Home Blog 9 redenen om droogbloemen te kopen

9 redenen om droogbloemen te kopen

door Miriam Groot

Droogbloemen: een duurzame keuze, of vooral heel duur? Waarom kun je beter een droogboeket dan verse bloemen aanschaffen? En hoe verzorg je droogbloemen eigenlijk?

1. Droogbloemen zijn duurzaam

We kennen allemaal dat pijnlijke moment wel: toegeven dat het versboeket de groene container in moet. Twee weken lang heb je kunnen genieten van de verse snijbloemen, maar op een gegeven moment is het klaar. Dat moment heb je dus niet (in ieder geval niet zo snel) bij droogbloemen. Droogbloemen kunnen langer dan een jaar blijven staan. Ontzettend duurzaam, dus!

2. Bloemen maken gelukkig (wetenschappelijk bewezen!)

Het is uit meerdere studies gebleken: een bosje bloemen maakt de mens blij. Niet alleen op korte termijn (wanneer je een bloemetje krijgt), maar ook op de lange termijn zorgen bloemen voor een goed gevoel. Daarbij zijn bloemen een goede investering in een relatie, of het nu een vriendschappelijke-, familie- of liefdesrelatie is, zeggen onderzoekers aan de Rutgers University.

3. Droogbloemen duur? Eigenlijk niet!

Een droogboeket is in aanschaf vaak wat prijziger dan een bos verse bloemen. Maar als je doorrekent hoe lang je geniet van een droogboeket, ben je juist goedkoper uit dan met verse bloemen. Neem een gemiddeld boeket uit de supermarkt van €12,50. Als deze twee weken blijft staan en je elke twee weken een nieuwe koopt, ben je per jaar €325,- kwijt. Voor een middelgroot tot groot droogboeket is dat zo’n €40,- tot €60,-. Zelfs als je elke twee weken verse snijbloemen van €3,- zou kopen (€78,- per jaar), ben je goedkoper uit met een droogboeket.

4. Je hoeft geen groene vingers te hebben

Eigenlijk zijn droogbloemen ontzettend hufterproof. Of ja, zolang je ze niet op de grond knikkert, doe je het al snel goed. En dit is vast ten overvloede, maar better safe than sorry: zet je droogbloemen niet in een vaas met water.

Als je droogboeket langzaamaan wat stof heeft verzameld, is dat simpel op te lossen. Zet je föhn op de koudste en lichtste stand en houd de föhn op gepaste afstand van je boeket. Even föhnen, et voilá! 

waarom droogbloemen kopen
Mijn persoonlijke droogboeket, gemaakt door Juliette van LinguaFlora

5. Een droogboeket kan bijna overal in huis staan (op een paar plekken na)

Om een droogboeket zo lang mogelijk mooi te houden, zijn er twee zaken waar je rekening mee kunt houden: droogbloemen zijn niet zo dol op direct zonlicht en ook niet op vocht. Een droogboeket zet je dus liever niet in het directe, felle zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleuren mettertijd wat vervagen. Dit is geen snel proces hoor, dus ook als je je droogboeket wél op de vensterbank zet, kun je er lang van genieten.

Omdat droogbloemen ook niet zo goed tegen vocht kunnen, zet je je boeket dus ook liever niet in de badkamer.

7x mooie, duurzame en vegan friendly cadeau-ideeën

6. Droogbloemen zijn een duurzaam cadeau

Niet alleen zorgen ze voor dat sprankeltje geluk, zoals je bij punt 2 kon lezen, droogbloemen zijn ook een goed, duurzaam cadeau! Daarbij geef je veel meer dan een ‘simpel bosje bloemen.’ Omdat je weet dat een droogboeket langer blijft staan, stop je (hoogstwaarschijnlijk) wat meer tijd, aandacht en liefde in het uitzoeken van een boeket dat bij iemand en in iemands huis past.

15 vegan friendly cadeautjes onder de 15 euro

7. Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar

Waar je favoriete bloem niet het hele jaar te koop is, kun je een droogboeket het hele jaar door bestellen. Ideaal!

8. Je kunt de bloemen zelf drogen

Zelf bloemen drogen is niet moeilijk. Daarbij ziet het er supervrolijk uit in je huis. Kijk maar eens op Pinterest!

Hoe je zelf bloemen kunt drogen? Verzamel bloemen en hang ze ondersteboven op (het liefst een paar dagen voor ze hun ‘hoogtepunt’ bereiken). Verwijder de onderste blaadjes en zorg ervoor dat de bloemen elkaar zo min mogelijk raken. Droogbloemen drogen het beste in een warme, donkere ruimte.

9. Droogbloemen zijn stijlvol, prachtig en uniek

Zeg nu zelf: droogboeketten zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Vooral wanneer je een boeket op maat laat maken, zoals ik heb laten doen bij LinguaFlora, weet je zeker dat jij een persoonlijk, liefdevol en uniek werk in handen hebt.

Mijn informatie over droogboeketten én het droogboeket op de foto komen niet zomaar ergens vandaan: bloemstylist Juliette heeft hier een gigantisch aandeel in. Ik zou je graag wat meer over Juliette willen vertellen, want we matchen op ontzettend veel vlakken. Creatief, liefhebbers van taal, allebei een handicap én superpositief ingesteld: zo veel mooie gelijkenissen! Ik word blij van dit sprankelende mens en ik hoop jij ook!

juliette lingua flora bloemstylist

Hee Juliette, wat maak jij een prachtige droogboeketten! Hoe ben je hier zo bij gekomen?

