Home Blog Boekrecensie: L’HOMO. LE BOOK.

Boekrecensie: L’HOMO. LE BOOK.

door Anne Speetjens

L’HOMO. LE BOOK, het vieren van een decennium aan L’HOMO en een terugblik op intrigerende verhalen en spectaculaire beelden. LHBTI+ acceptatie blijft ook in deze tijd onder druk staan en zo is L’HOMO. LE BOOK een belangrijk document, waar erotiek, humor en lef van afspatten.

L’HOMO. LE BOOK. verleden en toekomst

Om heel eerlijk te zijn, had ik voordat ik de kans kreeg om dit boek te reviewen, nog nooit echt een L’HOMO. gelezen. Maar vanaf de eerste pagina was ik verkocht, hedendaags is de LHBTI+ gemeenschap redelijk bekend en geaccepteerd (hierbij zeg ik redelijk want ook hier is nog enorm veel ruimte voor verbetering) en om dan te lezen dat Arie Boomsma voor de eerste covershoot van L’HOMO. gewoon geschorst is van zijn werk bij de Christelijke omroep, zette me wel weer even aan het denken. De eerste druk van dit tijdschrift, lag namelijk pas in 2009 in de schappen. Je zou toch denken dat er toen al wel wat meer acceptatie was.

Het boek is opgebouwd in chronologische volgorde en van ieder nummer zit er wel een artikel of foto in. De beste of juist grappigste of opmerkelijkste stukken zijn eruit gehaald, zo wordt er gesproken over HIV, maar ook het groot of juist klein geschapen zijn en uit de kast komen wordt besproken.

Lees ook: Boekrecensie: Na regen komt zonneschijn

Één en al erotiek, humor en lef

Hiernaast wordt er ook inzicht gegeven hoe het er achter de schermen werkte en hoe de interviews of shoots tot stand zijn gekomen. Zo kom je erachter dat de cover shoot die Jan Versteegh en Tim Hofman samen hebben gedaan tot stand is gekomen nadat Tim Hofman via twitter reageerde op het nieuws dat Jan Versteegh voor L’HOMO. Op de cover zou gaan met: “Laten we dan sámen die cover van L’HOMO. Doen. Jij en ik, naakt. Bluf @LINDAmagazine”

En zo ontstond een van de spectaculairste covers van L’HOMO. En niet alleen omdat er per ongeluk een Photoshop foutje was gemaakt, maar ook omdat het promotie filmpje wereldwijd viral ging.

Het boek laat echt zien waar het tijdschrift de afgelopen jaren voor heeft gestaan en ook wel geknokt. Want door de ophef over het eerste nummer, stond L’HOMO. direct stevig op de kaart, maar werd er niet altijd positief over gesproken.

Gelukkig heeft dit de redacteurs en schrijvers alleen maar aangemoedigd om door te gaan en door te schrijven, dat taboe, dat moet eraf. Je ziet ook hoe L’HOMO. zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, waar het in het begin bijna alleen ging over homoseksualiteit, werd er in de latere stukken ook geschreven over gendernormen, polyamorie en basically alles wat je kan tegenkomen als je het hebt over de LHBTI-gemeenschap.

Aanrader?

L’HOMO. LE BOOK. is geschreven zoals je van de LINDA. gewend bent, krachtig, bondig en het zuigt je letterlijk in het boek, om je na de laatste pagina weer uit te spugen. Waarna je eigenlijk gewoon weer opnieuw wil beginnen met lezen om het gewoon nog eens allemaal te zien. 

Of ik L’HOMO. LE BOOK. aanraad? Zeker, want het is niet alleen leuk om te zien en goed geschreven, maar ook nog eens enorm informatief op een niet-saaie manier. 

L’HOMO. LE BOOK.
Iebele van der Meulen
€ 27,50
ISBN 9789021579412

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de nieuwste artikelen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie