Home Blog Wat je wil weten over polyamorie

Wat je wil weten over polyamorie

door Miriam Groot

Polyamorie: wat is het, wat moet ik erover weten en waarom staat dit op de website van een veganist? Wel, daar zal ik je de antwoorden op geven!

Om maar met de laatste vraag te beginnen: waarom vind ik een artikel over polyamorie op de website van een veganist? Simpel: omdat ik erover wil leren, schrijven en vertellen! The Veggie Reporter is een vrijplaats voor van alles en nog wat. Ik schrijf over veganisme, duurzaamheid en voedsel, maar ik heb mij tijdens mijn opleiding tot journalist ook gespecialiseerd in seks en gender. In Zweden volgde ik Global Gender Studies, waarin ik verliefd werd op het brede scala aan onderwerpen. Ik ben gemotiveerd om grenzen op te zoeken, om taboes te doorbreken – en laten we eerlijk wezen: polyamorie is er daar echt een van.

Wat is polyamorie?

In mijn (gesponsorde) Instagram-post voor Abbot Kinney’s grap ik er wat over: ik heb verkering met het Zweedse havermerk Oatly, maar maak graag zo nu en dan een besproken uitstapje naar mijn andere grote liefde, namelijk Abbot Kinney’s. Een gezamenlijk besluit, want dat is belangrijk in een polygame relatie. Polyamorie betekent dus dat je verliefd kunt zijn op of liefdesrelaties kunt hebben met meerdere mensen. Of in mijn geval: meerdere merken die plantaardige variaties op zuivel maken. Een voorwaarde is wel dat non-monogamie in alle openheid en eerlijkheid gebeurt binnen deze liefdesrelaties en dat alle betrokkenen het er dus mee eens zijn.

Jetske: Ik werd niet meer ongesteld, maar kreeg de verkeerde diagnose

Podcast over non-monogamie

Ikzelf leerde het begrip polyamorie pas echt kennen door de radiodocumentaire ‘Kiezen of delen’ van radiomaker Misha Koole. In deze eenmalige podcast duikt Misha in de wereld van het hebben van meerdere liefdes en daarmee in de wereld van zijn non-monogame ouders.

Inmiddels is er meer dan die ene radiodocumentaire: Isabeau Jensen is de host van De Poly podcast, de eerste Nederlandstalige podcast die volledig in het teken staat van non-monogamie en non-monogame personen. In januari 2019 verscheen de eerste aflevering. Nu, twee jaar later, is Isabeau nog steeds actief en verschijnt er maandelijks een nieuwe aflevering.

Sustainable sex: zo doe je dat!

Voor mij is De Poly podcast een fijne en toegankelijke manier om meer over non-monogamie te leren, maar ook over bijvoorbeeld de vooroordelen die je vaak hoort over polyamorie. Een voorbeeld hiervan is dat non-monogame personen bindingsangst of een hechtingsstoornis zouden hebben, of dat ze ‘gewoon van meerdere walletjes willen snoepen.’ Isabeau bespreekt deze onderwerpen in de podcast regelmatig met diens gasten.

Een erectiestoornis: wat je leefstijl kan doen

Polyamorie
Beeld: Deon Black

Wat je wil weten over polyamorie

Zijn er dingen die je per se moet weten over polyamoreuze relaties, non-monogame personen of over polyamorie zelf? Ik denk het niet. Nou ja, wat je moet weten is dat de meesten van ons zijn opgegroeid in een mono-normatieve samenleving. Dat wil zeggen dat je wordt geleerd dat monogame relaties de norm zijn. Je weet wel: boy meets girl en dan huisje, boompje, beestje.

Maar verder denk ik niet dat polyamorie een onderwerp is waarbij je kunt zeggen: dít moet je weten. Ik denk dat het gaat over ontdekken, in dit geval over ontdekken waar jouw interesses liggen. Dit artikel kan daarom een mooi startpunt zijn voor verdieping op dat deel van het spectrum waar jij dit zoekt – of niet. Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Ik ga je in ieder geval een lijstje met resources geven waar ik nog dagelijks van leer.

Podcasts

Websites

  • Pluk de Liefde: online magazine over polyamorie en andere open relaties.
  • Stichting Polyamorie Nederland en polyamorie.nl: bron van informatie en wetenschappelijke informatie over polyamorie.
  • meetup.com: een website met diverse meet-ups, waaronder meet-ups over non-monogamie.
  • Liefde buiten de lijntjes: artikelen en ‘zelfhulpinformatie’ over polyamorie.

Boeken

  • Ik hou van twee mannen: boek van Ageeth Veenemans waarmee volgens Stichting Polyamorie Nederland het begrip polyamorie in 2005 in Nederland op de kaart werd gezet.

Anders

Dank voor de tijd die je genomen hebt om dit te lezen. Heb je aanvullingen, opmerkingen of wil je gewoon wat liefs zeggen? Laat het weten in de comments!

Beeld omslagfoto: Dainis Graveris

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie