Home Glutenvrij Baba ganoush (auberginesalade)

Baba ganoush (auberginesalade)

door Miriam Groot

Op de gedeelde eerste plaats in het ranglijstje ‘favoriete spreads van Miriam’ staan hummus en baba ganoush. Hummus omdat het hummus is, baba ganoush omdat ik niet denk dat er iets romigers dan deze auberginesalade bestaat.

DSC_2294-01-2.jpeg

Libanezen en Syriërs zullen wellicht met hun ogen rollen bij dit recept. Baba ganoush wordt namelijk traditioneel gemaakt door een aubergine boven houtskool te grillen. Ik heb de aubergine gewoon in de oven gepoft. Just like that. Ik hou namelijk van snel, makkelijk en toegankelijk.

Aubergines poffen is een van mijn favoriete bezigheden, maar vooral omdat het resultaat zo geweldig goed is. In het barbecueseizoen zorg ik er altijd voor dat er een aubergine, gewikkeld in aluminiumfolie, tussen de kolen komt te liggen. Geef ‘m zo’n drie kwartier de tijd om helemaal zacht te worden en eet ‘m vervolgens met wat tahin, granaatappelpitjes en verse kruiden.

Terug naar de baba ganoush.

DSC_2288-01-2.jpeg

Voor dit recept heb je geen barbecue nodig. Een hete oven werkt goed genoeg. In zo’n zestig minuten is je aubergine klaar voor gebruik en terwijl deze in de oven gaart, kun jij je favoriete serie kijken of een vrolijk dansje doen.

Vervolgens hoef je eigenlijk de vrucht alleen nog maar te ontvellen en met de rest van de ingrediënten, namelijk tahin, citroensap, knoflook, komijn en zout en peper naar smaak, toe te voegen aan een keukenmachine of blender. That’s it.

Mocht je denken: waarom koop je het gewoon niet in de supermarkt? Leuk dat je het vraagt. Onlangs kwam ik erachter dat in de auberginesalade van Maza kippenei is verwerkt. Heel jammer, maar het maakt niet uit. Dit recept is toch lekkerder 😉

DSC_2284-01-2

Wat je nodig hebt (voor 1 bakje)

 • 1 aubergine
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 3 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
 • sap van 1 citroen
 • 1/2 theelepel komijnzaad
 • optioneel: snufje cayennepeper

En dit is wat je doet

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Was de aubergine en wikkel deze in aluminiumfolie. Pof de aubergine in 50 minuten.
 3. Rooster het komijnzaad kort in een koekenpan en maal het fijn met een vijzel.
 4. Wanneer de aubergine klaar is, ontvel je deze en snij je de bovenkant eraf. Voorzichtig, want hij is erg heet.
 5. Voeg het vruchtvlees met de overige ingrediënten toe aan een keukenmachine en pureer tot een (redelijk) glad mengsel.
 6. Voeg zout en peper toe naar smaak. Ik vind het altijd lekker om er een snufje cayennepeper aan toe te voegen voor wat meer pit.
 7. Serveer met groenten, crackers of gebruik het als broodbeleg!

Enjoy!

DSC_2290-01-2

Dit recept maakte ik in samenwerking met Hofweb.

Over Hofweb

Een tijdje terug werd ik benaderd door Hofweb. Of het me leuk leek om wat spulletjes bij ze te bestellen, zodat ik er recepten mee kon maken. Ik had geen idee wat Hofweb was, maar toen ik het opzocht, riep (lees: mailde) ik volmondig JA! Dit is het tweede recept uit een serie van drie. Nummer een was deze overheerlijke zoete aardappelsoep.

DSC_2279-01-2

Hofweb is een biologische online supermarkt die, zoals zij dat zeggen, de de biologische boer en consument bij elkaar brengt. Jij stopt de groenten in je virtuele winkelmandje, de boer haalt ze van het land als jouw bestelling binnen is en zorgt ervoor dat de producten vers bij jou worden bezorgd. De boeren weten waar het heengaat en jij weet waar het vandaan komt. Met dat idee is Hofweb door een aantal telers opgezet.

Het zijn niet alleen groenten en fruit die je kunt bestellen. Ook brood, (plantaardige) melk, kruiden en producten voor in het huishouden zijn op de website te vinden. Wat mij het meest aansprak, was de aparte sectie voor vega en vegan. Hier vind je een ruim aanbod aan plantaardige vleesvervangers, spreads, vegan yoghurt en zelfs kant-en-klare vegan maaltijden. Dat je ook vlees, vis en eieren kunt bestellen, maakt voor mij dan al niet meer uit.

Pluspunten: het is biologisch, vers, lokaal, super vegan friendly en er worden eerlijke prijzen gehanteerd. Hofweb is online en dus in heel Nederland bereikbaar en je kunt er echt álles vinden.

Minpunten: Ik heb één klein minpuntje en dat is dat de spullen in kratten bezorgd worden. Die moeten weer ingeleverd worden, tenzij je statiegeld neerlegt. Je zult dus opnieuw een bestelling moeten plaatsen. Dat is dan weer geen minpuntje (zie pluspunten 😉 ), dus eigenlijk kan ik dit beter weglaten.

DSC_2281-01-2

Benieuwd geworden? Kijk dan op www.hofweb.nl. Ik werd vooral blij van dit filmpje, dat alles nog een keer goed uitlegt en de boeren een gezicht geeft.

Disclaimer

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie