Home Blog Boekrecensie: Vegan voor iedereen

Boekrecensie: Vegan voor iedereen

door Sarah

Merel Wildschut van de populaire blog De Groene Meisjes eet al tien jaar grotendeels vegan. In Vegan voor iedereen deelt zij haar favoriete recepten. Voor de doorgewinterde veganist zoals zijzelf, maar ook voor mensen die lekker voor hun vegan vrienden of schoonzoon willen koken, voor mensen met een hoog of laag budget, voor mensen die een stukje duurzamer willen leven.. Kortom: vegan recepten voor iedereen!

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Sarah Vegan voor iedereen van Merel Wildschut. Benieuwd? Lees snel verder!

Vegan voor iedereen: de eerste indruk

Het boek is ingedeeld in de hoofdstukken ontbijt, lunch, diner, borrelen en bakken. De prachtige foto’s in Vegan voor iedereen maken dat ik gelijk zin heb om aan de slag te gaan! Bij vrijwel elk recept staat een foto zodat je weet hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Absoluut een pluspunt wat mij betreft. Ook van het hoofdstuk borrelen werd ik blij, want zoals Merel zelf zegt: “Iedereen die plantaardig eet, weet dat ‘we’ veel te lang zijn afgescheept met bleekselderij en hummus. Het is een keer mooi geweest. Het is tijd voor een goede borrel met dito vegan borrelplank!” 

Vegan koken voor beginners

Verder straalt dit boek aan alle kanten uit dat het gericht is op de beginnende veganist: het boek begint met een uitleg over Merels favoriete ingrediënten en keukenbenodigdheden. Ook staan veel recepten in die je vast bekend voor zullen komen als je al wat langer vegan eet: een rodelinzensoep, een paar curry’s, een pasta met zelfgemaakte pesto, wentelteefjes… Al met al snelle, makkelijke gerechten waarvan het heel fijn is om een goed basisrecept van te hebben. Zo’n recept dat je er vaak bij pakt en elke keer lekker is. 

Maar er is ook ruimte voor wat spannendere, innovatieve gerechten. Het boek bevat bijvoorbeeld recepten voor hartige scones met vegan kaas, gnocchi uit de oven, een frietje met vegan stoofvlees en mais met misoboter. Dat maakt dat ook ik als wat gevorderde kok denk: ik wil aan de slag met dit boek! 

De keuken in: Taco’s met jackfruit en vegan feta

Dat heb ik dan ook met veel plezier gedaan. Ik koos de taco’s met pulled jackfruit en salsa verde uit, een combinatie van ingrediënten die ik nog niet eerder had gezien. Het recept was makkelijk te volgen en het resultaat was erg lekker. Wel had ik het gevoel dat er wat informatie miste bij dit recept: ik had al bijna kant en klare Mexicaanse kruidenmix gekocht voor de taco’s, toen ik per toeval zag dat er in het boek zelf ook een recept voor deze kruidenmix staat, maar hier wordt niet naar verwezen in het taco recept.

De jackfruit was ook een beetje flauw omdat er geen peper en zout werd toegevoegd, dus ik heb zelf de hoeveelheid kruidenmix verdubbeld en peper en zout toegevoegd. Voor mensen die nog weinig met kruiden en specerijen werken zal dit wellicht voldoende zijn, dus ik kan me ook voorstellen dat het een keuze is die bewust gemaakt is. Al met al was het met wat kleine aanpassingen een lekker gerecht dat ik nog wel eens zou maken!

Ook probeerde ik de vegan feta gemaakt van tofu. De bereiding was erg simpel: alles in een pot doen, een paar uur wachten, et voilà! De feta is lekker zuur en zout en smaakte top op een broodje met falafel. Met de vegan feta maakte ik vervolgens de filodeeg rolletjes met spinazie. Die waren hier in huis héél snel op…

Conclusie

Ik denk dat als je al langer vegan eet of een wat gevorderde kok bent, dit boek misschien wat te weinig uitdaging biedt. Maar dit is absoluut een mooi basisboek voor mensen die een introductie in veganistisch eten zoeken, of het gewoon af en toe eens willen proberen. 

En dat is natuurlijk een grote groep, nu steeds meer mensen vanwege bijvoorbeeld duurzaamheidsredenen of om dierenleed tegen te gaan vaker veganistisch willen eten. Daarom denk ik dat dit boek in veel boekenkasten terecht zal komen. Bovendien had dit boek wat mij betreft ook ‘Vegan voor elke dag’ kunnen heten: de recepten zijn makkelijk en snel, wat ervoor zorgt dat je dit boek veel kunt gebruiken en niet enkel bij speciale gelegenheden. 

Vegan voor iedereen review recept filodeegrolletjes

Vegan voor iedereen
Merel Wildschut
Fontaine uitgevers
Prijs: €22,99
ISBN 9789046827956 

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie