Home Beauty en verzorging Boekrecensie: Eet jezelf stralend en gezond

Boekrecensie: Eet jezelf stralend en gezond

door Frida

Volgens Mafalda Pinto Leite kan de juiste voeding je van binnen en buiten laten stralen. Een boekrecensie over Eet jezelf stralend en gezond!

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Frida Eet jezelf stralend en gezond van Mafalda Pinto Leite. Benieuwd? Lees snel verder!

Eet jezelf stralend en gezond: het mag wat kosten

Toen Miriam vroeg wie een recensie wilde schrijven over het boek Eet jezelf stralend en gezond, voelde ik me aangesproken. Ik heb de laatste maanden ervaren hoe belangrijk het is om mijzelf te voeden met gezonde producten in plaats van los te gaan op taart en ijs. Hoewel dat af en toe natuurlijk best mag. Volgens Mafalda Pinto Leite kan de juiste voeding je van binnen en buiten laten stralen. Het boek belooft niet te gaan over strakke regeltjes en vreemde detoxkuurtjes. Obsessief bezig zijn met dingen die je niet mag is hier niet de bedoeling. Dat sprak me erg aan.

Wat wél mag

Eet jezelf stralend gezond gaat over prachtige ingrediënten die je wél mag. Die je in overvloed zou moeten eten voor een stralende huid, minder stemmingswisselingen, een betere spijsvertering en meer energie. Dus kom maar op, dacht ik! Het boek is als volgt ingedeeld:

Deel 1: De basis

Hier staan de basics voor een stralende gezondheid en zogenoemde mooimakers. Hieronder verstaat de schrijfster dingen als: vaker rauw eten, biologisch, eet minder suiker. Ook: eet alkalisch, ontdek adaptgenen, doe een schoonheidsslaapje, mediteer, masseer jezelf of probeer eens droog borstelen. Mocht je bij deze begrippen geen idee hebben wat je je er bij voor moet stellen, geen probleem. Leite legt in heldere taal uit wat ze eronder verstaat en waarom het verstandig is zo te eten of te leven. Onder het kopje mooimakers tref je de vitamines, voedingsstoffen en antioxidanten die je dagelijks uit je voeding kunt halen. Deze dragen bij aan je uiterlijk, gezondheid en levensduur. Ook hier geeft ze duidelijk aan waar ze in zitten en waarom het precies belangrijk is om ze te nemen. 

Deel 2: In de voorraadkast

Dit deel is onderverdeeld in: groente & fruit, granen & grassen, kruiden, specerijen & smaakmakers, superfoods, noten & zaden, zoetstoffen, vetten, benodigdheden. Dit is een pittig hoofdstuk om door te lezen, hoor! Er komen best wat ingewikkelde namen en producten langs. Gelukkig legt ze goed uit wat het is. Ook waarom het verstandig is ze te nemen en op welke manier dat kan. Je moet er wel redelijk diep voor in de buidel tasten, ben ik bang. En goed zoeken, want in de reguliere supermarkten zal je het niet overal en allemaal kunnen krijgen. Weliswaar noemt ze veel gewone dagelijkse dingen die iedereen wel kent, maar ook veel bijzondere ingrediënten. Denk aan pitaja, mesquite en ume su (pruimenazijn).

Vooral de superfoods die Leite noemt zijn voor een groot deel voor mij onbekend. Ik had nog nooit gehoord van ashwagandha (een plantje), cordyceps (een soort paddenstoel) of mucuna pruriens (een fluweelboon). Een beetje vreemd vond ik wel dat ze rauwe honing noemt bij de zoetstoffen en ghee bij de vetten. Die passen toch niet in een plantaardig voedingspatroon? Ook de benodigdheden die je in je voorraadkast zou moeten hebben, zijn niet allemaal alledaags. Je komt natuurlijk wel een heel eind met een goed scherp mes, een keukenmachine of een krachtige blender, maar volgens Leite is het ook handig om een droogmachine, een notenmelkzak of een slowjuicer in huis te halen. 

Deel 3: Stralend gezonde recepten

Wie op zoek is naar heerlijke recepten voor drankjes, ontbijt, soepen en salades, maar ook snacks, hoofdgerechten en desserts kan zijn hart ophalen bij het doorbladeren en lezen van dit gedeelte. 