Hoi Miriam! Zo lief, dank je wel! Eigenlijk ben ik er per ongeluk een beetje ingerold. Na mijn studie Taalkunde in Brussel werkte ik jarenlang als tekstredacteur. Op papier 32 uur per week, maar in de praktijk aanzienlijk meer. ’s Nachts werken, op vakantie werken, werken op vrije dagen – allemaal heel ‘gewoon’. En dat allemaal achter de computer.

Alhoewel ik oprecht genoot van taal (en nog steeds!), van mijn werk als tekstredacteur en van mijn toen groeiende verantwoordelijkheden binnen mijn functie, sluimerde op de achtergrond het gemis naar off-screen creativiteit. Taal ís creativiteit, dat is waar, maar het werken met de handen raakte naar de achtergrond. In een ver verleden studeerde ik namelijk documentaire fotografie, maar door fysieke problemen (een aangeboren enkelhandicap) en mijn nieuwe, drukke talenstudie, verwaterde die liefde. Naarmate ik langere dagen doorbracht achter de laptop, nam het verlangen naar het werken met mijn handen weer toe. Wispelturigheid alom. Ik begon thuis dus met het maken van droogboeketten, puur omdat ik daarvan genoot en daar rust in vond. Langzaamaan begon ik met het maken van droogboeketten voor anderen: eerst de eerste kring, daarna breidde dit steeds verder uit.

Na mijn zwangerschap en de vroeggeboorte van onze zoon Benjamin, kampte ik met postnatale PTSS en concentratiehoofdpijnen. Dit laatste speelde met name op als ik me moest concentreren op een laptopscherm. Op dit punt begon ik aanzienlijk meer tijd te besteden aan het maken van droogboeketten voor anderen. Als ik dit deed, had ik namelijk geen last van mijn concentratiehoofdpijnen en tegelijkertijd merkte ik dat anderen blij werden van wat ik afleverde. 

Toen mijn oud-werkgever en ik samen besloten dat onze wegen beter konden scheiden, was dit het uitgelezen moment om me te richten op het zelfstandig ondernemerschap. Ik noem mezelf taal- en bloemstylist (hence Lingua en Flora) – en die balans is héérlijk! Mijn groene vingers zijn me immers net zo dierbaar als mijn rode pen. 

Het is een beetje een suffe vraag, maar kun je wat meer over jezelf vertellen? Wie ben je, wat houdt je bezig, hoe zullen andere mensen je omschrijven?

Ja hoor! Ik ben mama van de tweejarige, poep-eigenwijze Benjamin, vrouw van krullenbol Tom en hondenmoeder van aartsluie adoptiehond Aaf. Verder ben ik (buitenshuis) rolstoelgebonden en reisgraag, moraalridder en muurbloempje, Star Wars-fan en schrijfcoach, planteneter en plantenliefhebber. Nu heb ik nog twee benen, binnenkort (vanwege een onherstelbaar kapotte enkel) hopelijk nog maar één. Lang verhaal, maar ik kan niet wachten. 

Ik hoop dat anderen mij vooral zien als een betrokken, empathisch en trouw iemand die geeft om haar omgeving. Dat is in elk geval waar ik hard mijn best voor doe. 

Als scholier werkte ik in een tuincentrum. Daar verkochten ze ook zijdebloemen, maar deze werden veel minder verkocht. Nu zie je overal droogbloemen en neppe bloemen. Heb jij enig idee hoe dit komt?

Goede vraag, dat is inderdaad zo! Ik denk persoonlijk dat dit tweeledig is. Enerzijds denk ik dat mensen het jammer vinden dat verse bloemen relatief snel vergaan. Iedereen die – net als ik – geniet van verse bloemen in huis, kent dat moment waarop je moet toegeven dat je boeket klaar is voor de groenbak. Geen chill moment. Dus in mijn ogen speelt denk ik sowieso vergankelijkheid van verse bloemen een rol. 

Anderzijds denk ik dat die relatief korte bloeitijd gepaard gaat met een financieel aspect. Elke twee weken een boeket in huis halen is prijzig, al helemaal als het een beetje een imposant stuk is. Men betaalt een flinke duit geld voor een boeket met gelimiteerde geniettijd. Droogboeketten gaan máánden – en met een kleine aanpassing her en der – tot zelfs langer dan een jaar mee. Voor nepbloemen is dat natuurlijk weer anders, maar ik hoor zelf vaak dat dat toch anders voelt: met droogbloemen haal je échte bloemen in huis en daar wordt zeker waarde aan gehecht ten opzichte van nepbloemen.

Wat voor soort droogboeketten zijn populair?

Op dit moment merk ik dat álles in trek is: van de natuurlijke boeketten tot vrolijk gekleurde boeketten, van imposante installaties tot kleine droogkransjes. Dat maakt mijn bloemenwerk ook weer geweldig afwisselend!

Waar kunnen mensen jou het beste vinden (voor een droogboeket, of gewoon voor jou)?

Voor nu is dat nog even via Instagram (@LinguaFloraNL). Mijn website is achter de schermen volop in ontwikkeling. Helaas duurt dit iets langer dan verwacht, omdat klanten vanaf het eerste moment al fanatiek bestellen. En dat is heerlijk, maar wel de reden dat ik minder tijd overhoud voor een website. Wat een luxeprobleem, hè! Houd www.linguaflora.nl straks in de gaten voor alle nieuwe boeketten, kransen, acties en maatwerkprojecten!  

juliette lingua flora bloemstylist

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie