Home Blog Boekrecensie: Blue zones kookboek

Boekrecensie: Blue zones kookboek

door Dillian

‘Als je gezond honderd wil worden, eet dan als gezonde mensen die honderd zijn geworden’. Met deze zin begint Dan Buettner het blue zones kookboek – 100 recepten om 100 mee te worden. Dan Buettner doet al jaren onderzoek naar plaatsen op de wereld waar mensen het langst leven en waarom ze juist dáár een hogere levensverwachting hebben. De plekken die hij vond, omcirkelde hij op een landkaart met blauwe inkt en zo werd de term blue zones geboren.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Dillian het Blue zones kookboek van Dan Buettner. Benieuwd? Lees snel verder!

Voor dit kookboek reisde hij af naar vijf van deze zones om een kijkje in de plaatselijke keuken te nemen, te ontdekken wat ze daar eten en de lekkerste en gezondste recepten uit de traditionele keuken te verzamelen.

Blue zones kookboek: het geheim van een lang leven

Maar wat is nu het geheim van de mensen uit de blue zones? Het blijkt dat, naast een gezonde leefstijl, vooral voeding de basis is van een lang en gezond leven. De mensen eten voor het grootste deel onbewerkte en plantaardige producten. Deze voedingsmiddelen zijn lokaal goed verkrijgbaar, goedkoop en vormen daarom al jarenlang de basis van het voedingspatroon. Alhoewel de keukens van de verschillende blue zones qua smaak totaal van elkaar verschillen, hebben ze één ding gemeen en dat is dat de basis bestaat uit plantaardige voeding.

Een reis om de wereld 

Met dit boek maak je, net als Dan Buettner, een reis om de wereld. Van Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland tot de adventistengemeente in Loma Linda, Californië.
Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken. Elk hoofdstuk behandelt een blue zone. Naast recepten vind je er verhalen uit de verschillende regio’s, informatie over cultuur, tradities, geschiedenis en het landschap. Allemaal geïllustreerd met prachtige foto’s.

Wat eet men in een blue zone?

Elke blue zone heeft zijn eigen soort smaken, ingrediënten en gerechten. Van een ministrone soep uit Sardinië, tofoesteak uit Japan, hachee met mais uit Costa Rica, venkelpastei uit Griekenland tot een hartig walnotenbrood uit Californië.

De recepten zijn gebaseerd op eenvoudige, traditionele gerechten. Meestal hebben ze weinig ingrediënten, wordt er veel gebruik gemaakt van regionale producten, zijn ze niet ingewikkeld om te maken en vaak snel klaar.

Boekrecensie Blue zones kookboek

Boekrecensie: Intermittent fasting doe je zo!

De meeste recepten zijn hartig, maar er staan ook enkele zoete recepten, drankjes en broden in. Denk aan maismeelwafels uit Californië, pompoenbeignets uit Italië, 5 kruiden bananenijs uit Japan, en een vanille rijstshake uit Costa Rica.

Elk recept wordt vooraf gegaan door een stukje informatie over het gerecht of over een ingrediënt, zodat je wat achtergrond informatie mee krijgt. Ongeveer de helft van de recepten is voorzien van een foto van het gerecht zelf of een ingrediënt.

Is het blue zones kookboek een aanrader?

Het boek is een aanrader voor wie graag traditionele, eenvoudige gezonde plantaardige gerechten wil eten zonder al te veel poespas eromheen.  Het is minder geschikt voor mensen die meer experimenteel willen eten of die niet houden van de Japanse of mediterrane keuken. Zo lijken de gerechten uit Italië en Griekenland erg op elkaar qua smaak en in de Japanse gerechten wordt veel zeewier gebruikt. Als je daar niet van houdt, dan vind je in dit boek minder naar je gading terug.

Door de verhalen, foto’s en informatie is het boek meer dan een kookboek alleen. Je stapt het leven en de keuken binnen van mensen van over de hele wereld en leert zo meer over andere culturen en over de basis van een gezond voedingspatroon.

De prachtige foto’s in het boek maken het een genot om er door heen te bladeren. Nadeel is dat het boek gedrukt is op een soort mat gerecycled papier. Het oogt daarom goedkoop, ruikt muf en maakt dat de foto’s niet echt van het papier spatten. Wat absoluut zonde is van de mooie fotografie. Ook staan er helaas veel spelfouten in.

Voor- en nadelen

Het feit dat er bij veel recepten geen foto’s staan, is in mijn ogen een gemis. Een foto is toch meestal hetgeen waar je oog op valt bij het doorbladeren van een kookboek en waardoor je aangetrokken wordt om het gerecht te maken.

Een ander groot nadeel is dat er veel gebruik gemaakt wordt van ingrediënten die in de blue zones wellicht goed verkrijgbaar zijn, maar hier vind je ze niet in de gewone supermarkt. Van een groot aantal ingrediënten heb ik ook nog nooit gehoord en vraag ik me af of dit überhaupt wel in Nederland te koop is. Dit maakt een deel van de recepten minder toegankelijk.

Al met al is het een kookboek met voors en tegens. Het is een mooie reis om de wereld zowel qua smaak als cultuur en het toont aan dat er met plantaardige voeding veel variatie mogelijk is. En niet te vergeten natuurlijk dat het heel gezond is! Wie weet word je er 100 jaar mee..

Blue Zones Kookboek- 100 recepten om 100 mee te worden
Dan Buettner
Uitgeverij Spectrum
€25,-
ISBN 9789000371556

Boekrecensie Blue zones kookboek

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

2 Reacties

Caro 6 mei 2021 - 12:22

Wordt er in het boek veel gebruik gemaakt van dierlijke ingrediënten?

Reageer
Miriam Groot 6 mei 2021 - 12:58

Hee Caro, nee, weinig tot helemaal niet! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie