Home Blog 16+ duurzame en vegan cadeau ideeën voor iedereen

16+ duurzame en vegan cadeau ideeën voor iedereen

door Miriam Groot

Op zoek naar een perfect vegan cadeau voor de feestdagen? Of een duurzaam idee voor op je verlanglijstje? Dit zijn 16+ bewuste cadeautips en er is voor ieder wat wils!

duurzaam azijn van roze bunker

Azijn van restproducten (en in funky smaken)

De fruitslagers van siropenbedrijf Roze Bunker lossen problemen in de voedselindustrie op, zoals voedselverspilling en een verslechterde biodiversiteit. Over die siropen straks meer, maar ook van hun eigen afval maken ze weer producten. Na maanden rijpen in de kelder van de fruitslagers, zijn ze nu klaar: de eerste azijnen van hun nieuwe LAB-lijn.

  1. Rode wijnazijn van overgebleven wijn van restaurant Choux uit Amsterdam.
  2. Bloesem azijn van de vlierbloesem die overblijft na het maken van vlierbloesemsiroop ‘Bloesem Power’.
  3. Appelcider azijn van overgebleven Nederlandse cider van Elegast uit Hilversum.
  4. Estragon azijn van biologische dragon (estragon) van de biodynamische landbouwschool Warmonderhof.

De azijnen zijn voor €9,95 per stuk te koop via rozebunker.nl/winkel. Meer weten over azijnen en hoe transparant de azijnwereld eigenlijk is? Check dan vooral deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. Zekerweten dat je dan direct de azijn van Roze Bunker in je mandje hebt!

cadeau idee siroop roze bunker

Circulaire siropen om duurzame frisdrank te maken

Nog een product van het Utrechtse bedrijf Roze Bunker dan (dat zich overigens nu in Culemborg bevindt). Met elke fles siroop tackelen de fruitslagers een probleem. Zo gaat de Smoked Lime het verspillen van miljoenen kilo’s limoenen tegen en bevordert de Wilde IJsthee de biodiversiteit met de door Roze Bunker gezaaide wilde kruidenzaadjes. Met elke fles Bloesem Power worden er vlierstekjes geplant en de Gekke Bessen (een Nederlandse cassis) wordt gemaakt van Nederlandse besjes die anders in de container belanden.

Elke smaak heeft een verhaal en het is het echt waard om je erin te verdiepen. En om te proeven natuurlijk. Maak je eigen frisdrank met wat bruiswater en 1/7 deel siroop van Roze Bunker. Je zult geen spijt krijgen! Er zijn inmiddels 8 smaken en ik tip ze stuk voor stuk, dus dat zijn alweer 8 vegan + duurzame cadeautips erbij 😉

Een kleine fles is te bestellen voor €8,- en staat gelijk aan een halve krat frisdrank. De grote flessen, waarmee je een hele krat frisdrank kunt maken, gaan weg voor €12,50 via rozebunker.nl.

Vegan kerstpakket

Hier maak je de zoetekauw zeer gelukkig mee: een vegan kerstpakket vol plantaardige lekkernijen! Alle producten zijn handgemaakt in Eindhoven door Viola’s Patisserie. Een chocolade kerstboom, vegan nougat, gerookte amandelrotsjes, hazelnoottruffels en chunky koeken: dit is een feest voor elke chocoladeliefhebber.

Ook leuk: de vegan kerststol! Ik heb ‘m al mogen proeven en hij is fan-tas-tisch. Een heerlijk cadeau voor jezelf bij het kerstontbijt of in plaats van een bloemetje aan de gastpersoon, gastvrouw of gastheer.

Het kerstpakket kost €34,95 en de kerststol €9,95. Ze zijn beide te bestellen via violaspatisserie.nl. Het kerstpakket kan ook via de post worden verzonden. Tip: kijk vooral verder in de webshop voor meer vegan lekkers!

vegan kaarsen

Vegan kaarsen (die ook nog eens feministisch zijn)

Deze is voor je feministische zusje, voor die vriend die voor gelijke rechten opkomt op het werk, voor je broer die iets met Gender Studies doet… Of voor ieder ander die ontzettend blij kan worden van deze prachtige vegan kaarsen van Candle Crush. Ze worden handgemaakt en zijn in veel verschillende vormen, maten en kleuren te verkrijgen. Nog leuker is dat er glitters tevoorschijn komen wanneer je de vegan kaarsen brandt.

De vegan kaarsen zijn te koop in verschillende maten en kleuren. Vanaf €11,95 (of €6,95 voor een geometrische kaars) kun je ze bestellen via candlecrush.eu. Bezorgen gebeurt in Nederland, België en Duitsland.

vegan cadeau idee lush

Lush: het vegan cadeau dat altijd welkom is

Geloof mij: bij Lush vind je altijd en voor iedereen een cadeau. Is het een bathbomb voor je buurvrouw, of een face and beard wash voor je vriend met prikkelende stoppels? Een charity pot met handcrème waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat, of een Splash! cadeaupakket (mijn favoriet) met van alles en nogwat? Je komt er wel uit – en neem je gelijk wat voor jezelf mee? Dat verdien je!

Lush heeft fysieke winkels door heel Nederland, maar je kunt het ook online bestellen. Een Splash! cadeaupakket met vijf frisse producten vol zeewier en zeezout kost €45,-.

duurzaam cadeau idee drinkbekers

Handig, duurzaam en essentieel: Mepal

Hier een groot fan van Mepal en dat is niet alleen omdat hun spullen er prachtig en stijlvol uitzien. Nee, dat is vooral omdat ze van enorm goede kwaliteit zijn. Dit is een cadeau dat echt duurzaam is, omdat het zo lang meegaat. Nieuw in het assortiment zijn de isolerende lunchpot, thermosfles en drinkbeker. Deze producten houden je eten of drankje tot 12 uur warm of 24 uur koud. De producten zijn 100% lekdicht en BPA vrij.

De lunchpot is te bestellen voor €32,99, de isoleerfles (500ml) voor €27,99 en de isolerende drinkbeker (375ml) voor €24,99.

duurzaam cadeau idee mepal bewaardozen

Handig, duurzaam en praktisch: nog meer Mepal

Het is wat anders dan een vrolijke bathbomb van de Lush of een vrolijke fles siroop van Roze Bunker, maar het is wel een praktisch en wederom duurzaam cadeau waar iedereen wat aan heeft. De bewaardozen van Mepal uit de Cirqula-collectie zijn fantastisch. Ze worden ook wel multikommen genoemd, omdat je ze op zoveel manieren kunt inzetten. Ideaal voor een restje soep of een overgebleven risotto. De kommen mogen in de koelkast, vriezer, magnetron en vaatwasser. Daarbij sluiten ze perfect af, wat ook wel betekent dat ze lekvrij zijn!

De producten uit de Cirqula-collectie zijn vanaf €5,49 te bestellen via de website van Mepal.

Op zoek naar meer cadeau ideeën?

Nooit meer een artikel of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Eens in de zoveel tijd breng ik je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, de lekkerste recepten en andere leuke dingen – gewoon in jouw mailbox. Tot dan!

Verder lezen

Laat een reactie achter

Mmmm, deze site gebruikt de beste vegan cookies. Oké, prima! Meer informatie