Hippe namen

Ik kijk altijd het meeste uit naar het receptenhoofdstuk. Voor mij was dit een beetje een teleurstelling. Ik vond de recepten niet heel erg toegankelijk. In de sappen gaan veel exotische superfoods, wat het ook prijzig en een hele zoektocht maakt. Ik zou niet weten waar ik chlorofyl of parelpoeder zou moeten vinden, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er ook sapjes met ingrediënten als cacao, noten, vanille of kokoswater. Het is alleen lastig om uit te vinden welke je nu het beste kan nemen. Of wat je moet kiezen, omdat ze soms hetzelfde resultaat beloven. De ontbijtrecepten zijn toegankelijker en voor veel mensen die van dergelijke gerechtjes houden vast ook wel bekend.

Ik vond dit het mooiste hoofdstuk. Wat geldt voor de ontbijtjes, geldt ook voor de soepen & salades in het boek, vond ik. Ook hierin gaan meer toegankelijkere producten. Leuk is dat in dit deel ook bijzonder lekkere dressings staan. De lekkerste snack vond ik de springrolls, maar vooral door de pindasaus ;). Springrolls zijn natuurlijk niet echt een snack voor snoepkonten, maar het staat je vrij om deze ook als lunch of voor het avondeten te maken. Toch zie ik bij de snacks ook wel weer bijzondere combinaties, zoals toffee-macapopcorn. Of wat te denken van koffie-kokosmacademianoten? Ze gebruikt sowieso veel macadamianoten (bijvoorbeeld als bodem voor haar hartige taarten), wat het weer prijzig maakt. Voor mij zou het geen probleem zijn om ook gewoon bladerdeeg te gebruiken.

Minder koolhydraten

Leite gebruikt in haar hoofdgerechten nauwelijks koolhydraten. Op rijst na, maar veel gerechten op basis van groente, bijvoorbeeld als lasagnebladen of pasta. Wat opvalt bij de recepten zijn de hippe, originele namen die ze geeft. Neem nou drankjes als zonaanbidder, onoverwinnelijke koffie, the big blue. Of zeemeerminbowl, portobello benedict, green goddess noedels. Deze namen trekken je aandacht meer dan het uiteindelijk recept, omdat die toch best apart zijn door de combinatie van ingrediënten.  

Conclusie

Eet jezelf stralend en gezond komt tot op zekere hoogte overeen met wat ik er van had verwacht. Ook met wat het belooft op de achterkant. Het zijn echt allemaal mooie gerechtjes met ingrediënten die zorgen voor een fitter lijf en mooiere huid. Ik denk dat het echt een boek is voor mensen die het experiment aan durven te gaan om op deze manier te gaan eten. Ook voor de mensen die bijzondere producten een kans willen geven. Je moet alleen wel redelijk wat energie steken in het kopen van de diverse producten, dus wat dat betreft niet voor iedereen toegankelijk.

Ik was het ook niet helemaal eens met wat er op de achterkant staat als ze schrijft dat het niet gaat over obsessief bezig zijn met ‘dingen’. Ik denk dat je namelijk redelijk veel tijd moet steken in het koken en shoppen, dus juist te veel met eten bezig zijn kan op de loer liggen. 

Verder ben ik wel van mening dat gezonde, voedende, energie gevende voeding ook te halen is uit eenvoudigere recepten op basis van bijvoorbeeld bananen, blauwe bessen, havermout, volkoren meel, seitan, volkoren pasta/rijst enzovoorts. Het is wel leuk om eens op een andere manier naar eten en koken te kijken, maar voor mij ging het een stapje te ver qua ‘hipheid’. Ik vond ten slotte ook de nadruk wel een beetje te veel liggen op mooier worden qua uiterlijk. Het leven is voor mij iets meer dan zo met je gezond en mooie huid bezig zijn.

Eet jezelf stralend gezond

Eet jezelf stralend en gezond — 90 plantaardige recepten voor meer energie en geluk
Mafalda Pinto Leite
Becht
Prijs: €22,99
ISBN 978 90 230 1643

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie