Home Blog Boekrecensie: Be More Vegan van Niki Webster

Boekrecensie: Be More Vegan van Niki Webster

door Dillian

Wil je graag vegan worden of starten met plantaardig eten, maar weet je niet goed wat vegan eigenlijk is of waar je überhaupt moet beginnen, dan kan Be More Vegan — stap voor stap plantaardiger van Niki Webster een uitkomst voor je zijn.

Welkom bij de Veggie boekenclub! Deze keer recenseert Dillian Be More Vegan van Niki Webster. Benieuwd? Lees snel verder!

Be More Vegan, vegan voor dummies

Be More Vegan is een klein compact boek met een vrolijke layout, veel plaatjes, tekeningen en foto’s en bestaat uit een informatief gedeelte en een deel met recepten. Het is gericht op wie wil starten met vegan leven en wil weten hoe je dat eigenlijk doet.  

Het boek start bij de basis. Wat is vegan eigenlijk? Wat houdt het in? Hierbij wordt uitgelegd dat vegan zijn niet alleen draait om wat je eet, maar dat het eigenlijk een lifestyle is waarbij alle vormen van dierenleed vermeden worden. Zo komen onderwerpen als dierenleed en milieu naar voren en wordt aangegeven dat niet alle fashion, cosmetica, schoonmaakmiddelen en gebruiksvoorwerpen vegan zijn en je daar dus ook op moet letten als je geheel vegan wilt leven.

Alles wordt in eenvoudige begrijpelijke taal en to the point uitgelegd. Mooi vind ik haar uitgangspunt: je hoeft niet meteen helemaal vegan te worden. Alle kleine stapjes helpen al en elke kleine verandering kan al een groot verschil maken. Dit kan geruststellend zijn voor een beginner die wellicht afgeschrikt raakt van waar je allemaal aan moet denken bij vegan zijn en daarom maar niets doet. In Niki Webster haar woorden gezegd: vegan worden is een geweldige reis, niet een bestemming.

Lees ook: Boekrecensie: Rebels Lekker! (ook van Niki Webster)

Eten vegans alleen sla?

Een hoofdstuk is speciaal gewijd aan de meest gestelde vragen die je krijgt als je vegan gaat eten. Krijg je geen tekorten? Hoe kom je aan je eiwitten? En natuurlijk de meest gestelde vraag: of je alleen maar sla eet.

Ze gaat in op welke voeding je nodig hebt voor een gezond en veganistisch eetpatroon, welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor je gezondheid en waar je extra op moet letten als je veganistisch eet.

Recensie Be more vegan

Naast dat ze schrijft over de vele gezondheidsvoordelen, geeft ze als kanttekening dat niet alle veganistische voeding op zich gezond is. Zo zijn chips natuurlijk vegan, maar niet per se gezond. Dit schetst naar mijn mening een realistisch beeld van veganistisch eten.

Er is ook aandacht voor de praktische kant in de keuken. Wat zijn plantaardige alternatieven voor ingrediënten zoals melk, yoghurt en ei? Welke ingrediënten zou je standaard in je voorraad kast moeten hebben?  

Vegan eten is niet saai

Dan over tot het eten.  In totaal staan er 50 recepten in dit boek. Door middel van deze recepten wil Niki Webster laten zien hoe makkelijk het is om gevarieerde, gezonde, maar bovenal leuke en lekkere plantaardige gerechten te maken en dat vegan eten helemaal niet moeilijk of saai is.

Elk recept heeft een foto en het eten op de foto’s ziet er heerlijk uit, je krijgt er meteen trek van. Er staat duidelijk vermeld wat je nodig hebt en voor hoeveel personen het is. Het recept zelf is in heldere stappen uitgeschreven. Ze lijken niet moeilijk om te maken. 

Ontbijt, lunch, diner, snacks en zoet

Allereerst laat Niki zien hoe je je eigen plantaardige melk en kaas maakt. Hierna volgen de hoofdstukken met recepten. Te beginnen met het ontbijt. In dit hoofdstuk staan vooral wat bekendere recepten zoals overnight oats, smoothiebowls, granola en bananen pancakes. Als lunch volgen spreads voor op brood, salades, wraps en soepen. Vooral de vegan tzatziki en de pastasalade met walnootbacon spreken me erg aan. De hoofdgerechten variëren van Mexicaans, Oosters, Indiaas, mediterraans tot een burger of ovenschotel. Alle recepten uit dit hoofdstuk lijken me wel lekker, maar de vegan worstjes, tagliatelle met balletjes, de tofu fajita’s en pindanoedels wil ik zeker eens maken.

Snacks mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Wat te denken van maisfritters met paprikadip, jackfruit burrito’s, zoete aardappeltoast, summer rolls en quesidillás. Krijg je al trek? Ze sluit het boek af met zoet. Natuurlijk de onvermijdelijke bliss balls, maar ook een sticky chocoladetaart met speculoos frosting, millionairés shortbread en een karamel choco puddinkje. Denk je nog steeds dat vegans alleen sla eten?

Be more vegan

Aanrader voor beginners?

Het boek kan ik vooral aanraden voor wie wil beginnen met vegan eten. Het ziet er aantrekkelijk uit, is toegankelijk voor een breed publiek en legt op begrijpelijke wijze uit wat vegan zijn is en waar je allemaal rekening mee moet houden. Maar bovenal laat het zien hoe je gezond, lekker en makkelijk plantaardig kunt eten en dat vegan eten dus helemaal niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Het feit dat ze vooral gebruik maakt van verse ingrediënten en onbewerkte producten en niet terug grijpt op kant en klare producten, vind ik een pluspunt.

Alhoewel het dus vooral gericht is op wie nieuw is in de plantaardige keuken, zal het boek ook voor de doorgewinterde vegan wel wat te bieden hebben. Het eerste gedeelte met informatie over veganisme kun je overslaan omdat dat je waarschijnlijk al bekend is, maar de recepten kan ik wel aanraden. Alhoewel niet alle gerechten even spannend zijn en een aantal recepten je wellicht ook al bekend zullen zijn, staan er toch nog genoeg niet al te standaard recepten in.

Kortom wie leuk, lekker, makkelijk en gezond plantaardig wil eten doet geen miskoop aan dit boek.

Be More Vegan – Stap voor stap plantaardiger
Niki Webster
€ 15,99
ISBN 9789023016731

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke maandag breng ik je op de hoogte van de laatste aanbiedingen, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie