Home Diner Vegan onigirazu (sushi sandwich)

Vegan onigirazu (sushi sandwich)

door Miriam Groot

Hou je van sushi? Dan is het recept voor deze vegan sushi sandwich, geïnspireerd op Japanse onigirazu, zeker wat voor jou! Gevuld met kiemen en een krokante schnitzel, dus ook lekker voor de mensen die niet van vis houden.

Vegan sushi sandwich maken

Ooit gehoord van de Japanse onigirazu? Onigirazu is een soort van onigiri (waar je op je telefoon ook emoji’s van hebt): sushirijst met een vulling, maar dan in de vorm van een driehoek. De ‘sushi sandwich’ zelf is echter geen klassieker uit de Japanse keuken: pas sinds een aantal jaar is onigirazu een trend. In dit recept doen we het sowieso helemaal anders, dus ik noem het liever geïnspireerd op de onigirazu. We maken namelijk een vegan sandwich met krokante schnitzel en knapperige kiemen!

Bekijk ook: Vegan sushi taart

Vegan onigirazu (sushi sandwich)

Wat zijn kiemen?

Je hebt taugé, dat knapperige, witte worteltje, vast al eens geproefd. Taugé is een kiemgroente ontstaan uit een zaadje. Deze kleine groente worden als jonge plantjes geoogst, waardoor ze een enorm hoge concentratie aan vitamines, mineralen, enzymen en proteïnen bevatten. Deze hebben ze natuurlijk al op voorraad om tot een grote plant te groeien, maar daarvoor kunnen ze al gegeten worden. Het zijn dus echt bommetjes vol goede voedingsstoffen!

Mensen nemen de voedingsstoffen uit ontkiemde zaden gelukkig goed op. We mogen vaker kiemgroenten eten dus! In dit recept voor vegan sushi sandwich voegen we knapperige Greenpeez kiemen toe. Greenpeez of Groene erwten scheuten zijn lange wit-groene kiemen.

Probeer ook: 3x vegan spreads voor bij de borrel

Waar kun je Greenpeez kiemen kopen?

Greenpeez vind je helaas niet zomaar in de supermarkt. Misschien een enkele keer in de biologische winkel, maar in de groothandel kom je ze zeker tegen. Niet heel toegankelijk dus, maar geen zorgen: elke kiemsoort is lekker in deze vegan sushi sandwich. Ga bijvoorbeeld voor de prachtige gekleurde kiemen die je bij de Albert Heijn of de supermarkt om de hoek vindt. Meer weten over kiemen? Check dan vooral even de website van Van der Plas Sprouts, een van de grootste telers van kiemgroenten.

Let op: Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden door het Voedingscentrum afgeraden om kiemgroenten rauw te eten.

Greenpeez kiemen
Greenpeez (Groene erwten scheuten) van Van der Plas
Vegan onigirazu (sushi sandwich)

Vegan onigirazu (sushi sandwich)

Miriam Groot
Hou je van sushi? Dan is het recept voor deze vegan sushi sandwiches, geïnspireerd op Japanse onigirazu, zeker wat voor jou! Gevuld met krokante schnitzel, dus ook lekker voor de mensen die niet van vis houden.
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de sushi rijst

  • 400 g sushi rijst ongekookt
  • 700 ml koud water
  • 5 el rijstazijn
  • 3 tl suiker
  • 1,5 tl zout

Voor de vulling

  • 4 nori vellen
  • 2 krokante schnitzels of een vegan variant op vis
  • 1 avocado in plakjes
  • 100 g rode kool julienne
  • 100 g wortel julienne
  • 100 g Greenpeez kiemen of andere kiemen naar keuze

Om te serveren

  • Sojasaus
  • Wasabi pasta

Instructies
 

Sushirijst koken

  • Spoel de rijstkorrels goed af onder koud water. Doe de rijst in de pan en voeg de 700 ml water toe. Breng aan de kook met de deksel op de pan, laat 2 minuten koken en zet dan het vuur laag. Laat nog 15 minuten pruttelen. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten nagaren met de deksel op de pan. Laat de rijst afkoelen.
  • Meng, wanneer de rijst afgekoeld is, de rijstazijn met de suiker en het zout in een pannetje. Verwarm en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat op kamertemperatuur komen en meng het mengsel vervolgens door de sushirijst.

Sushi sandwich maken

  • Bereid de krokante schnitzels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Halveer de schnitzels.
  • Leg ondertussen een stukje vershoudfolie op je werkblad en leg er een nori vel bovenop met de glanzende zijde naar beneden. Verdeel de rijst in 8 gelijke porties, vorm er een bal van en druk de bal plat tot een vierkante vorm van ongeveer 1/2 tot 1 cm dik. Dit werkt het beste met natte handen. Leg een vierkantje rijst in het midden van je nori vel.
  • Beleg met de krokante schnitzel, wat avocado, rode kool, wortel en de Greenpeez kiemen. Druk er nog zo’n vierkantje rijst voorzichtig bovenop.
  • Vouw de hoeken van het nori vel als een envelop naar binnen en bevochtig de hoeken met een beetje water. Verpak de sandwich stevig in de plasticfolie. Herhaal met de rest van de ingrediënten.
  • Laat de sushi sandwiches even opstijven in de koelkast. Wanneer je ze gaat serveren, snijd ze dan door midden, haal het plastic eraf en serveer met sojasaus en wasabi.
Trefwoord diner, kiemen, lunch, sushi
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Dit recept is gemaakt in samenwerking met Van der Plas Sprouts. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Laat een reactie achter

Rating recept
Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie