit het nèt niet was. Kokos bacon daarentegen veroverde mijn hart. Het is zoet, zout, knapperig en het doet inderdaad een beetje aan bacon denken.

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept, heb je waarschijnlijk al in huis. In veel andere recepten zag ik dat er liquid smoke werd gebruikt. Zelf heb ik dit product niet in huis. Ik heb begrepen dat ik hiervoor naar Den Haag of Groningen moet (weet iemand of dit ook in of in de omgeving van Utrecht te verkrijgen is?). De noodzaak is er wat mij betreft niet echt, want de gerookte paprika in dit recept doet al heel veel.

DSC_0214-01

De eerste keer dat ik deze kokos bacon maakte, heb ik het bakje gelijk leeg gegeten. Zo lekker is het dus. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wat je nodig hebt:

  • 200 gram kokossnippers
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • 1 1/4 theelepel gerookte paprika
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

DSC_0208-1-01

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de sojasaus, ahornsiroop, gesmolten kokosolie, gerookte paprika, zout en peper goed door elkaar. Proef of er nog iets aan toegevoegd moet worden. Je kunt ahornsiroop voor een zoetere smaak, zout voor een zoutere smaak of wat extra gerookte paprika voor die ‘rookachtige’ smaak toevoegen. Mix nu de kokossnippers door het sausje en verdeel deze over een (met bakpapier of een bakmat belegde) bakplaat. Bak de kokos voor 5 minuten. Schep de kokossnippers om en bak voor nog 5 minuten of tot ze knapperig zijn. Hou de kokos goed in de gaten, want ze verbranden snel. Laat de kokos bacon goed afkoelen. Serveer over salades, stamppotjes, pasta’s of gewoon over alles. Je kunt de kokossnippers in een afgesloten bakje buien de koelkast ongeveer twee weken bewaren.

Heb jij deze kokos bacon gemaakt? Deel dan een fotootje op Instagram en vergeet vooral The Veggie Reporter niet te taggen!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie