Home Blog Real oranges: het echte verhaal achter de sinaasappel

Real oranges: het echte verhaal achter de sinaasappel

door Lauri van Oosterom

Sinaasappels, wie kent ze niet? De kans is groot dat je er weleens eentje hebt gegeten of een glas sinaasappelsap hebt gedronken. De sinaasappel is namelijk de bekendste citrusvrucht. Je vindt deze vrucht het hele jaar door in de supermarkt, afkomstig uit tal van streken over de hele wereld. Maar waarom zien ze er eigenlijk allemaal hetzelfde uit? En is elke sinaasappel wel oranje? In dit artikel vertellen we je alles over onze oranje vriend: de sinaasappel!

Verschillende soorten sinaasappel

De sinaasappel is de vrucht van de sinaasappelboom en behoort tot het Citrusgeslacht. Net als bijvoorbeeld de citroen, de grapefruit, de mandarijn, en de pompelmoes. Er bestaan maar liefst 2000 verschillende soorten sinaasappelen. Dat had je niet verwacht, hè? Je bent dan ook vast niet erg teleurgesteld als wij die niet allemaal kennen. Daarom houden we het simpel. Je kunt de soorten in principe in twee categorieën verdelen: de handsinaasappel en de perssinaasappel.

Zoals de naam het al zegt: de handsinaasappel is wat steviger, heeft een dikkere schil en kun je zo na het pellen opeten. De perssinaasappel heeft een dunnere schil en kun je beter uitpersen. Tenzij je het fijn vindt als je hele keuken (en je gezicht) verandert in een grote smeerboel. 😉 De perssinaasappel is uiteraard ook zeer geschikt om te gebruiken in smoothies, maar dat kan ook met de normale handsinaasappel. 

Je kunt sinaasappels het beste op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of in de schuur. Ze kunnen zo zeker vier weken goed blijven, maar we durven te wedden dat je ze voor die tijd allang hebt opgegeten. 

Gezond tussendoortje

Zin in een gezonde snack? Dan ben je bij de sinaasappel aan het juiste adres. Met één sinaasappel krijg je maar liefst bijna 90 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C binnen. En ook nog eens 20 procent van de ADH foliumzuur. Deze vitamines zijn alle twee goed voor je weerstand. Niet zo gek dus dat het wordt aangeraden om flink sinaasappels te eten als je je wat ziekjes voelt. Of juist als je moet herstellen van een griepje. Tot slot: foliumzuur is ook nog eens goed voor je geheugen en je concentratie. Nog meer redenen om lekker te genieten van zo’n lekkere sinaasappel. 

Echte sinaasappel

Is het je weleens opgevallen dat alle sinaasappels in de supermarkt oranje zijn? En allemaal ongeveer even groot zijn? Dat komt vanwege regels van de Europese Unie. Alle sinaasappels moeten er identiek uitzien. Dat betekent dat ze oranje moeten zijn, minimaal 53 millimeter in diameter en vrij van kneuzingen of littekens.

We hoeven jou niet te vertellen dat niet alle sinaasappels er zo uitzien. Er bestaat ook hele grote, of juiste kleine. Sinaasappels met spikkels, donkeroranje sinaasappels en zelf groene — waarvan de smaak gewoon precies hetzelfde is. Maar deze vind je helaas niet in de supermarkt. Familieboeren kunnen deze zogenaamde ‘’afgekeurde sinaasappels’’ niet verkopen op de internationale markt en zijn daardoor veroordeeld tot de lokale markt. Of ze moeten hun sinaasappels verkopen aan de sapindustrie om verwerkt te worden tot kant-en-klare sinaasappelsap. Een groot deel wordt ook niet geoogst, omdat dat minder geld oplevert dan het kost. Zo krijgen de familieboeren slecht een fractie van de prijs, wat ervoor zorgt dat ze flink verlies lijden.

Hier kun je logische sinaasappels krijgen

Gelukkig heeft gebana hier in 2019 een stokje voor gestoken! Zij verkopen sindsdien échte sinaasappels. Groot, klein, oranje of groen, het maakt niet uit — alleen de kwaliteit is belangrijk. Maar dit kon niet zomaar, ook gebana heeft te maken met de gekke regels van de Europese Unie. Daarom worden hun sinaasappels gelabeld als: product bedoeld voor verwerking. Want fruit dat officieel bestemd is voor verwerking mag er wél anders uitzien. Maf, hè?

De echte sinaasappel. Beeld: gebana

Door sinaasappels bij gebana te kopen steun je boerenfamilies. Dankzij de verkoop van echte sinaasappels via gebana hoeven deze boerenfamilies minder fruit af te keuren en leiden ze dus minder verliezen. Bovendien wordt er veel minder weggegooid. En je zult merken: de sinaasappels van gebana zijn heerlijk. Ondanks dat ze er misschien een beetje gek uitzien, smaken ze fantastisch. En laten we eerlijk zijn: wij zien er toch ook allemaal niet hetzelfde uit? Waarom zou dat voor sinaasappels dan wel moeten gelden?

Hoe zit het precies met die oranje kleur?

We horen je denken: leuk verhaal, maar ik heb altijd geleerd dat sinaasappels oranje horen te zijn. Zijn groene sinaasappels niet hartstikke onrijp? Kun je daar niet ziek van worden? Nope! De kleur van de sinaasappel heeft niets te maken met de rijpheid. De oranje kleur waar de sinaasappel zijn naam aan ontleent ontstaat pas als de temperatuur op de velden ’s nachts onder de 12 graden Celsius daalt. Dat is de reden waarom sinaasappels uit Spanje wél een oranje kleur krijgen en sinaasappels uit landen rond de evenaar nooit oranje worden. Weer een mysterie uit de wereld geholpen.

Je kunt de echte sinaasappels pre-orderen per seizoen via de online shop van gebana. Er zijn vier leveringsdata per seizoen: drie in de winter en één in de zomer. En daar kun je je nu al voor aanmelden. Wacht dus niet te lang (22/05/22 is de deadline voor de zomersinaasappels) en scoor die heerlijke sinaasappels!

Wist jij dat sinaasappels ook groen kunnen zijn? En wat is jouw favoriete recept met sinaasappel? We horen het graag!

Inspiratie nodig voor recepten met sinaasappel?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met gebana. Voor meer info: lees mijn disclaimer.

Verder lezen

1 reageren

Sanne Burger 9 december 2023 - 21:53

Wat een geweldig verhaal!

Reageer

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie